Sony Ericsson Xperia pro: pořádný Android s klávesnicí

2

Sony Ericsson si přichystal také jednu novinku, která potěší hlavně chorobné pisálky. Ať už píšete množství sms nebo vyřizujete hromadu emailů, určitě by vás mohl oslovit model Sony Ericsson Xperia Pro. Nabízí totiž plnohodnotnou výsuvnou QWERTY klávesnici a navíc mnoho dalších skvělých funkcí. (přidáno video)

Před MWC v Barceloně se šuškalo o mnoha mobilních telefonech. Z řad Sony Ericssonu to byl hlavně model Xperia Play a Xperia Neo. Trochu přehlíženy byly zvěsti o nové Xperia, která by měla přinést plnohodnotnou qwerty klávesnici. A je potřeba říct, že byl přehlížený neprávem, protože nabízí opravdu skvělou výbavu a na takovýto Android uživatelé čekají jako na smilování.

Než se však dostaneme k vnitřní výbavě, podívejme se na konstrukci telefonu a na jeho design. Sony Ericsson trochu inovoval designové směr nových modelů a Xperia pro to opravdu sluší. Krásně oblé tvary nejsou ničím rušeny a celek působí velmi elegantně. Ještě další plus pro atraktivitu je nabídka hned tří barevných variant – červená, stříbrná a černá. Rozměry zařízení jsou 120 × 57 × 13,7 milimetrů a hmotnost je slušných 140 gramů.

Přední straně samozřejmě dominuje 3,7 palcový dotykový displej s rozlišením 854 x 480 pixelů. Ten je vybaven novou technologií Bravia Mobile, což je technologie vycházející z televizorů Sony Bravia a měla by výrazně zlepšit zobrazovací schopnosti zařízení jako jsou kontrast a barvy. Pod displejem nalezneme tři hardwarová tlačítka, která ovládají samotný operační systém Android. Nad displejem se nachází reproduktor, čočka 2Mpx kamery, senzor okolního světla a senzor přiblížení (proximity).

Sony Ericsson Xperia pro – videopohled z MWC 2011

Po odsunutí displeje se nám zobrazí prostorná hardwarová qwerty klávesnice, která obsahuje celkem 42 kláves a podle fotografií se zdá, že by mohla být velmi pohodlná. Zdvih se zdá dostatečně vysoký a rozestupy mezi klávesami také.

Boky přístroje nabídnou spoušť fotoaparátu, kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, microUSB konektor, 3,5mm jack konektor a především konektor HDMI, kterým můžete propojit Xperia Pro s televizí. Na zádech pak nalezneme pouze hlavní reproduktor, logo výrobce a čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED. Fotoaparát se chlubí rozlišením 8,1 Mpx, využívá autofocus, stabilizace obrazu či rozpoznání obličeje a je vybaven speciálním snímacím čipem. Jedná se o čip Sony Exmor R, který je speciálně navržen pro mobilní telefony tak, aby zvládal zachytit co nejlepší obraz i při špatném osvětlení. Využijete toho také například při natáčení videa v maximálním rozlišení HD 720p.

Velmi milé překvapení na nás čeká uvnitř telefonu. Výbava je totiž opravdu skvělá a právě to dělá ze Sony Ericssonu Xperia Pro velice lákavé zařízení pro všechny, kteří chtějí vybavený Android s hardwarovou QWERTY klávesnicí.

TIP! Přečtěte si naší recenzi Recenze Sony Ericsson XPERIA X10 - ochutnávka budoucnosti

Uvnitř telefonu tepe 1GHz procesor Qualcomm Snapdragon. Jeho výkon pohání asi to největší překvapení – Android 2.3 Gingerbread. Ano, je to tak. Sony Ericsson, pověstný svým nasazováním neaktuálního OS do svých zařízení, nás tímto krokem velmi potěšil. S novým Androidem 2.3 tak přichází i mnoho funkcí jako například podpora videohovorů či HTML 5. Vnitřní paměť zařízení činí 320 MB což je velmi málo. Rozšířit ji však můžeme o microSDHC paměťové karty až do kapacity 32 GB.

Mezi další funkce patří například nové uživatelské prostředí s integrací Timescape a Mediascape či funkce TrackID pro rozpoznání skladeb. Se Sony Ericssonem Xperia pro si zavoláme jak v sítích 2G, tak i 3G, k internetu se můžme připojit prostřednictvím GPRS, EDGE, HSPA či WiFi 802.11 b/g/n.

Sony Ericsson Xperia Pro by měl přijít na trh koncem druhého čtvrtletí 2011. Cena zatím není známá, náš předpoklad je však zhruba 15 000 Kč.

Těšte se také na video přímo z místa činu, protože mobilenet.cz je přítomen v Barceloně. Všechny novinky sledujte živě zde - MWC 2011 Barcelona - aktuální zpravodajství

Technické parametry Sony Ericsson Xperia pro

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 57 × 13,5 mm, 142 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011,
Diskuze ke článku
Jean
Uvítal bych ale větší display (4,2),lepší procesor a větší paměť. Možná by se hodilo i LTE.
Fanda
Jean - Pokud se podíváte na představené SE, tak zjistíte, že jsou tam i jiné telefony :-)
Jinak - kašlu na Nokii a jdu do tohoto founíku. Tohle je to, na co jsem čekal :-) Teď jen doufat, zda tam budou fachčit avíčka, xvidy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze