Vyzkoušeli jsme Samsung Galaxy Note (video a první dojmy)

Na berlínském veletrhu IFA 2011 jsme se osobně seznámili s obřím mobilním telefonem Samsung Galaxy Note. Ohromí především svým velkým displejem s HD rozlišením. Prohlédněte si fotografie, komentovaný vidopohled a přečtěte si naše první dojmy.

Samsung Galaxy Note v Berlíně

Po představení Galaxy Note se rozpoutaly diskuze na téma, zda jde ještě o mobilní telefon nebo už o tablet. Uznejte sami, úhlopříčka displeje činí 5,3 palce a rozlišení královských 1280 x 800 pixelů. Už jen tyto údaje dávají tušit, že nepůjde o žádného drobečka. Výbavou už Note tolik neohromí, neboť se jedná o klasicky špičkově vybavený Samsung. Základ tvoří již zmíněný displej, který je typu Super AMOLED. O chod operačního systému Android 2.3.5 se stará dvoujádrový procesor o taktu 1,4 GHz. Datová výbava je samozřejmě kompletní a na zadní straně se nachází fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Níže naleznete testovací fotografie.

Stylusem lze ovládat celý telefon a nebo ho mít schovaný uvnitř těla

První dojmy: je to velikán

Už z dálky Galaxy Note vypadá obrovsky. Pokud jsme do této doby mluvili o nějakém telefonu jako o velkém, měli bychom svá slova vzít zpět. Velký je až Galaxy Note. S obtížemi jej chytnete do jedné ruky. Rozhodně nepočítejte s tím, že Galaxy Note budete moci ovládat jednou rukou. Tak velkou plochu displeje prostě palcem jedné ruky neobsloužíte. Designem Note přopmíná Model Galaxy S II, a to zejména ze přední strany. Zadní strana je opět vroubkovaná a bohužel plastová. Naštěstí chybí ona spodní brada, která se u Galaxy S II často ošupovala. Jak jsem se zmínil již výše, telefon pohání dvoujádrový procesor s taktem 1,4 GHz. To sice vypadá jako dostačující hodnota, ale vzhledem k velmi jemnému displeji se Note občas zapřemýšlí. Jde však jen o ojedinělé případy a je nutno podotknout, že se jednalo o prototyp a výkon se tak může do zahájení prodeje zlepšit.

Samsung Galaxy Note - ukázka prostředí

Čtěte: Samsung Galaxy Note s 5,3 palcovým displejem: telefon či tablet?

Opemnout nemohu ani dojmy z displeje. Jednak je velký, ale to jsme si už řekli. Dále perfektně vypadá a nabízí dechberoucí pozorovací úhly, za což vděčíme právě technologii Super AMOLED. Stranou zájmu ale nemůže zůstat ani rozlišení. Pokud budeme Galaxy Note brát jako telefon, je 1280 x 800 pixelů nevídané. Pro pozorování videí je tak Note jako stvořený. Obraz je naprosto jemný a na displej se navíc vejde i více informací nebo ikon. Například ve spodní části jsme u Samsungu zvyklí na čtyři ikony. Note přidává ještě jednu navíc. Onou novou ikonkou je vstup do speciálních poznámek a s nimi souvisí zajímavé příslušenství.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy Note - testovací fotografie

TIP! Samsung Galaxy Note: jak je doopravdy velký? (srovnání z Berlína)

Píšeme a kreslíme

Přímo v těle Notu je totiž schován stylus. Nemusíte se bát, displej je samozřejmě kapacitní a pro tento typ dotykové vrstvy byl uzpůsoben i stylus. Ten je poměrně malý a pro svou funkci nepotřebuje žádné baterie. Něco podobného jsme mohli nedávno vidět u tabletu HTC Flyer. Jenže u Samsungu Galaxy Note můžete tabletem ovládat celý telefon. Skvělá zpráva pro ty, kteří nefandí „patlání“ prsty po displeji. Na stylusu se pak nachází speciální tlačítko. Pokud ho podržíte a dvarkát stisknete, dostanete se do speciálních poznámek, které si můžete ručně zapisovat. V souvislosti s nimi však musíme říci, že podobnou aplikaci měl i HTC Flyer, a to mnohem lépe zpracovanou. Užitečnou funkcí může pro někoho být i snadné pořízení screenu. Stačí tlačítko podržet a déle se dotknout displeje. O funkčnosti si však uděláte lepší představu z přiloženého videa.

Velký, ale přeci tenký

Nápad se stylusem vypadá rozhodně zajímavě. Potěší i fakt, že stylus není u telefonu jen pověšen, ale má své vlastní místo uvnitř těla. Celkově na nás Glaxy Note zapůsobil dobře. Počáteční obavy z obřího zařízení se sice naplnily, nicméně mnohým může takové zařízení vyhovovat. Zatímco tablet jednou rukou rozhodně neuchopíte, Galaxy Note ještě ano. Potěšující informací na závěr je, že se Galaxy Notu dočkáme i u v České republice, a to ještě letos. Cena zatím oznámena nebyla. Spekuluje se, že novinku Samsung nabídne dokonce levněji, než Galaxy S II, uměle podpořil prodej a vytvořil tak zájemce o tento neobvyklý hybridní přístroj, spojující tablet a mobil. A co na něj říkáte vy? Uvažujete, že si ho nadělíte například pod stromeček?

IFA: Samsung Galaxy Note – první pohled

Technické parametry Samsung Galaxy Note

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 83 × 9,7 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,3" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A9, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011,

TIP! Samsung Galaxy Note: jak je doopravdy velký? (srovnání z Berlína)

Diskuze ke článku
stodynka
No konečně je tu zařízení právě pro mě a možná ho už přinese Mikuláš :-) a běda jak to Samsung nestihne!!!
jurajisko
Už dlouhou dobu pokujuji po Dellu Streak Mini 5. Jemu podobné zařízení s tak velkým dislejem a zároveň výkonem na trhu dlouhou dobu chybělo. Jak se ale dívám na tento Samsung, tak s koupí asi ještě chvíli počkám. Toto zařízení totiž vypadá opravdu hodně dobře :)
Laco
Nech mi vysvetli redaktor, preco vyrobcovia nosia na vystavy prototyp, ked za mesiac, dva ma byt na trhu. A netyka sa to len toho Samsunga, ale vseobecne. Nastastie to nie je pravidlo.Inak Note pekny, ale pockam si na mensieho surodenca s 4,6".
spre
Dobry den, poprosil by som redaktory, ci by sa nemohli spytat, kde sa bude predavat Samsung Galaxy R? V Cechach to asi nebude, ci to nebude pripadne na Slovensku alebo v okolitych statoch a kedy? Diky moc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze