GLOSA: Mám rád vodu, ale stydím se za to

16

Sony začalo v Japonsku prodávat tamní verzi Xperie X Compact. Na tom by nebylo zas až tak nic zajímavého, tedy pokud pomineme růžovou verzi. Překvapení na nás čeká až při podrobnějším zkoumání specifikací – tamní model disponuje obvyklou odolností proti vodě a prachu IP 65/68, která v evropské verzi chybí. Něco takového podnítí lidskou zvědavost, ale každá odpověď vyvolává jen další otázky.

Nejspíš si řeknete, že to není nic neobvyklého. Sony pod jedním názvem vydává vícero modelů, které se od sebe liší kódovým označením, podporou různých druhů sítí anebo výbavou pro ten který region. Japonský X Compact nese označení SO-02J, co je však zajímavější, že má stejné rozměry jako ten určený pro český trh. Na gram a desetinu milimetru přesně. Vypadá to na zázrak japonského inženýrství, ale skutečnost je mnohem prozaičtější. Xperia X Compact by měla být tajně vodotěsná i u nás.

Toho si samozřejmě všimli i ostatní a jak můžete vidět výše, měli tu odvahu a podrobili telefon „bubble testu“, který, jak se zdá na první pohled, přežil bez větších následků.

Hlavní otázka na sebe nenechá dlouho čekat: co vede Sony k tomu, že zamlčuje klíčovou vlastnost svého modelu? Zvláště v situaci, kdy jsou na voděodolnost zákazníci zvyklí a její nepřítomnost v diskusích napříč internetem halasně odsuzují? Proč Sony dobrovolně vyklízí pole tam, kam se před časem dostal Samsung a nyní už i Apple?

Odpověď není tak jednoduchá, jak se zdá. V první fázi je potřeba takový telefon vyrobit. Postarat se o to, aby určité části propouštěly zvuk, ale vodu už nikoli, stejně jako ohlídání mnoha drobných spojů, to už je panečku něco, ale tady problém neleží. Daleko náročnější pak bude druhá fáze, kdy takový telefon musíte prodat. Což znamená nejenom za něj vyinkasovat peníze, ale následující dva roky za něj nést záruku.

A tady se začíná lámat chleba. Když si totiž najdete libovolné fórum věnující se nějakému zdánlivě vodotěsnému mobilu, naleznete doslova „zeď nářků“ nejrůznějších majitelů, kterým zrádné molekuly vody pronikly až na živou elektroniku a postaraly se tak o brzký zánik přístroje. Výrobní vady? I to je možné. Pro výrobce je to vskutku nemilá situace, protože vyreklamovaný telefon velice rychle promění jeho zisk na ztrátu.

A bylo to opět Sony, které se v tomto oboru postaralo o průkopnictví, tentokráte ve snaze zastavit rozjetý vlak – zatímco marketing vyráběl jednu „reklamu na akvapark“ za druhou, jiná oddělení už měnila podmínky záruky.

Nelze to ale mít Sony za zlé, hromada utopených telefonů by jistojistě stáhla mobilní divizi ke dnu. Ostatní se poučili už předem a třeba takový Apple už dopředu deklaruje, že jeho iPhone 7 má sice IP67, ale na poškození kapalinou se záruka nevztahuje.

TIP! Recenze Sony Xperia X Compact – Změna je život

Čí je to chyba?

Bylo by jednoduché smést celou věc ze stolu s tím, že se jedná o další podvod na lidi. Jako třeba telefony s LTE, které podporují jen pár frekvenčních pásem. V tomto ohledu leží spousta odpovědnosti na uživatelích.

Telefon může být perfektně vodotěsný při výjezdu z montážní linky, ale každodenní používání se na něm dozajista podepíše. Stačí menší pád, neopatrné vyškubnutí kabelu, prostě cokoli, co není na první pohled vidět, ale nějak se to podepíše na konstrukci telefonu – molekula vody přitom patří mezi ty nejmenší.

Ani když máte telefon úplně v pořádku, tak není zdaleka vyhráno. Záleží také na tom, jakým způsobem se telefon dostane do kontaktu s kapalinou. Každé dítě ví, že z okraje bazénu můžete do vody skočit víceméně jakkoli, ale z deseti metrů už si musíte dávat pořádný pozor, jinak to bude pořádně bolet. Minimálně.

Přesto jsem byl svědkem situace, kdy se skupinka asi patnáctiletých hochů snažila v bazénu hodit nějaký Samsung jako „žabku“ a natočit tak zajímavé zpomalené video. Dávám jim deset bodů za umělecký záměr a nula za technické provedení.

Někteří lidé jako by slyšeli jen první půlku věty. Pokud jde o utopený telefon, je to ještě legrace, ale někteří lidé například věří, že jim vlastnictví pohonu na všechna čtyři kola umožňuje jet i na zasněžené silnici stále stejně rychle. Od doby, kdy byla v mikrovlnce usušena první kočka, je zkrátka možné úplně všechno.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
Lukáš
Jen blázen ponoří mobilní telefon do vody. Měl jsem Xperii Z3c a když jsem zkoumal celou konstrukci, tak by mě ani nenapadlo ho potopit. Technicky méně zdatný jedinec může nabít dojmu, že voděodolný telefon vydrží pod vodou. Přesně jak tu padlo, tak během používání telefon pracuje a ve finále i mění své vlastnosti. Pod vodu jsou určeny zcela jiné přístroje které mají adekvátní ochranu.
Set
Musím říct, že závěr této glosy mě velice pobavil a plně se s ním ztotožňuji :-) Dobrá práce!
Absolut Nowak
Ještě přidávám odkaz na další "gate" Samsungu, která by tu neměla chybět:
http://mobil.idnes.cz/samsung-galaxy-s7-active-test-utopeni-d8c-/mob_samsung.aspx?c=A160711_224634_mob_samsung_ram
Lazy
Ja mam Galaxy S5 mini jako druhy mobil, ze zacatku jsem se bal, ae nakonec jsem pouzival v bazenu, na foceni i na video... Na dovolene u more jsem se opet zdrahal, nakonec jsem ho stejne ponoril a natacel videa a fotil, bez problemu 15min ve vode do hloubky neco kolem metru.. Po vylezu z more jsem pro jistotu hned oplachnul sladkou vodou a nic mu neni, moc jsem Samsungu neveril, ae unibody konstrukce mi prisla lepsi, ae jak dokazuji nektere kusy Sony, tak asi neni..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze