Samsung pomůže Qualcommu s výrobou Snapdragonu S4

1

Je to až k neuvěření, ale jedni z největších rivalů na poli výroby čipů, korejský Samsung a americký Qualcomm, se spojí při výrobě procesoru Snapdragon S4. Druhá jmenovaná společnost totiž nestíhá pokrývat vysokou poptávku výrobců telefonů po tomto výkonném čipu.

Procesory Snapdragon stále zrychlují. Dočkáme se 1,5 GHz Samsung logo

Všemi vyzdvihovaný SoC Snapdragon S4 se těší čím dál větší oblibě jak u výrobců, tak i u zákazníků, kteří si díky němu na svých přístrojích mohou užívat relativně dosti vysokého výkonu a dobré výdrže. To ale paradoxně jeho výrobci, americké společnosti Qualcomm, přidělává spíše starosti. Ostatně nedávno jsme vás informovali, že HTC v České republice v tichosti prodává hůře vybavené HTC One S, které místo nového a nedostatkového Snapdragonu používá starší procesor.

Jeden z příslušníků oblíbené řady procesorů Snapdragon od Qualcommu

Jak možná někteří z vás vědí, Qualcomm jako takový přímo čipy nevyrábí. Společnost pouze vymýšlí a navrhuje architekturu a provedení čipů, přičemž samotná výroba už ale leží na bedrech továren v Asii, kde je výroba mnohem levnější, než by tomu bylo v případě USA. Současný výrobní parter Qualcommu, tchaiwanská společnost TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) už ale není schopná 100% pokrývat vysokou poptávku pro čipových sadách Snapdragon S4. Qualcomm je tedy nyní nucen zajistit splnění nasmlouvaných dodávek pro výrobce telefonů. Nezbývá mu proto nic jiného, než podepsat smlouvu s konkurenční společností United Microelectronics (UMC), a překvapivě dokonce také i s jihokorejským Samsungem, který Qualcommu přímo konkuruje se svou řadou čipů Exynos.

Tip: přečtěte si také článek - Mobil s Qualcommem kolem světa na jedno nabití (video)

UMC by mělo být podle dostupných informací výkonné Snapdragony schopno začít dodávat nejdříve v průběhu posledního čtvrtletí tohoto roku. Samsung to ale údajně stihne mnohem dříve, i když přesné období samozřejmě zdroje informací nemají. Situace je poměrně úsměvná. Samsung se totiž zejména na trhu ve Spojených státech potýká s nízkým odbytem telefonů vybavených svými vlastními čipy, jelikož nedokážou pracovat s rychlými LTE daty v 700 MHz pásmu. Své telefony jako je například Galaxy Nexus či S II tedy musí vybavovat právě chipsety od Qualcommu. Část ušlého zisku se mu tedy nyní vrátí na zisku z doplnění jejich výroby.

Zdroje: eetimes.com, gsmarena.com