Qualcomm představil nový Snapdragon 805 s GPU Adreno 420

23

Qualcomm kraluje mobilním čipsetům s modelem Snapdragon 800, který v tomto roce používá naprostá většina vlajkových smartphonů od renomovaných výrobců. Výrobce však nespí a nechce nechat konkurenci čas vydechnout. Proto dnes také představil nový SoC Snapdragon 805.

Na vlně 4K módy i s novou grafikou

Qualcomm začíná tiskovou zprávu k uvedení nového Snapdragonu 805 tím, že vychvaluje jeho podporu pro displeje s rozlišením 4K. Samozřejmě pak popřípadě dokáže obsloužit i modul kamery, schopný nahrávat v tomto vysokém rozlišení. Toto ovšem není žádná novinka - umí to už dosavadní Snapdragon 800. Každopádně se tímto Qualcomm připravuje na příští rok, kdy dozajista uvidíme tablety a smartphony právě s podporou 4K ve větším množství.

Snapdragon by Qualcomm

Velmi zajímavou inovací u nového čipsetu je jednoznačně nový grafický čip. Samozřejmě, že jde opět o vlastní řešení Qualcommu - čip řady Adreno, tentokrát s číselným přídomkem 420. Nárůst grafického výkonu oproti dosavadní špičce Adrenu 330 je opravdu vysoký. Výrobce uvádí až 40%.

Procesor lepší, stále však „jen“ 32 bity

Zajímavý je také samotný procesor. Qualcomm se prozatím stále nepřidává k výrobcům, kteří ve svém portfoliu nabízejí osmijádrová CPU. Snapdragon 805 stejně, jako jeho předchůdce, disponuje čtyřmi jádry. Ty jsou postaveny na moderní architektuře Krait 450. Maximálně z nich půjde (pokud nepočítáme různé neoficiální pokusy nadšenců) vymáčknout kmitočet 2,5 GHz. Propustnost paměti má být 25,6 GB/s. Stále také mluvíme o 32bitovém procesoru. Qualcomm si tedy schovává 64 bitů až do nové generace, která se očekává na začátku roku 2014.

Qualcomm Snapdragon 805

Co dalšího ještě může být na nové čipové sadě zajímavého? Výrobce se chlubí například kompletně nově vyvinutým datovým modemem s označením MDM9x25. Jeho předností je nižší energetická náročnost, menší rozměry a také vyšší rychlost. Modem je vyroben 20nm procesem a podporuje LTE Category 4, dvou pásmovou Wi-Fi ac nebo streamování již zmiňovaného 4K videa.

TIP! Qualcomm slibuje čtyřjádro pro levné telefony a tablety

Zajímavostí je také u Qualcommu premiéra speciálního koprocesoru pro vestavěný fotoaparát. Díky tomu se zařízení vybavená Snapdragonem 805 prý budou vyznačovat opravdu velmi rychlým pořizováním snímků, a údajně i pomůže jejich výsledné kvalitě, což zní rozhodně zajímavě. Procesor bude spolupracovat i s gyroskopickým senzorem, který má pomoci při stabilizaci obrazu.

Těšení na příští rok

Qualcomm v současné době pilně pracuje na přípravě masové produkce Snapdragonu 805. Rád by prý první kusy doručil svým zákazníkům z řad výrobců koncových zařízení v první polovině příštího roku. Dovolujeme si zaspekulovat, že se představení prvních zařízení dočkáme na jednom z veletrhů na začátku roku – lednovém CES v Las Vegas a únorovém MWC v Barceloně.

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Gates hovoril o 640kB RAM a v tej dobe to stačilo naozaj každému :) V prípade S4-ky nie problém nedostatok výkonu, ale TouchWiz :)
JacoBee
No jasný,už teď ty telefony nevydrží víc jak den a oni tam budou cpát 4k displeje...
Asi sem jediný ale bohatě mi stačí 4-5 palců s hd a spolu s tím mít výdrž dva dny.

4k nemá smysl pokud se nevymyslí nějaké nové baterie.
Maroš
"Qualcomm představil nový Snapdragon 805 s GPU Adreno 420"
"Samozřejmě, že jde opět o vlastní řešení Qualcommu - čip řady Adreno, tentokrát s číselným přídomkem 405."
Ktoré Adreno má byť správne? Snapdragon 800/805 sa radí výkonom ku ktorým notebookom (cena)?
juraj
Ked uz sme pri tych procesoroch je velky rozdiel medzi Exynosom 4412 a apple A7 .. a ich gpu ??? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze