Snapdragon 400 s LTE bude prvním čtyřjádrem pro Windows Phone

16

Jednou z klíčových novinek ve Windows Phone 8 je podpora procesorů s více jádry. Přesto jsme se však až dosud i u nejvyšších modelů mohli na rozdíl od Androidu setkat pouze s dvoujádry. To by se však mohlo nyní změnit. Qualcomm představil nový čipset Snapdragon 400, u kterého kromě Androidu výslovně uvádí i podporu Windows Phone 8. Hlavním tahákem však bude vestavěné LTE.

Ne že by vzhledem k plynulosti a odladěnosti systému Windows Phone 8 bylo nutně potřeba více jader, ale pokrok zastavit nelze, a tak se brzy zřejmě dočkáme i čtyřjádrových Windows Phonů. Neznamená to samozřejmě, že by byl nový Snapdragon 400 určený pouze pro zařízení s Windows Phone 8, využít jej mohou samozřejmě i zařízení s Androidem. Snapdragon 400 je čipset určený pro zařízení střední a vyšší střední třídy, přičemž jeho nejnovější právě představená čtyřjádrová varianta s LTE je variantou starších dvoujádrových verzí, které podporovaly pouze 3G. Jádrem čipsetu je čtyřjádrový procesor Cortex-A7 s taktem 1,2 GHz na každém z jader..

Snapdragon by Qualcomm

Tip: Qualcomm představil kompletní novou řadu čipsetů Snapdragon

Síla tohoto čipsetu však tkví v jeho širokých komunikačních schopnostech. Podporuje všechny druhy bezdrátových specifikací včetně mobilních 42Mbps HSPA+, LTE, a čínského TD-SCDMA, dále pak Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth, FM a nechybí ani NFC.

Tip: Výkonný Snapdragon 800 se začne vyrábět za měsíc

Nová verze Snapdragonu 400, který se svým výkonem v nové řadě Snapdragon reprezentuje střední třídu, by se měl objevit v referenčním tabletu ještě letos. Je možné, že by jím mohl být vybavený i Samsung Galaxy S4 mini, u něhož bylo také oznámeno, že dostane čipset Snapdragon 400, a který má ve své specifikaci podporu LTE. Na trhu by se měl Samsung Galaxy S4 mini objevit v průběhu třetího čtvrtletí.

Zdroje: phonearena.com, engadget.com