Sony končí s vývojem počítačů: přehled nejzajímavějších modelů

3

Sony bylo a ještě pár měsíců bude velkým hráčem na poli přenosných počítačů. Jeho řada VAIO byla řadu let, mezi počítači i jinou elektronikou byla do značné míry ikonou a nabídka modelů byla vždy pestrá. Sony se přitom nebálo ani pořádně experimentovat. Mezi zajímavými modely byly i některé opravdu zvláštní, ať už konstrukcí nebo něčím zcela jiným.

Éra řady počítačů VAIO začala již v roce 1996 a do této řady patřilo velké množství přenosných, ale i stolních počítačů. Zkratka VAIO znamenala Video Audio Integrated Operation, později Visual Audio Intelligent Organizer a prvním počítačem této řady byl model PCG-505, který nijak nevybočoval z řad ostatních notebooků. Poháněl ho procesor Intel Pentium MMX, obsahoval 32MB RAM atd. Nejpodstatnější na tomto modelu je ale fakt, že byl první. Jaké byly ty nejzajímavější notebooky a zařízení VAIO podle našeho výběru?

Sony VAIO VGN-UX50: miniaturní počítač

Mezi ty nejzajímavější modely patří i VGN-UX50, který na první pohled vůbec nepřipomíná počítač, ale spíše hodně přerostlý telefon s výsuvnou klávesnicí. Ve skutečnosti se v tomto zařízení nacházel procesor z řady Intel Core Solo a vše bylo tak namačkáno k sobě, až bylo podivné, že vše funguje. Dokonce se v počítači nacházel i malý 1,8" disk, který dosahoval až 100GB kapacity. V roce 2006, kdy se začal počítač prodávat, byly na trhu jen dva systémy, které připadaly v úvahu, Windows Vista a Windows XP. Zvolen byl Windows Vista a díky tomu nebyl počítač vůbec rychlý, ale k dispozici byly i varianty s Windows XP. Výhodou bylo, že jste si mohli vzít počítač téměř kamkoliv a vešel se i do hodně velké kapsy u kalhot a ovládat se dal i přes dotykový displej.

Hybridní dotykové zařízení

Sony VAIO VGN-P11Z: šup do náprsní kapsy

Ale to nebyl jediný úlet od Sony. Dalším velmi zajímavým počítačem byl VGN-P11Z. Svým způsobem se jedná o klasický přenosný počítač, odpovídá tomu hardware i konstrukce. Rozdíl je ve velikosti, tento počítač se totiž vejde i do trochu větší náprsní kapsy u saka. Prodávat se začal v roce 2009 a obsahoval celkem standardní netbookovou výbavu. Jednojádrový procesor Intel Atom Z520 na frekvenci 1,33GHz nebyl zrovna synonymem pro rychlost, zvláště když použitým operačním systémem byl Windows Vista, později se začala prodávat i varianta s Windows 7.

Počítač byl opravdu malý

Sony VAIO X: předchůdce ultrabooků

Sony již v roce 2009 přišlo s prvním ultrabookem, ač specifikace od Intelu ještě neexistovaly. Navazoval tím na své slavné řady TX, TZ a TT, které se staly synonymem pro luxusní malé přenosné počítače s 11palcovou úhlopříčkou a špičkovou výbavou, čítající například i DVD i Blu-ray mechaniku, to vše dávno předtím, než přišly ultrabooky, netbooky či MacBook Air. Model Sony VAIO X byl, a stále je, nejlehčím 13" notebookem. Vážil pouhých 788 gramů a pokud jste měli speciální lehkou baterii, tak dokonce jen 655 gramů, doslova by se dalo říci, že byl lehký jako pírko. Ačkoliv byl počítač tenčí než Apple MacBook Air, tak i přesto se do něj vešel plnohodnotný konektor VGA. U tohoto počítače nebylo možné použít interní harddisk, jelikož takové varianty se neprodávaly a k dispozici bylo jen SSD. Procesorem byl Intel Atom a stejně jako u VGN-P11Z nebyl zrovna synonymem výkonu.

Velmi nadčasový dizajn

Sony VAIO F21Z1E/BI: s 3D obrazem

Píše se rok 2011 a Sony přichází s notebookem, který má 3D displej. Jakožto technologie 3D obrazu nebyla nikdy příliš úspěšná, tak ani tímto modelem se Sony nepodařilo s 3D technologií prorazit. Displej měl obnovovací frekvenci 240Hz (u běžných displejů 60Hz) a abyste viděli 3D obraz, tak jste potřebovali speciální brýle. Hardware byl již poměrně moderní, počítač poháněl procesor Intel Core i7 z řady Sandy Bridge a grafickým čipem byla NVIDIA GeForce GT540M, výkonu bylo tedy relativně dostatek.

3D brýle mohou způsobovat pálení očí

Sony VAIO Duo 11: dva v jednom

Je rok 2012 a Sony uvádí další netradičně pojatý notebook, Sony VAIO Duo 11. Tento počítač se vyznačuje vysouvací konstrukcí, která nebyla, a stále není, u přenosných počítačů běžná. Jedná se tak o hybridní zařízení, které zastane funkci počítače i tabletu. Systémem byly již Windows 8 a dotykový displej disponoval digitizérem N-Trig, který Sony u některých svých dotykových notebooků používá dodnes. První dojmy z tohoto počítače si můžete přečíst zde.

Počítač disponoval zvláštní konstrukcí

Sony VAIO Fit 13A multi-flip: se zlomitelným displejem

A nakonec jsme si nechali počítač Sony VAIO Fit 13A multi-flip, konkurenta Lenovo IdeaPad Yoga. Počítač s otočným displejem zastává také funkce dvou počítačů jako Duo 11, ale Fit 13A je přeci jen více notebook, než tablet. Třináctipalcový hybrid má i několik menších a větších příbuzných. Mezi ty větší patří modely 14A a 15A, které byly představeny současně s 13" variantou a nejmenší 11 palcový model byl představen na letošní konferenci CES. Recenzi Sony VAIO Fit 13A si můžete přečíst zde.

Další z hybridní řady

Sony po sobě nechává opravdu mnoho počítačů a my jsme pro vás vybrali těch několik nejzajímavějších. V řadách počítačů VAIO můžeme najít ty s klasickou konstrukcí, ale i počítače nejrůznějších originálních typů a konstrukce. Nyní však není jasné, jakým směrem se bude vývoj počítačové VAIO divize ubírat. Jak jsme psali zde, Sony svoji počítačovou divizi prodalo japonské investiční skupině JIP, která zatím své plány neprozradila.

Zdroje: sony.net

Diskuze ke článku
facebook
to vypadá, že bude nová společná značka počítačů Lenovo-Vaio
AntonFranc
tak to by mohly být docela zajímavé výprodeje, ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze