Sony Ericsson Xperia neo: Vivaz ala Android s HDMI

Sony Ericsson právě na Barceloském veletrhu MWC 2011 představil tři nové telefony z řady Xperia. Jedním z nich je Xperia Neo. Jedná se o designově velmi povedený smartphone s Androidem, který má rozhodně šanci stát se masově úspěšným hitem.

O tomto novém smartphonu jste se mohli na mobilenet.cz dočíst již několikrát dříve z uniklých informací. Bylo mu přisuzováno několik jmen jako třeba Hallon nebo MT15i, ovšem pouze jedno se ukázalo jako pravdivé. Přivítejte Sony Ericsson Xperia Neo.

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie
Čtěte: Nové Sony Ericssony naživo: první dojmy, živé fotografie

Hned při prvním pohledu na novou Xperii Neo si řeknete, že vám něco připomíná. Design je totiž opravdu velmi podobný již známým modelům Vivaz a Vivaz Pro, které však doplatily na přítomnost staré verze Symbianu. Sony Ericsson se poučil, vylepšil výbavu, přidal moderní, a hlavně aktuální Android 2.3 Gingerbread, a rázem tu máme velice atraktivní model, který by se s příznivou cenou mohl stát opravdovým prodejním trhákem.

TIP! Přečtěte si naší recenzi Recenze Sony Ericsson Vivaz: elegantní kameraman

Sony Ericsson Xperia neo – videopohled z MWC 2011

Přední strana je téměř celá obsazena rozměrným dotykovým displejem o úhlopříčce 3,7" s rozlišením 854×480 pixelů. Nad displejem se vyjímá obrovská čočka fotoaparátu, který má i přes svou velikost pouze VGA (640 × 480 px) rozlišení, takže od něj nelze očekávat žádné zázraky. Vedle čočky je dále umístěno čidlo regulace jasu a senzor přiblížení. Pod displejem pak nalezneme tři mechanická tlačítka - Domů, Zpět a Menu.

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie
Čtěte: Sony Ericssony z Barcelony na HD videu: Androidí přehlídka

K displeji se ještě vrátíme, protože je přece jen něčím zajímavý. Je vybaven technologií Bravia Mobile Engine, což je technologie vycházející z televizorů řady Bravia od Sony, a měla by výrazně zlepšit zobrazovací schopnosti zařízení jako jsou kontrast, jas a barvy. Tuto technologii jsme ostatně mohli poprvé vidět už u na lednovém CESu v Las Vegas představené Xperie arc.

Video – krátké oficiální představení Xperie neo na MWC 2011

Na horní hraně přístroje nalezneme 3,5 mm konektor jack, boky přístroje skrývají mírně netradičně umístěné tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje, dosti velké kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a hlavně spouť fotoaparátu, který bude pravděpodobně hlavním lákadlem modelu Xperia Neo. Samotný fotoaparát nalezneme na zadní straně společně s přisvětlovací LED diodou. Fotoaparát disponuje schopností zachytit fotografie v rozlišení až 8,1 Mpx a video v rozlišení HD ready 720p. Samotný čip je však speciální. Jedná se o snímací senzor Sony Exmor R s vylepšenou charakteristikou zobrazení hlavně při horších světelných podmínkách, který obsahují všechny čtyři nové Xperie.

TIP! Přečtěte si naší recenzi Recenze Sony Ericsson Vivaz Pro: výsuvné pohodlí

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie

Uvnitř přístroje nalezneme nejnovější verzi operačního systému Android s označením 2.3 Gingerbread, který s sebou přináší hned několik novinek. Sony Ericsson pro uživatele opět připravil vlastní, poměrně zásadně změněnou uživatelskou nadstavbu v klasickém modrém stylu, ve které také opět nechybí oblíbené aplikace Mediascape, Timescape nebo PlayNow. Plynulý chod všech funkcí obstarává jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon s taktem 1GHz. Vnitřní paměť činí 320 MB, paměťové karty tak budou nutností. Vložit můžete standardní typ microSDHC s kapacitou až 32 GB. Nechybí Bluetooth verze 2.1 s A2DP a EDR, 3G, WiFi 802.11 b/g/n, a potěší také přítomnost HDMI konektoru pro propojení telefonu například s televizí.

Video – první pohled na Xperii neo od vývojářů ze Sony Ericssonu

TIP! Přečtěte si také článek Android 2.3 Gingerbread je tady: větší výkon, více animací

Závěrem ještě doplníme, že Sony Ericsson Xperie Neo bude po celém světě včetně České republiky k dostání koncem měsíce března 2011. Startovní cenu za kterou se bude prodávat odhadujeme někde kolem hranice 12 000 Kč.

Pro více informací zkuste navštívit oficiální produktovou stránku Sony Ericssonu Xperia neo

Technické parametry Sony Ericsson Xperia neo

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 57 × 13 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

Zdroj: TZ Sony Ericsson

Diskuze ke článku
raknrol
cena kolem 1200?? v nbějakém minulém článku jste psali kolem 350ti euro, což je v přepočtu 8500KČ ...?
RAKNROL
12000
Luki
Taky by mně zajímala cena. Jestli nad těch deset tisíc a nebo to zůstane kolem té hranice 350-ti euro. Pokud by to zůstalo někde kolem té hranice byla by to masovka...
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Dobrý den,

cenu 12 000 Kč, kterou zmiňujeme ve článku berte spíše s rezervou, protože se jedná zatím pouze o nepodložený odhad naší redakce. Pokud výrobce přijde s cenou nižší tak budeme jenom rádi. Podstatnější je podle nás to, že přístroj má nejnovější verzi OS a že se dostane na český trh velmi brzy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze