Samsungy si brzy opravíme svépomocí

2
Samsungy si brzy opravíme svépomocí
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Samsung startuje v Severní Americe „Self-Repair Program“
  • Poskytne nářadí a návody potřebné pro výměnu některých dílů
  • Zatím se omezuje na vybrané modely

Pro mnoho výrobců mobilních telefonů byla „oprava“ dříve sprosté slovo. Vývoj šel kupředu taky rychle, že měnit displej nebo baterii na pár měsíců starém telefonu už nemělo moc smysl. Kombinace drahé práce odborníka a vysoké ceny náhradních dílů často způsobila, že bylo jednodušší a výhodnější pořídit si nový model. To se ale pomalu začíná měnit.

Firmy tak svoje přístroje nejen servisují, ale snaží se tuto činnost zpřístupnit i ostatním. Příkladem je Apple, který otevřel svoji striktní servisní politiku takovým způsobem, že některé opravy lze zvládnout i doma svépomocí, pokud máte dostatečné znalosti a zručnost. Těžko říct, jestli se Samsung inspiroval u svého největšího konkurenta, nebo jde o součást širšího trendu daného enviromentální odpovědností. Nabídka Samsungu pro Severní Ameriku se však Applu hodně podobá.

Samsung svůj „Self-Repair Program“ zatím kromě územního omezení vztahuje na telefony z řad Galaxy S20 a S21 a také na tablet Samsung Galaxy Tab S7+. Jejich majitelé získají přístup k originálním dílům, nástrojům pro opravy a intuitivním, názorným průvodcům opravami krok za krokem. Samsung na tomto programu spolupracuje s přední online komunitou pro opravy iFixit. O zjištění iFixitu zde píšeme poměrně často. Obvykle důkladně rozebírají telefony a výsledkem zkoumání je známka, která určuje, jak moc je dané zařízení opravitelné. Pokud je známka nízká, což je bohužel u mnoha drahých telefonů pravidlem, není oprava mnohdy vůbec možná anebo je nerentabilní. Doufejme, že tento trend se pomalu začne obracet k lepšímu.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
K tomu lze jen dodat: proč to nebylo vyžadováno už dávno? A také to znamená, že nafouknutý balón o záchraně planety Země velkými společnostmi, prasknul. Prostě jen lživá prohlášení, jak je to v současné době naprosto běžná věc. A odpovědnost za již vzniklé škody ponese "kdo "? Samozřejmě obyčejný člověk, spotřebitel, kdo jiný! Nevyměnitelná baterie, naprostý nesmysl, schválený z nejvyšších pater. A našla by se řada dalších příkladů naprosto popírající ekologii a zdravý rozum, lidstvo je prostě nepolepšitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze