Samsung vysvětluje, jak dosáhl voděodolnosti u nového Foldu. Snadné to nebylo

6
Samsung vysvětluje, jak dosáhl voděodolnosti u nového Foldu. Snadné to nebylo
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Voda se může dostat na pant, ale už ne dál
  • Samsung rovněž ukazuje, jak těžké bylo propojit ohebný displej a ovládání pomocí pera

V životě i v technice platí obvykle princip „něco za něco“. Konstrukce mobilních telefonů se zjednodušila na naprosté maximum a z jejich těl zmizely přebytečné porty a tlačítka. Na jednu stranu je to nuda, ale výrobcům to umožňuje snadno utěsnit přístroj tak, že se dovnitř nedostane ani kapka vody.

Proto bylo při představení ohebného véčka i jeho většího sourozence pro všechny mimořádné překvapení, že Samsung slibuje voděodolnost IPX8, což by mělo znamenat schopnost přežít ponor do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Pokud vás zajímá, jak bylo něčeho takového možné dosáhnout, určitě nejste sami. Samsung proto zveřejnil video, v němž vysvětluje, jak se mu podařilo zabránit pronikání vody i při tak velkém množství pohyblivých dílů. Hned v úvodu zazní, že to nebyl jednoduchý úkol. Fold lze totiž popsat jako dva smartphony spojené pantem. Zatímco ochrana těla přístroje je dobře známá a odzkoušená, u pantu se jednalo o unikátní inženýrskou výzvu. Základem bylo ošetření pantu a jeho výroba z takového materiálu, aby nepodléhal korozi.

Pant tedy do styku s vodou přijít může. Aby se ale nedostala nikam dál, jsou průchodky kabelů utěsněny pomocí gumy a materiálu zvaného CIPG.

Další specialitou je pak kombinace pera a ohebného displeje. Video vysvětluje, že nejsložitější bylo hledání dostatečně ohebného digitizéru. To je vrstva, která pomocí elektromagnetické rezonance snímá polohu hrotu. To se však ukázalo jako slepá ulička. Proto jsou zde digitizéry (v podobě sotva viditelné kovové mřížky) hned dva a unikátní řídící jednotka je pak propojuje dohromady. Poslední část se věnuje peru nazvanému S Pen Fold Edition. To se od předchozích modelů liší gumovým hrotem a také tlumícím zařízením v podobě pružiny skryté v těle.

Samsung Galaxy Z Fold3 512 GB

Rozměry158,2 × 67,1 × 16 mm, 271 g
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 400 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No rozhodně budu chtít vidět naživo test voděodolnosti foldu že vážně přežije a že za půl roku nebude nějaký ten problém.. I fold 1 gen měl problém.. 2 to napravila.. Teď 3 má voděodolnost.. To uvidíme.
Janek Fanek
Janek Fanek
Firma Samsung to pravděpodobně myslí se skládacími zařízeními vážně. Je zde však řada technických výzev a přestože firma vložila do vývoje obrovské prostředky, nemusí to dopadnout k plné spokojenosti uživatelů. Je dobré, že se objevil nový směr a Samsungu přeji úspěch, i když jsem zastáncem řady note.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze