Přehledně: nejlepší aplikace podporující 3D Touch na iPhone 6s

6

Nové iPhony 6s mají displej citlivý na sílu stisku, Apple tuto technologii nazývá 3D Touch. Jakmile na displej více zatlačíte, na ikoně se například rozbalí kontextová nabídka, ze které můžete přistupovat k ovládacím prvkům aplikace. Novinkou jsou pak funkce Peek & Pop, díky kterým bude vaše práce efektivnější. Jak jsou na tom aplikace třetích stran a kolik z nich onu technologii podporuje? To se dočtete v našem článku.

Apple iPhone 6s

Technologii 3D Touch, kterou Apple přinesl u nových iPhonů 6s, jsme vám už ukázali v našem videopohledu níže. Přestože jde o nový způsob ovládání a je plně integrovaný do iOS 9, tak sám o sobě nebude fungovat. Je důležité, aby i samotné aplikace podporovaly tuto technologii. V současné době ani Apple nepodporuje 3D Touch u všech svých aplikací. Z balíčku iWork a iLife podporuje 3D Touch na novém iPhonu 6s jen iMovie. Jsme si jisti, že za několik týdnů bude situace s 3D Touch lepší, ale v současné době to stojí na vývojářích.

Apple iPhone 6s – první pohled

Peek & Pop a zkratky

Přestože nové ovládání iOS nefunguje všude, tam kde funguje, nám neuvěřitelně zrychluje práci s telefonem. Nyní není nutné otevírat samotné aplikace a následně v nich něco hledat nebo nastavovat. Od toho slouží rychlé zkratky, které se vám zobrazí, když na ikonku přitlačíte. Jde vlastně o první použití 3D Touch, které aplikace mohou umět. Dále se 3D Touch používá i vně aplikací, kde se vám lehkým stiskem, ať už na fotku, email nebo url adresu, otevře náhled samotného obsahu. Jedná se podobnou o funkci, jakou znají uživatelé Mac OS po stisku mezerníku na kterékoli ikoně. Apple tyto tzv. náhledy na iOS nazývá Peek. No a nakonec tu máme i Pop, který vyvoláte, když v náhledu ještě silněji zatlačíte. Obsah se vám zvětší přes celou plochu.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší aplikace, které již podporují 3D Touch a nejsou z dílen Applu.

Instagram

I Apple na své keynote při představení 3D Touch Instagram ukazoval. Není proto divu, že ho vybíráme i my, poněvadž o slávě této sociální sítě netřeba diskutovat. Aplikace podporuje jak zkratky, tak i funkci Peek & Pop. Nejužitečnější nám přijdou právě zkratky, ze samotné ikonky se rychle dostanete k nahrání nové fotky na Instagram a můžete si zobrazit i kartu aktivity nebo Instagram prohledávat. A právě u hledání využijete funkci Peek, pod jedním hashtagem vám vyjedou stovky tisíc obrázků a než celý seznam procházet, stačí na zajímavé fotce přitlačit a ona se vám zobrazí v náhledovém okně. Chcete dát fotce like, okomentovat ji nebo ji poslat soukromou zprávou? Tažením fotky nahoru se vám rozbalí seznam zmíněných voleb.

instagram 3D Touch

Stáhnout Instagram

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Dropbox

I tento gigant si prožil pár vteřin slávy při prezentaci Applu. Ještě aby ne, Dropbox na rozdíl od iCloud Drive aplikace, též sloužící k zálohování a synchronizaci jakýchkoliv vašich souborů, podporuje 3D Touch naplno. Z ikony lze snadno v Dropboxu prohledávat, přenést se k vašim offline souborům ba dokonce i nahrát fotku nebo video. Aplikace podporuje i Peek & Pop a pracovat s ní je nyní o poznání efektivnější.

Dropbox 3D Touch

Stáhnout Dropbox

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Evernote

Podporu 3D Touch přinesl nedávno i digitální zápisník Evernote. Už z ikony máte rychlou volbu pro vytvoření textové poznámky, pořízení fotografie nebo zadání připomínky. 3D Touch funguje i v samotné aplikaci a funkce Peek slouží pro náhled poznámek nebo odkazů. Na domovské obrazovce Evernote stačí lehce zatlačit prstem na displej v místě poznámky a zobrazí se vám náhled. Náhledy fungují i v internetovém prohlížeči, který je integrován do Evernote.

Evernote 3D Touch

Stáhnout Evernote

Google Play Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Další aplikace v našem výběru zatím podporují pouze zkratky ze samotné ikony. Přestože přidání této nové funkce do aplikace zabere vývojáři několik minut, tak i těchto aplikací je pomálu. Zmíníme jen ty nejznámější.

Shazam

  • Rozpoznávač všeho co právě hraje. Nyní už z ikony můžete shazamovat.

Stáhnout Shazam

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma) Mac App Store (zdarma)

Scanbot

  • Zdigitalizujte si své dokumenty nebo naskenujte čárové a QR kódy.

Stáhnout Scanbot

Google Play (zdarma) App Store

TeeVee 3

  • S touto aplikací nikdy nezameškáte premiéru vašeho oblíbeného seriálu.

Stáhnout TeeVee 3

App Store

Shazam, Scanbot, TeeVee - 3D Touch

Workflow

  • Zautomatizujte si denní rituály a využijte váš iPhone naplno, na jeden klik.

Stáhnout Workflow

App Store (zdarma)

Twitter

  • Napsat nový tweet, zprávu nebo jen tak prohledávat Twitter, to vše můžete přímo z ikony.

Stáhnout Twitter

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Camera+

  • Alternativa k základní aplikaci fotoaparát. Se zkratkami z ikony budete stejně rychlí a neuteče vám žádný moment.

Stáhnout Camera+

App Store

Workflow,Twitter,Camera+ - 3D Touch
TIP: Vyzkoušeli jsme iOS 9. Jaké jsou novinky? TIP: Připomeňte si naší cestu do Berlína pro iPhone 6s.

Ačkoliv výčet aplikací může ukazovat výsměch vývojářů na novou technologii 3D Touch, není tomu tak. Spousta vývojářů už avizovala, že podporu 3D Touch do svých aplikací připravují a vidí v novém způsobu ovládání smysl. Musíme si uvědomit, že nový iOS 9 vyšel před méně než třemi týdny a nové iPhony 6s jsou v prodeji teprve přes týden. Spousta vývojářů pracovala tedy na podpoře svých aplikací na 3D Touch, aniž by měla telefon fyzicky u sebe. Podobný přehled u nás na mobilenet.cz nečtete určitě naposledy.

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,
Diskuze ke článku
ŽLABABA
Už se na něj moc těšim!
ja
dlouhym stiskem vyběhne nabídka .. tak to mely staré widle ne? ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze