Silvestr u českých operátorů se nesl ve znamení datových přenosů. SMS na ústupu

Silvestr u českých operátorů se nesl ve znamení datových přenosů. SMS na ústupu
Fotografie: Marco La Boria, unsplash.com
  • Statistiky českých operátorů z přelomu roku potvrzují nastolené trendy
  • Počty odeslaných SMS a MMS prudce klesají, naopak data jsou na vzestupu
  • Mírně se snížil i objem hovorů

Silvestrovské statistiky operátorů poměrně přesně kopírují ty vánoční: dříve velice populární SMS už jsou na okraji zájmu, klesá i počet hovorů, naopak objem přenesených dat je mnohdy rekordní.

T-Mobile

Největší český operátor spojil poslední den v roce 20,15 milionu hovorů a hlásí 32% nárůst datového provozu na 2 430 TB. Z mobilních zařízení odesláno 5 836 797 SMS.

Závěr roku naši zákazníci tradičně hojně využívají k možnosti kontaktovat své blízké a popřát jim do nového roku. Silvestr v síti T-Mobile znamenal téměř 32% nárůst datového provozu a vrcholil v čase mezi 21:45 – 22:00. Provoz opět potvrdil stabilitu naší sítě,“ uvedla Patricie Šedivá, Head of Communication v T-Mobile Czech Republic. Poslední prosincový den, resp. první čtvrthodinu prvního lednového zákazníci také v síti T-Mobile tradičně telefonovali, uskutečnilo se 20 149 868 hovorů, ve srovnání s předchozím rokem šlo o pokles o 7,4 %. V první čtvrt hodině nového roku pak pokles činil o 1,2 %.

Tradiční pokles zaznamenaly i odeslané SMS – 5 836 797 znamená meziroční pokles o 18,5 %. V podobném trendu se drží i multimediální zprávy, kterých bylo odesláno o 19 % méně než v roce předchozím, tedy 143 630. Ze zahraničních návštěvníků sít T-Mobile na Silvestra mimo Ukrajiny využili nejvíce uživatelé z Německa, Rakouska, Francie, Slovenska a Nizozemí.

O2

Během silvestrovského dne i noci přenesla O2 síť rekordních téměř 3 000 TB. Oproti loňskému roku je to nárůst datového provozu o 42 procent. Novoročních volání uskutečnili Češi celkem 14 595 301, což je mírný pokles.

Během letošní silvestrovské noci jsme zaznamenali rekordní množství přenesených mobilních dat. Největší nárůst objemu dat měla nově sociální síť TikTok, a to 173 % oproti loňskému roku,“ popisuje Blanka Vokounová z tiskového oddělení O2. „O2 síť fungovala spolehlivě po celé období těchto nejvytíženějších dní v roce,“ dodává.

O silvestrovské noci O2 síť přenesla 2 982 TB dat. Dále spojila 14 595 301 hovorů. Nejvytíženější hodina byla mezi půlnocí a jednou hodinou ráno, kdy se uskutečnily více než dva miliony hovorů. Počet SMS oproti loňskému roku klesl o 20 % na 6 071 683. I SMS přání si lidé posílali nejvíce mezi půlnocí a první ranní hodinou. Absolutně nejvytíženější minuta pak byla první minuta po půlnoci, kdy zákazníci odeslali téměř 20 000 SMS za minutu. Zákazníci také poslední den v roce odeslali 176 556 MMS zpráv.

Vodafone

Silvestrovský provoz v síti Vodafone opět potvrdil trend, že lidé si i do nového roku přejí nejvíce přes internet. Využití datových služeb vzrostlo oproti loňskému roku o 37 %, síť spojila přes 15 miliónů hovorů a přenesla více než 4 miliony SMS zpráv. Počet odeslaných SMS ale stále klesá. Poklesl i počet a délka hovorů. Nejvytíženější byla tradičně hodina po půlnoci. Zahraniční hovory mířily hlavně na Ukrajinu.

Síť Vodafonu spojila na Silvestra přes 15 miliónů hovorů, počty hovorů oproti předchozímu roku poklesly o 7 %, zkrátila se i délka volání. Silvestrovský hovorový provoz se liší podle toho, na který den připadne Silvestr, o víkend je vždy nižší než v pracovní den. Využití SMS zpráv každoročně klesá, lidé přesouvají novoroční přání do online prostoru a komunikují především přes aplikace a sociální sítě. V porovnání s předchozím rokem se odeslalo o 16 % méně SMS zpráv. Objem přenesených dat naopak vzrostl o 37 % a nejvíce zahraničních hovorů mířilo na Ukrajinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze