Sony VAIO Duo 11: první dojmy z hybridního tabletu

Na stánku Sony nebyly k vidění je zařízení s Androidem. Sony se čile pouští také do systému Windows 8, kterým je vybaven i zajímavě vypadající hybridní tablet VAIO Duo 11. Nabídne velký FullHD displej, svižné prostředí, klávesnici a z doplňkového příslušenství například stylus a přídavný dok s baterií, který slouží i jako praktický podstavec.

Rozdíly mezi tablety a notebooky se postupně začínají smazávat. Důkazem budiž i nové Sony VAIO Duo 11, které nabídne velký displej, Windows 8 a klasickou klávesnici, která se objeví po vysunutí části s displejem. Tento kousek byl rovněž představen na včerejší konferenci v Berlíně a my jsme si ho samozřejmě nemohli nechat ujít.

Na první pohled jen trochu přerostlý tablet

Obr mezi teblety

Na první pohled vypadá nový tablet od Sony opravdu obrovsky. Aby ne, však číslovka v názvu neznačí nic jiného, než úhlopříčku displeje. Dokonce je ale displej ještě o něco větší, konkrétně jde o 11, 6 palců, přičemž rozlišení činí krásných 1920 x 1080 pixelů. Nemusím vám asi dlouze líčit, jaká je to skvělá a jemná podívaná a rozhodně doporučuji shlédnout náš videopohled. Tento tablet už musíte vždy ovládat oběma rukama, jednou to vážně nejde. Po uchopení vás asi vystraší hmotnost, která se přehoupla přes jeden kilogram, konkrétně tedy tablet váží 1,3 kg. Proč?

Na ten druhý již skoro notebook

Důvod nehledejte jen ve velkém displeji, ale nýbrž v klávesnici a jejím mechanismu. Celá část s displejem je výsuvná a zakrývá klasickou klávesnici, kterou známe z notebooků. Vysunout část s displejem vyžaduje vždy dvě ruce. Nestačí totiž jen zatlačit na spodní stranu. Nejprve musíte palcem či jiným prstem nazdvihnout horní část a až poté zatlačit na opačné straně. Poté dojde k vysunutí obrazovky a jejímu naklopení do takřka ideálního úhlu.

VAIO Duo 11 je neuvěřitelně tenké

Nepřehlédněte preview: Sony VAIO DUO 11 představen: Windows 8 s vysouvací klávesnicí

I přes integrovanou klávesnici je tablet neskutečně tenký, až se tomu nechce věřit. Jeho tloušťka činí pouhých 17,85 milimetru, čímž překonává i konkurenci například od Asusu.

Boky jsou bohaté na konektory

Rozlehlá klávesnice

Samotná klávesnice má k dispozici velkorysý prostor, což ale není úplně výhodou. Jednotlivé klávesy jsou od sebe opravdu hodně daleko a než se s klávesnicí sžijete, připravte se na časté překlepy. Klasický touchpad byste na klávesnici hledali marně, ale trackpoint, který můžete znát z notebooků HP či Lenovo, přítomen je.

Klávesnice je efektně podsvícena

Potěšujícím prvkem je efektní podsvětlení celé klávesnice, které tak umožní práci i ve chvílích, kdy jiné světlo nebude po ruce.

Na těle tabletu pak můžete nalézt dvojici konektorů USB 3.0, nechybí ani HDMI či starší VGA konektor. Dokonce nechybí ani síťový konektor a DUO 11 má tak opravu prvotřídní výbavu co se týče konektorů.

Výsuvný mechanismus vypadá prozatím bytelně

Prostředí a dockovací stanice

V Sony VAIO Duo 11 běží operační systém Windows 8, a to ve své plné verzi, žádné okleštěné RT. Jeho podobu si zde dlouze popisovat nebudeme, neboť si jej Sony nijak neuzpůsobilo. Vše běhá velmi svižně a k pohodlném použití je jen nutné se naučit nespočet různých gest.

Přídavné pero a jeho umístění v docku

V útrobách pak nalezneme hardware hodný stolního počítače, navíc v několika variacích. Nechybí výkonný procesor Intel Core i7-3517U (případně také Intel Core i5 a Intel Core i3), dále operační paměť o velikosti 4 GB DDR3L (k dispozici také 8 GB DDR3L) a interní úložiště o velikosti 128 GB (případně 256 GB). Nakonec nemůžeme zapomenout ani na grafický čip Intel HD Graphics 4000.

Sony VAIO Duo 11 – první pohled z IFA

Zajímavým příslušenstvím k tabletu je dokovací stanice. Ta na první pohled vypadá jen jako stojánek, díky kterému se tablet lehce nahne a ovládání je ještě pohodlnější. Ve skutečnosti je ale ve „stojánku“ ukryta baterie, která by měla životnost tabletu zdvojnásobit. Při použití stojánku se také bude tablet lépe chladit. V docku se nachází ještě speciální prostor, kam uložíte přídavné pero sloužící k ovládání tabletu. Pero však zvládá jen své vybrané funkce a celé prostředí perem ovládat nejde. Například pohyb v prostředí je nutné vždy provádět prsty.

Dle dnešních trendů na tabletu nemůže chybět fotoaparát. Přední kamerka je v podstatě nutností, zadní jsme ale u tohoto tabletu nečekali. O to víc jsme byli překvapeni, že se na tabletu nachází. Vše vygradovalo umístěním čočky. Nachází se v podstatě kousek od větráčku, který celé zařízení chladí. Pořízení fotografií je opravdu velmi svižné a vy tak můžete jednoduše jen mačkat tlačítko rychle po sobě a tablet stíhá vše zaznamenávat.

Nechybí dokonce ani hlavní fotoaparát

Tablet Sony VAIO Duo 11 v sobě skýtá bezpochyby velký potenciál a bude zajímavé sledovat, zda se tento koncept spojení tabletu a klávesnice uchytí a budeme se s ním setkávat častěji.

Diskuze ke článku
Kamil
Dovedu si představit jak s perem rýsuji v ArchiCADu, pohodlně nakreslím cokoliv nebo napíšu zápisky. Opravdu se mi to zamlouvá, ale myslím, že zabijákem bude cena.
matusco
Chvalim SONY za implementaciu VGA konektora. Dost ludi si totiz mysli, ze je to prezitok. Ja vsak z praxe viem, ze je to v 99% sposob, akym sa PC pripaja na projektor. Viem ze existuju rozne adaptery a pod., ale interne riesenie je vzdy vyhodou.
Som zvedavy na cenu, obavam sa vsak ze bude okolo dvojnasobku hrubej mzdy mojej manzelky, stredoskolskej ucitelky, kt. by toto zariadenie isto ocenila... :-(
Nadosh
Zajímá mě, kolik bude tento krasavec stát v nejvyšší výbavě. Ale rozhodně to nebude málo. Jinak mě Sony překvapil tímto nápadem a hlavně tou "tloušťkou". To sem čekal že to bude minimálně dvojnásobně větší.
Martas
Konečně to někoho napadlo dát tyto 2 zařízení dohromady.. Dlouho jsem na něco takového čekal.. Ale obávám se ceny, už kvůli téměř elitnímu konektorovému vybavení přes grafiku, paměť RAM, procesory až po SSD disk. Odhaduji od 17 000 Kč v nejzákladnější variantě. Ale skvělý nápad!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze