3D tiskárny ve válce

3D tiskárny ve válce
Fotografie: unsplash.com

Potenciál využití 3D tiskáren se ukázal jako výhodný nejen v době covidové, ale i nyní, kdy probíhá válka na Ukrajině…

3D tisk není spásou jen pro výrobu stabilizačních křidélek pro bomby shazované z dronů, ale také pro výrobu zdravotnických prostředků. Na Ukrajině, kde se probíhá válka, lékaři v nemocnici potřebovali pro operace chirurgické retraktory. Protože se potýkají s problémy s dopravou zdravotnických nástrojů ze zahraničí, rozhodli se pro využití možností domácího průmyslu a nechali si retraktory vyrobit pomocí 3D tisku.

Během pouhých tří dnů dostali odborníci na 3D tisk od nemocnice 3D model a vytiskli a dodali jim zkušební sadu. Po úspěšném testování objednala nemocnice velkou sérii retraktorů, které se ukázaly jako plně vyhovující jejich požadavkům. Vysoké rozlišení tisku a tepelně odolný materiál HP PA 12 umožnily vznik dílů s odchylkou maximálně 0,2 mm, které byly kvalitní a snadno sterilizovatelné.

3D tisk

Tento příklad ukazuje, jakým způsobem mohou 3D tiskárny pomoci v situacích nouze, kdy je třeba rychle spustit výrobu kvalitních a široce uplatnitelných produktů. Tyto tiskárny umožňují rychlé a efektivní řešení problémů v různých odvětvích a nabízejí řadu výhod, jako jsou vysoká kvalita produkce, široké uplatnění a rychlost výroby

.