Za měsíc dojde k prodeji divize VAIO

2

Už je to delší dobu, co Sony oznámilo prodej své divize VAIO, která se zaměřuje na výrobu přenosných počítačů. Nyní je jasné, že celý obchod bude uzavřen do měsíce a dojde tak ke konečnému prodeji značky VAIO společnosti Japan Industrial Partners, takže už se nikdy notebooků VAIO od Sony nedočkáme.

Sony se po prodeji divize VAIO chce více zaměřit na výrobu tabletů a telefonů, které budou do budoucna, dle Sony, výnosnější, než segment přenosných počítačů. Ať už je to pravda nebo ne, Sony se poslední dobou s notebooky příliš nedařilo a ztrátovou divizi se rozhodlo prodat. Výhodou je však, že pokud jste majiteli nějakého počítače Sony VAIO, tak o záruku nepřijdete a případná záruční oprava bude zajištěna servisem. Jak jste si již mohli všimnout, tak počítače Sony zcela zmizeli z trhu, je to kvůli tomu, že se doprodávaly poslední dovezené kusy počítačů a nové se již nedováží.

Některé počítače řady VAIO

Hodnota počítačové divize Sony se odhaduje na 50 miliard japonských yenů, což je v přepočtu přibližně 10 miliard korun. Značka VAIO však zůstane zachována. Po prodeji společnosti Japan Industrial Partners bude fungovat nadále a společnost bude prodávat notebook právě pod značkou VAIO (bez značky Sony), ovšem pouze na domácím trhu. O zbytku světa prozatím nepadlo slovo a alespoň prozatím se nové počítače VAIO neobjeví ani v České republice.

Tak tohle je kus historie – psal se rok 2005 a my jsme testovali model VGN-T2XP

Zajímavé je, že Sony prodalo jen 95% divize a celých 5% si ponechá ve vlastnictví. Nejspíše jde o to, aby Sony ještě přitékaly nějaké ty peníze, ačkoliv již nebude 100% vlastníkem. Rozhodovací možnosti japonského giganta budou prakticky nulové, protože podíl je až příliš malý. 1. července dojde k osamostatnění divize a ze Sony VAIO se stane VAIO Corporation. Jsme zvědaví, co si přichystá a jestli se někdy počítače VAIO vrátí na český trh.

Zdroje: liliputing.com, sony.co

Diskuze ke článku
Velda
Z 5 % jim fakt žádné peníze nepřitečou. (V momentální situaci by jim přitekli tak možná záporné peníze...) Jde o to, aby věděli, co se tam děje a mohli to i trošku ovlivňovat z pozice minoritního, ale přece akcionáře... V neposlední řadě, prodeje notebooku neklesají, takže jestli se Sony zase někdy vrátí do formy, tak bude chtít zpět zpátky svoji divizi a to jde z téhle pozice lépe a hlavně budou dopředu vědět z akcionářské pozice, jeslti bude ještě, co kupovat... :-)
Ragnar
Slzičky roním při pohledu na svůj notebook vaio z11. Čím jej nahradím?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze