Smrtelná selfie i masturbace za volantem. Mobily začínají ovládat Darwinovy ceny

3
Smrtelná selfie i masturbace za volantem. Mobily začínají ovládat Darwinovy ceny
  • Podíl mobilních telefonů na kuriózních úmrtích vzrůstá
  • Na vině jsou hlavně selfie a také rozptýlení pozornosti
  • Do popředí se dostává i problém voděodolnosti

Mobilní telefon je zdánlivě neškodná věc, ale protože nás provází prakticky na každém kroku, může se stát i smrtící pastí. To ukazuje i nebývale vysoký počet úmrtí spojených s tímto společníkem a některá jsou opravdu kuriózní. A to tak, že se zapíšou do historie Darwinových cen.

Tyto záběry v poslední době obletěly celý internet tam a ještě jednou zpátky. Muž chce v obchodě s mobilními telefony vyzkoušet pravost baterie, zakousne se do ní, což způsobí masivní explozi jen několik centimetrů od jeho hlavy. Tento nešťastník se na Darwinovy ceny roku 2018 kvůli pravidlům nenominuje, nezpůsobil si totiž smrt nebo sterilitu, takže je možné, že své geny bude předávat dál. Mnoho dalších ale podobné štěstí nemělo.

Autoportrét smrti

Pořizování selfie je klasická disciplína. Kombinace nebezpečného místa společně s maximální koncentrací na výraz svého obličeje v mobilu je bohužel v desítkách případů jízdenkou pro cestu na druhý břeh. Běžných pádů z výšky nebo pod nějaký dopravní prostředek je nepočítaně, a tak je pro zařazení do užšího výběru potřeba pořádná dávka kreativity.

Google Chromebook

Přesto ve výběru za rok 2017 najdeme hned dva případy. V tom prvním si trojice mužů ze Zimbabwe chtěla pořídit selfie se stejným počtem slonů. Ideálnímu snímku však bránila křoviska, a tak se muži rozhodli tlustokožce vyhnat na planinu. Zatímco potyčky celebrit s dotěrnými fotografy obvykle končí jen u pár facek a soudních sporů, africká příroda byla v tomto směru mnohem méně shovívavá, za což jeden z mužů zaplatil životem.

Druhý případ z loňského roku se odehrál v Mexiku a na jeho konci jsou dvě mrtvé náctileté slečny. Ty si pro pořizování selfie vybraly střechu návěsu zaparkovaného mezi závodištěm a letištěm. Hluk ze závodů společně s jejich touhou rozptýlil jejich pozornost natolik, že přehlédly přistávající letadlo.

Smrtelné rozptýlení

Suchý úřední jazyk uvádí, že jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod bývá „nevěnování se řízení“. Nikdo nepochybuje, že potřebná pozornost patří v tu chvíli mobilnímu telefonu. Všichni si představují, že jde o volání nebo posílání zpráv, ale případě osmapadesátiletého Clifforda Raye Jonese z Michiganu byla situace o poznání pikantnější. Ten při nájezdu na silnici I-75 převrátil svoji Toyotu a na místě zahynul. Nominaci na Darwinovo ocenění mu přinesl nepřipnutý bezpečností pás, absence kalhot a pornofilm běžící na jeho mobilním telefonu.

Problém však nepředstavují pouze mobilní telefony. V roce 2007, kdy jejich schopnosti nebyly ještě na takové úrovni, se lidé nedokázali odtrhnout od svých počítačů. Stejně tak jako devětadvacetiletý Oscar z Kalifornie, který ve své Toyotě vezl na místě spolujezdce zapnutý laptop zapojený do cigaretového zapalovače. Počítač na rozdíl od svého majitele následnou srážku s Hummerem přežil. Policejní mluvčí nehodu komentoval slovy, že řízení není vhodný okamžik na procvičování multitaskingu.

Vodotěsný, voděodolný….

Další vítěz z roku 2016 si na svou poslední cestu vzal iPhone, se kterým si lehl do vany. Na tom by nebylo nic zas až tak neobvyklého, i když se o účinnosti ochrany IP u mobilních telefonů vedou často spory. Problém však nastal v momentě, kdy iPhonu došla baterie, a tak jej dvaatřicetiletý pan Bull zapojil do nabíječky. A problém s krátkým přívodním kabelem vyřešil tak, že si do vany natáhl prodlužovačku. Masivní popáleniny a nakonec i srdeční zástava na sebe nenechaly dlouho čekat.

Zdroj: darwinawards.com

Diskuze ke článku
Jarda z Orlové
Kdo chce kam, až se ucho utrhne.
Řezňýk
Asi voliči Zemana, ehm, totiž Trumpa.
Mozkoun
A co české "za pět minut u tesca"?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze