Šéf Googlu volá po regulaci umělé inteligence

5
Šéf Googlu volá po regulaci umělé inteligence
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Podle CEO Googlu, Sundara Pichaie, je důležité umělou inteligenci regulovat
  • Za dobrý příklad považuje evropskou směrnici GDPR
  • Google se zavázal nevyužívat AI k hromadnému sledování či porušování lidských práv

CEO holdingové společnosti Alphabet (pod kterou spadá Google), Sundar Pichai, se skrze Financial Times vyjádřil k problematice umělé inteligence.

Článek s názvem „Proč si Google myslí, že musíme regulovat AI“ shrnuje Pichaiovi názory na umělou inteligenci v souvislosti s jejím rychlým vývojem. Podle CEO Alphabetu není možné vše ponechat na tržních silách a AI je nutné regulovat. Důležité je podle něj již dále nepřemýšlet nad tím, jestli AI regulovat, ale nad tím, jak AI regulovat.

Klíčovou roli by v tomto ohledu mělo hrát mezinárodní sjednocení přístupu k AI, které má vést k vytvoření celosvětových standardů. Za dobrý příklad považuje často skloňovanou směrnici GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). A proč je podle Pichaie nutné umělou inteligenci regulovat?

Přestože Pichai ve svém článku vyzdvihuje přednosti AI, zmiňuje také, že v historii (na svou dobu) převratné technologie nepřinesly jen pozitivní, ale také negativní aspekty. Spalovací motory pasažérům umožnily cestování na delší vzdálenosti, ale také zapříčinily více nehod. Internet umožnil lidem propojit se se světem a získávat informace všeho druhu, ale také se kvůli němu snáz šíří dezinformace.

V roce 2018 v Googlu publikovali vlastní kodex využívání umělé inteligence, který má zamezit zneužívání a zároveň jasně identifikovat obory, kde AI nemá místo. Google se tak například zavázal k tomu nevyužívat AI k hromadnému sledování nebo porušování lidských práv. Je podle vás nutné umělou inteligenci regulovat?

Diskuze ke článku
Racek Placek
Aj jaja jaj :/ Dobr dán dobr dán, my name is Placek, i ty jedyn bohaterze Applym i Huaweiym jest do korzenia dalekiego ! Pozdrowenia Placek Ratunek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze