Smartphony ve světě: který operační systém vede?

1

S železným pravidlem se každé čtvrtletí firmy chlubí svými výsledky. Dnes přišel čas i na operační systémy. Čísla to jsou opravdu pěkná. Ještě zajímavější rozměr však dostanou při porovnání s loňským rokem.

V prvé řadě je nutné zmínit, že „chytré“ telefony jsou čím dál tím oblíbenější. Za uplynulých dvanáct měsíců vzrostla jejich obliba o 100%. Zatímco ve třetím čtvrtletí 2009 se celosvětově prodalo zhruba 40 milionů kusů, za stejné období letos to bylo již více než 80 milionů. Nárůst je to vskutku obrovský a nabízí se jasná otázka. Kdo na tom nese největší podíl? Mohlo by se zdát, že se na této vlně mohly přiživit všechny platformy. Pravda je to však jen částečná.

Android letí vzhůru

Absolutně největším tahounem je Android. Rychlost, s jakou se rozvíjí, je až neuvěřitelná. Počet prodaných telefonů se Androidem se zvýšil 14 krát. Bez diskuze tak lze prohlásit, že rok 2010 patřil jednoznačně tomuto systému. Ještě před rokem byl podíl OS Android ve třetím čtvtrletí jen 3,5 %. Dnes se Google chlubí podílem 25 %, což je o 10% více, než má Apple a pouze o 10% méně, než drží Symbian. Klíčem k úspěchu je jednoznačně rychlý vývoj a nasazení systému u více výrobců. Většina velkých světových výrobců (kromě Nokie) totiž vsadila hlavně na Android.

Telefony s Androidem: HTC Desire HD, Sony Ericsson X10, Samsung Galaxy S a LG Optimus One

Apple nepřekvapil

Nárůst poměrně očekávaně zaznamenal i Apple se svým iOS. Ze 7 milionů kusů v 3Q roku 2009 se vyhoupl na necelých 14 milonů letos. Celý nárůst navíc obstaral vlastně jen jediný model. Přeci jen by se Applu mohlo dařit ještě lépe. Jeho celkový podíl totiž klesl, byť jen velmi nepatrně.

Apple iPhone 4

Symbian padá

Na vlně vzestupu se svezl i poslední dobou hojne diskutovaný Symbian. Jeho procentuální podíl však nadále poměrně strmě klesá. Není tomu tak dávno, kdy se Symbian držel nad 50 %. Dnes je minulostí i hodnota 40 %. Ve třetím čtvrtletí se Nokia, jakožto hlavní výrobce telefonů s tímto systémem, musela spokojit pouze s 36,6 %. Na paty ji tak velmi výrazně šlape Android a zdá se, že příští rok bude v tomto souboji velmi klíčový. Android má stále perfektně našlápnuto a očekává se jeho další růst. Symbian bude mít velké problémy alespoň zastavit několikaletý pád. Jistou naději dává nová verze, která nyní přichází na trh a mohla by letitému systému nalít novou krev do žil.

Nokia N8, E7 a C7: zachrání nové telefony Symbian?

Blackberry stabilní čtyřkou

Poměrně významným hráčem je i kanadská společnost RIM, která produkuje komunikátory BlackBerry. Její podíl se pohybuje 15 % a byť to loni bylo lepší, bude vedení nesjpíš spokojeno. Celkově totiž prodali více svých výrobků. Prognózu je u BlackBerry poměrně jasná. Trh je nyní v podstatě nasycen a kdo BlackBerry chtěl, patrně jej už má. Svoje letošní výsledky si tak BlackBerry patrně udrží i v příštím roce bez výraznějších změn.

BlackBerry si drží stabilní podíl

Windows na samém dně. Pomůže nová verze?

Kartami by mohl zamíchat Windows. V současné tabulce se sice potácí na samém dně, ale to jde na vrub starému systému Windows Mobile 6.5. Nový systém Windows Phone začne do výsledků promlouvat až koncem letošního roku. Je ovšem otázkou, s jakými ohlasy se setká. Prozatím se zdá, že současní majitelé telefon s Windows Mobile rozhdoně o přechodu na Windows Phone 7 neuvažují. Nový Windows Phone 7 díky své jednoduchosti, snadnému ovládání a líbivému prostředí bude spíše konkurencí pro Apple iPhone.

HTC HD7, LG Optimus 7 a Samsung Omnia 7: novinky s Windows Phone 7 jsou naději pro vyšší podíl na trhu

Tabulka s výsledky a porovnání

Výsledky OS

Zdroje: gartner.com

Diskuze ke článku
JohnyAsbest
ať si říká kdo chce, co chce, ač jsem mnohokrát kritizoval Nokii se slovy Quo vadis, musím konstatovat, že moje nová C7 je neodolatelná - perfektně zpracovaný kus, stříbrný leštěný kov, funguje skvěle, rychlejší než moje bývalá N86. C7 je mobil, jak má být - skvělý design, skvělé zpracování, plná funkčnost funkcí vč. wifi, foto, BT, email, GPS, přehrávače audio i video, skvělé možnosti TUNINGU - nová témata, nové sady ikon, které jsou přejaty z 5th - no prostě paráda. Vedle toho jedu i Android - Samsung Galaxy i5801 (Orange) - ten mobil mám jen kvůli fantastickému designu, Android 2.1 je O.K., nicméně zkušenosti mám daleko lepší se Symbianem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze