AnTuTu vytáhlo do boje s vyumělkovanými AI schopnostmi telefonů a podrobí je testu

AnTuTu vytáhlo do boje s vyumělkovanými AI schopnostmi telefonů a podrobí je testu
  • Test schopností umělé inteligence se skládá ze dvou částí
  • AI skóre nasbíraná na různých platformách by měla mít podobnou vypovídající hodnotu

Umělá inteligence je v dnešní době mnohdy skloňovaným pojmem a výrobci telefonů rádi a často mluví o zbrusu nových AI schopnostech. Ať už se jedná o dedikovanou jednotku pro AI výpočty nebo AI fotoaparát, může se občas zdát, že jde spíše o marketingově přívětivé označení něčeho, co ve skutečnosti až takovým přínosem pro uživatele není. Změřit tyto AI schopnosti telefonů bylo navíc až doposud nemožné.

Situaci se rozhodli napravit až tvůrci populárního AnTuTu. Pro tuto příležitost vytvořili samostatnou disciplínu AI Review, která má s trochou nadsázky pomoci oddělit zrna od plev. Telefony s rádoby AI funkcemi, které ve skutečnosti AI schopnosti nemají, budou rozpoznány a u těch, které AI schopnosti doopravdy mají, budou poměřeny jejich síly.

Tvůrci na oficiálním blogu však zároveň dodávají, že umělá inteligence je mnohem komplexnější záležitost, která se nedá pouze jednoduše vyjádřit počtem bodů v benchmarků. Proto má jejich test dvě kategorie – Classification a Object Recognition.

AnTuTu AI

První test obsahuje 200 obrázků pocházejících z konvoluční neuronové sítě Inception v3. Druhý test pak využívá video o 600 záběrech založené na neuronové síti MobileNet SSD. Finální skóre AI Review testu záleží na rychlosti a přesnosti. Pokud je však dána přednost rychlosti na úkor přesnosti, obdrží telefon nižší skóre. Tím chtěli tvůrci testu zamezit podvádění v případě, že by se telefony rozhodly přečíst obrázky doopravdy rychle, ale neurčily žádnou správnou odpověď.

Zástupci AnTuTu rovněž dodávají, že AI skóre nasbíraná na různých platformách se mezi sebou nebudou tolik lišit, neboť se tento test soustředí pouze na AI schopnosti a nikoliv na celkový výkon systému.

Stáhnout AnTuTu Benchmark

App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze