Samsung pracuje na ještě chytřejší umělé inteligenci. Cloud nebude potřeba

3
Samsung pracuje na ještě chytřejší umělé inteligenci. Cloud nebude potřeba
  • Samsungu se podařilo výrazně zjednodušit způsob, jakým AI pracuje
  • Do budoucna by tak aplikace spoléhající na AI nemusely přistupovat ke cloudu

Samsung pracuje na vývoji proprietárního NPU (Neural Procssing Unit), který má přinést výrazné navýšení schopnosti v oblasti strojového učení a umělé inteligence. Podle Samsung Advanced Institute of Technology má být osmkrát výkonnější a čtyřikrát úspornější než v současnosti používaná řešení. Toho se podařilo dosáhnout rozdělením dat na skupiny po 4 bitech. Samsung tomu říká Qauntization Interval Learning. Výhodou tohoto řešení je, že pro počítání s tak malými skupinami dat je zapotřebí výrazně menší počet tranzistorů.

Samsung AI

A jak z toho bude těžit koncový zákazník? Už nyní je první verze strojového učení nasazena u čipsetů Exynos 9820, kde se stará o vylepšení fotografií, které nevznikly za ideálních podmínek. Tato technologie se používá v rozšířené realitě, ale nejvíce se s ní do budoucna počítá u hlasových asistentů. Výrazné zjednodušení a zrychlení souvisejících výpočtů totiž do budoucna odstraní nutnost připojení ke cloudu.

Samsung AI

Něco podobného předvedl na jaře i Google, jehož poslední verze Asistenta běží pouze v telefonu a i přes svoje pokročilé schopnosti si vystačí s relativně malým výkonem telefonu a jeho pamětí.