HTC One S se v ČR v "tichosti" prodává s horším procesorem

HTC One S se dočkalo pozdního uvedení na trh. Za zpožděním stály mimo jiné problémy s dodáním nové generace dvoujádrového procesoru S4 s čipsetem Krait a problémům není konec. Majitelé tohoto telefonu totiž zjišťují, že místo slibovaného S4 Snapdragonu tepe v útrobách pouze S3 Snapdragon se zvýšeným taktem 1,7 GHz, tedy typ procesoru, který můžeme spatřit například u starého Sensationu.

Mezi největší esa novinky HTC One S patří dvoujádrový procesor nové generace, označovaný jako Snapdragon S4 s čipsetem Krait, taktovaný na frekvenci 1,5 GHz. Ten je výkonnější a úspornější, než starší procesor S3 na stejné frekvenci a výkonem se vyrovná v syntetických testech i čtyřjádru nVidia Tegra 3, použitém například v modelu One X. Navíc je úspornější, než starší typy dvoujádrových procesorů. Údajně i kvůli vývoji tohoto nového procesoru jsme se dočkali pozdního uvedení novinky na trh. Jak jsme ale zjistili, v České republice (a možná nejen zde) se v tichosti prodává HTC One S se starším a horším typem procesoru Snapdragon S3, aniž by společnost HTC cokoliv oficiálně sdělila nebo uživatele jinak informovala.

HTC One S - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC One S – Pan vyvolený

Potvrzeno: v ČR se starým typem procesoru

Poté, co se novinka dostala na pulty prodejen v České republice, se k nám totiž dostaly zprávy od uživatelů, jejichž One S neobsahuje moderní procesor Snapdragon S4. Místo něj je v telefonu starší dvoujádrový procesor Snapdragon S3, který je taktovaný pouze na vyšší frekvenci 1,7 GHz. Tento typ procesoru je přitom již generačně starší a oproti modernímu typu S4 zaostává jak výkonem, tak v oblasti spotřeby, která je vyšší. Procesor HTC použilo například ve starších přístrojích Sensation nebo Sensation XE. Informaci, že se v České republice prodávají modely One S se starším procesorem, nám nezávisle potvrdili někteří hlavní prodejci telefonu, přičemž oficiálně se do České republiky dostaly údajně opravdu pouze modely vybavené horším typem procesoru a jiné oficiálně v prodeji nejsou.

Společnost HTC nikde neuveřejnila žádnou zprávu o tom, že One S vstoupí do prodeje s jiným procesorem. Tuto změnu neuvádí ani na svých stránkách (tam je pouze rozmezí taktu procesoru 1,5 GHz - 1,7 GHz) a tento krok ze strany výrobce je minimálně netaktní. Mnoho uživatelů si totiž na One S brousilo zuby právě kvůli přítomnosti moderního a úsporného procesoru.

Obě verze telefonů jsou jinak označovány. Verze se starším typem procesoru S3 je označena jako Z560e. Toto označení najdeme buď na samotném prodejním balení nebo v nastavení telefonu, informace o softwaru. Verze s S4 procesorem Krait je označována Z520e. Před koupí tak doporučujeme si prohlédnout jak samotné prodejní balení, tak se podívat i na samotné informace v telefonu, které poukážou na použitý procesor.

HTC One S - živé fotografie

Požádali jsme o vyjádření také samotného výrobce. Z globálního HTC i českého zastoupení nám dorazila totožná nekonkrétní odpověď, ze které je ale jasné, že dodavatel nestíhá čipy S4 dodávat:

„We are delighted with the global success of the HTC One S however the rumors of a cheaper model being launched are incorrect. As with many high-demand HTC devices, we always work with our supply chain partners to source models which will allow us to meet customer demand as quickly as possible. In cases where more than one part is used, we ensure the same high bar of quality in the part to provide an equal user experience“.

Jak vnímáte tento krok výrobce, kdy bez jakéhokoliv upozornění distribuuje One S na český trh s jiným, horším procesorem? Osobně to vnímám jako zradu na budoucí zákazníky. Místo moderního procesoru totiž obdrží stejný procesor jako je nasazený například v telefonu HTC Sensation nebo Sensation XE. Uživatelé tak mají o důvod méně si novinku koupit a HTC si tímto neudělalo dobrou vizitku.

Diskuze ke článku
Roman
Co nato dodať...z..di!
Lister
Byl to jeden z mých favoritů na upgrade. S tímto procesorem si ho ale určitě nekoupím :-(
Jarda
Tak to bych jim ho omlátil o hlavu za takové klamavé informace.
htc down
ať htc jde do krachu přeju jim to

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze