Sony Ericsson Xperia neo v redakci: první dojmy a fotografie

7

Na redakční test dorazil další zástupce špičkové řady Xperia od švédsko-japonského výrobce. Model neo je nepřímým nástupcem loňského Vivazu, od kterého přebírá design. Ve výbavě však již figuruje Android, gigahertzový procesor nebo třeba HDMI konektor.

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie

Na letošním veletrhu MWC v Barceloně Sony Ericsson představil tři nové Xperie. Z této trojice (neo, pro, Play) k nám jako první dorazila právě Xperia neo. Jedná se o zástupce vyšší třídy, což dokazuje přítomnost gigaherzového procesoru či akcelerace grafiky. Nezaostává velký 3,7 palcový displej s jemným rozlišením a stydět se nemusí ani za 8 Mpx fotoaparát s možností záznamu HD videa. Stejně jako dražší Xperia arc i neo se chlubí technologiemi Bravia a Exmor R, o kterých ještě bude řeč. Xperia neo svým designem navazuje na loňský, stále se prodávající model Vivaz. Opět se tedy setkáváme se zaoblenou horní a dolní hranou v kombinaci s ostře střiženými rohy. Jaké na nás tedy novinka, která se bude snažit navázat na úspěch Vivazu, zanechala dojmy?

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Vivaz: elegantní kameraman

Stříbrná Xperii neo sluší

Technické parametry Sony Ericsson Xperia neo

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 57 × 13 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

Na první pohled sympaťák

Po vybalení z krabice Xperia neo překvapí designem. Konečně je tu po delší době telefon s Androidem, který nevypadá jako deset jiných modelů. Sony Ericsson jednoduše u svých modelů klade na design velký důraz. Tentokrát ovšem nejde vyloženě o nový kabátek. Velmi podobně totiž vypadá model Vivaz a jelikož si zákazníci design oblíbili, rozhodl se výrobce, naprosto logicky, jej zachovat v takřka stejné podobě. Zaoblená horní a spodní hrana vytváří spolu s ostrými rohy opravdu pěkný dojem. Vše podtrhuje i stříbrná varianta, která opět přispívá k odlišnosti od běžných černých placek. Hlavním materiálem je sice plast, na druhou stranu ale nic nevrže. Přesto by výrobce mohl zvolit pro příště kvalitnější materiály.

Prohnutý design a ostře střížené hrany připomínají model Vivaz

Displej, reakce, fotoaparát

Čelní straně, krom dnes skoro nezvyklých tří hardwarových kláves, dominuje dotykový displej s kapacitní technologií. Úhlopříčka činí 3,7 palce s jemným rozlišením 854 x 480 pixelů. Displej je sice pouze typu TFT, nicméně jej výrobce vylepšil enginem BRAVIA, který můžete znát z televizorů Sony. Ta má na svědomí opravdu perfektní čitelnost na denním světlě či přímo na ostrém slunci. Opačnou stranou mince jsou nevýrazné barvy a mizerné pozorovací úhly. Celkově tak Sony Ericsson v displeji na konkurenci ztrácí a displej je horší, než v případě Xperie arc.

Pod displejem se nacházejí nezvykle klasická hardwarová tlačítka

V těle telefonu tepe 1 GHz procesor, který nemá nejmenší problém pohánět operační systém Android 2.3 Gingerbread. Reakce jsou opravdu bleskurychlé a Sony Ericsson si dovolil použít i nespočet různých animací v rámci své nadstavby Timescape.

V ruce se Xperia neo drží velmi pohodlně

Fotoaparát se chlubí velmi dostatečným rozlišením 8 megapixelů a nechybí mu ani LED dioda. Automatické ostření je u Sony Ericssonu samozřejmostí. Pořizovat snímky je možné v poměrech 4:3 či širokoúhle 16:9. V druhém případě je však rozlišení sníženo na 6 Mpx. Celkově jsou snímky zdařilé a potěší věrným barevným podáním. Většinou nebývá problém ani s ostrostí po celé ploše. Videozáznamy můžete natáčet až v HD rozlišení – tedy 1280 x 720 pixelů. Příjemně překvapí kvalitně zaznamenaný zvuk a taktéž kontinuální zaostřování, kterým se budeme hlouběji zaobírat v připravované recenzi.

Ukázky fotografií

Veškeré další informace se dočtete v podrobné recenzi, kterou pro vás chystáme. Jakou funkci máme vyzkoušet? Co by Vás zajímalo? Máte-li jakékoliv dotazy ohledně Sony Ericssonu Xperie neo, ptejte se nás v diskuzi.

Diskuze ke článku
marek
aka je vydrz baterky?kupil som optimus 2x ale to je hrozne.dakujem
Michal Pavlíček
Dobrý den,
baterie mi zatím bez větších problémů vydrží den a půl až dva dny. Ovšem zatim je telefon využíván středně náročně. Podrobněji se o výdrži rozepíši v recenzi.
Tom
Ako to vyzera s video recenziou ((= raz vidiet je lepsie ako 100x citat(=
kubik
ako je na tom a foťákom a ako vyzera video zaznam (hodilo by sa aj nejake porovnanie)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze