Bděte a nepijte, v opačném případě vás může aplikace Waze zavést do jezera

3
Bděte a nepijte, v opačném případě vás může aplikace Waze zavést do jezera
  • Mezi nejpopulárnější navigační aplikace v současnosti bezpochyby patří Waze
  • Ani ten však není neomylný a je potřeba se řízení vozidla věnovat pozorně

V dnešní době jsme si zvykli při jízdě do končin, kde to zcela neznáme, využívat navigace. Ty klasické postupně vytlačují chytré telefony, kde je pestrý výběr různých aplikací. Mezi ty nejpopulárnější patří Waze, který již nějaký ten pátek patří Googlu. Navigace je určena především automobilovým řidičům a čerpá cenná data od ostatních účastníků provozu. Jelikož je navigace přesná a rychlá, najdou se i ti, kteří ji věří více, než je zdrávo. Přesvědčil se o tom také řidič projíždějící kolem jezera Champlain ve státe New York na severozápadě USA. Dle výpovědi jeho i spolucestujících panovaly nepříznivé klimatické podmínky, přičemž viditelnost nebyla zdaleka ideální.

Při navigování je Waze odkázal na cestu, která je běžně určena pro spuštění lodí na jezero. Jezero bylo zamrzlé a v kombinaci se špatnou viditelností si posádka situaci uvědomila až v momentě, kdy byla již 100 metrů od břehu. Všichni členové posádky naštěstí stačili z vozidla značky Jeep vystoupit, ovšem zamrzlé jezero váhu automobilu neuneslo a vůz se začal potápět. Historce o chybě navigace nevěřila majitelka autopůjčovny, ze které vůz pocházel a vše si jela s navigací ověřit. Byla velmi překvapená, že ji Waze opět naváděl doprostřed jezera.

Google se vyjádřil v tom smyslu, že situaci nemůže zcela dokonale zhodnotit, pokud nemá všechna potřebná data. Projevil však radost, že se nikomu nic nestalo a vše nakonec dobře dopadlo. Policie případ rovněž odložila, ačkoliv se řidič přiznal, že před nějakou chvílí konzumoval pivo v blízkém pivovaru. Pozdější test na alkohol však ukázal 0 promile. Aby by byl celý příběh kompletní, doplňme, že zkraje tohoto týdne byl z jezera vyloven i samotný Jeep.

Stáhnout Waze

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: phonearena.com, usatoday.com

Diskuze ke článku
petr dvorak
petr dvorak
Tak to musel být řádný šok. Představa, že se to stane, třeba s rodinou... Brrr.
ja
... přepočítávám :-P
Pavel Král Kafeman
Jezero Lake Champlain je plné přívozů a trajektů, které překvapivě pro blbého Američana v zimě nikdo neobsluhuje. Ba i lodě jsou na zaslouženém zimním odpočinku... A globálně oblíbená hláška Ó may gát je na světě. U nás tomu říkáme "nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky", a taky ve hře i možnost "nevěnovat se plně řízení vozidla"... Nevím jak v kolébce demokracie a debility, ale v Česku se jedná o porušení důležité povinnosti řidiče, neboť řidič svým jednáním přímo ohrozil na životě ostatní účastníky silničního provozu. To je keců, co říkáte...

A při tom by stačilo v aplikaci Waze vyrušit funkci "Vyhnout se přívozům"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze