Apple našel nového dodavatele čipsetů místo Samsungu

3

Americký výrobce populární hi-tech elektroniky Apple se již doslova několik let soudí v několika procesech ohledně patentů se svým konkurentem, jihokorejskou firmou Samsung. Ta je ale současně i jedním z největších dodavatelů součástek do jablečných produktů. Toto by se ale během tohoto roku mělo postupně změnit.

TSMC

Zprávu přinesla taiwanská odnož deníku Commercial Times. Podle ní Apple již brzy přestane odebírat jednu z nejdůležitějších součástek iPadů, iPhonů a iPodů, tedy SoC (system-on-chip) čipy od Samsungu. S testovací výrobou čipů, konkrétně typu A6X během prvního kvartálu letošního roku začne Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, nebo-li TSMC. I přes to, že se jedná o jednoho z největších výrobců polovodičových součástek na světě, musí firma během prvního čtvrtletí Apple přesvědčit, že plně zvládne uspokojit jeho nemalé požadavky.

Taiwanská společnost TSMC se bude zabývat výrobou čipů Apple A6X

A není se čemu divit. Milióny prodaných kusů různých jablečných přístrojů totiž vyžadují opravdu velké množství součástek. TSMC také před časem oznámila, že do dvou let přejde na modernější 20nm výrobní proces. Je tedy pravděpodobné, že pokud u této firmy Apple nakonec opravdu bude nechávat vyrábět svoje čipy, budou to už celkem brzy také jedny z vůbec nejrychlejších a nejefektivnějších mobilních SoC na světě.

Tip: přečtete si také článek - Soudní spory mezi Applem a Samsungem: naděje na smír?

Důvod odchodu od Samsungu je jasný. Apple totiž s touto jihokorejskou společností již prohrál několik sporů ohledně patentů, a musel také zaplatit nemálo dolarů. Je tedy pochopitelné, že se to ve vzájemných vztazích dříve či později muselo projevit.

Zdroje: 9to5mac.com

Diskuze ke článku
Detailista
Důvod odchodu od Samsungu je řekl bych úplně jiný, Samsung nedávno odmítl další snížení cen SoC, které Apple požadoval, výsledkem čehož bylo neprodloužení smlouvy. Oficiálně byly samozřejmě tyto zprávy popřeny, nicméně termín v té zprávě odpovídá.
Vlastimil
To Qualcomm bude mít taky jedny nejrychlejších a nejefektivnějších mobilních SoC na světě.
Už teď jejich S4 stojí na 28nm a taky půjde nm ještě dolu. :)
IQLogic
"TSMC také před časem oznámila, že do dvou let přejde na modernější 20nm výrobní proces."

Taký Intel plánuje do dvoch rokov prejsť na 14nm výrobný proces a ja len dúfam, že ich napadne vyrábať aj ARM SoC :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze