Seene: zachyťte svět ve 3D

9

Instagram rozjel boom sociálnímu sdílení fotografií. Na řadě bylo video, které má snad ještě větší sílu. Vývojáři tím ale nekončí a přemýšlí, co originálního by mohlo zaujmout tentokrát. A jeden zajímavý nápad se skutečně vyklubal. Místo běžných fotek zde můžete sdílet prostorové snímky, které jednoduše zachytíte svým telefonem s Androidem nebo iOS.

Instagram udělal díru do světa. Facebook nebo Twitter sice také dovolují sdílet obrázky, ale čekáme tam především něco jiného. Troufám si tvrdit, že Instagram je větším pohledem do soukromí. Nesdílíme myšlenky, ale především zážitky. A to čistě vizuální formou. Sledujeme lidi, kteří dělají zajímavé věci, hledáme inspiraci na dobré jídlo, výlety nebo prostě žasneme nad tím, jak si žijí celebrity. Seene je aplikace, která by se na první pohled mohla podobat Instagramu, ale v jádru je přece jiná. A asi tam budeme sdílet jiné věci. Už jen tím, že se v ní sdílí 3D fotky.

Svět ve třetím rozměru

Výzva, že máte zachytit svět ve 3D zní docela zajímavě, ale dost možná budete ostražití. Jak taková věc bude asi probíhat? Co to vůbec znamená? Budu k tomu potřebovat nějaké 3D brýle?

Funguje to překvapivě dobře a nebudete potřebovat vůbec nic. Snad jen svůj chytrý telefon s Androidem nebo iOS a trochu té fantasie. Snímek zachytíte jednoduše tak, že si vyberete objekt, stisknete tlačítko spouště a pomalu pohnete telefonem po kružnici, jako kdyby zachycovaný objekt byl středem oné kružnice (prostě s tím telefonem trochu otočíte, ale objekt budete držet ve středu). Aplikace si totiž najde pevné body a bude sledovat jejich pohyb. Podle toho určí vzdálenosti jednotlivých bodů a vytvaruje fotografii.

Seene

Bavíme se tu o zachycování ve 3D, ale není to tak úplně pravda. Aplikace stále pracuje s 2D fotografií, kterou rozdělí na spoustu malých bodů, které umí vytáhnout dopředu nebo dozadu. Představte si plátno, které stále bude plátnem, jen ho pokroutíte do prostoru. Logicky vás asi napadlo, že úplně nejlépe bude aplikace zachytávat jednotné objekty. Pokud se například pokusíte zachytit hrneček na stole, tak Seene nezjistí, že je za ním vzduch a vlastně ho natáhne, jako by splýval se stolem. Nemusí to vždy vadit, ale jistě chápete daná omezení.

Reliéf

Jestli aplikace dělá něco opravdu dobře, tak je to zachytávání reliéfu. To je vlastně takový prostorový obraz, stejně jako výsledný produkt v Seene. Překvapivě slušně fungují také velké výjevy – třeba záběr na celý pokoj nebo ulici. Počítejte ale s tím, že čím větší je scéna, tím delší pohyb budete muset udělat. Dnes už to není problém, protože aplikaci stačí pohyb jedním směrem. Dříve fungovala tak, že jste museli opatrně natáčet telefon do všech směrů. A pokud jste měli jít opravdu hodně vysoko, tak jste si na to museli vzít žebřík. Dnes to je jednodušší a výsledky překvapivě horší nejsou.

Snímek můžete ještě před uložením prohnat několika nabídkami. Samozřejmě nechybí filtry (abychom se vrátili k tomu Instagramu). U nich bohužel nelze nastavit intenzitu, takže jsou často zbytečně silné a ve výsledku zjistíte, že nejlepší barvy jsou ty přirozené. Dále lze nastavit prostorovost – to znamená maximální možnou vzdálenost. To se hodí na korekce, když vám chybou programu třeba uletí nějaký opravdu vzdálený bod, nebo prostě chcete pozadí udělat trochu plošší. A nově je zde také možnost přidat rozmazání. U toho nastavíte střed a intenzitu a funguje to překvapivě dobře. Obzvlášť u makro snímků.

Hlavně sociálně

Toto všechno je opravdu hezká vychytávka, kterou si zkusíte, uděláte pár snímků a klidně ji zase smažete. Jak tomu už dnes ale bývá, tak i zde je velký sociální potenciál, kterého vývojáři využili skutečně naplno. Samozřejmě si vytvoříte profil, sdílíte své snímky, můžete sledovat další uživatele, procházíte kategorie, třídíte dle hashtagů nebo sledujete výběry redakce, kde se schází opravdu ty nejzajímavější kousky.

Seene

Zde ale přichází zásadní odlišení. Budete zde sdílet úplně jiné zážitky než na Instagramu a podobných sociálních sítích. Aplikace si tak určitě najde menší počet fanoušků, ale to nutně není na škodu. Na Instagramu budete sledovat lidi, u kterých vás spíše zajímá soukromí, chcete vědět co dělají a podobně. Zde nic takového asi nebude fungovat. Zachytit snímek je složitější, náročnější a Seene si neporadí se vším. Nezvládne pohyb, ani složité celistvé objekty.

K čemu to?

Otázkou tedy zůstává – má Seene vůbec smysl? Sám za sebe říkám, že ano. Díky této aplikaci jsem totiž našel úplně nový pohled na svět. Díky ní se snažím hledat zajímavé detaily, které by vypadaly perfektně v prostoru. Hledám to, co fotkou prostě nevyjádřím. Hledám části objektů, které mluví samy o sobě. Hledám místa, která by na obyčejné fotce byla prostě plochá a u kterých se musí pochopit jejich hloubka. A není to jen o mně.

Sleduji řadu lidí, kteří také na svět hledí novým způsobem. Jídlo ve 3D může být sexy, ale skvěle tu vypadají kusy nábytku, detaily architektury, temné uličky i zajímavé obličeje. Možností je spousta a třeba i vy přijdete na něco, co stojí za to zachytit v prostoru. Pokud si aplikaci stáhnete, tak se zeptejte sami sebe, z čeho by šel udělat krásný reliéf, který by neměl zůstat ukryt. Sledujte zajímavé lidi, hledejte zajímavé pohledy a hlavně se nebojte popustit uzdu své fantasii. Protože tato aplikace je skvělá pro kreativní lidi.

Stáhnout Seene

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Šimon Tomov
Šimon Tomov
Prídeme mi to ako niečo čo ponúka už HTC One M8
Marek Smékal
Marek Smékal
Nápad je to super ale na iOS 8.1.3 je aplikace nepoužitelná. Během pořizování 3 fotek mi to sežralo 20% baterky a následně restartovalo iPhone. Mažu.
Zdeněk
Zatím jsem ve fázi testování a musím se přiznat moc mě to nejde. ☺ Jinak to vypadá vážně skvěle. LG G2.
kiripolcek
Nejako mi to nefunguje...kliknem na fotenie a automaticky to spraví 1 fotku, bez toho, aby mi to ukázalo kružnicu, po ktorej mám pohybovať mobil a navyše sa mi pri používaní tejto apk mobil pekne zahrieva.. čo robím zle? Mám Xperia Z1 compact

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze