HTC Flyer
recenze

HTC Flyer

Předražený elegán s magickou tužkou
5

Rok 2011 se ponese ve znamení mnoha nových tabletů a svůj první počin ukázalo i HTC. Model Flyer se řadí mezi menší tablety, nabídne jednojádrový procesor s taktem 1,5 GHz a na internet se připojíte přes 3G a Wi-Fi. Specialitou je přítomnost magického pera, pomocí něhož lze snadno zapisovat například poznámky. Bude to však stačit a obhájí si Flyer vysokou cenu?

HTC Flyer - oficiální fotografie

Po Applu a Samsungu si svůj počin na poli tabletu připisuje i HTC. V únoru představený model Flyer však jde tak trochu proti proudu, a to by se mu nemuselo vůbec vyplatit. Letošní chystané tablety totiž většinou pracují s novým Androidem 3.x, který je pro speciálně uzpůsoben právě pro tablety. HTC se ovšem nezvykle rozhodlo zvolit pouze verzi 2.3 Gingerbread a k ní samozřejmě vlastní prostředí Sense. Totéž lze říci o procesoru. Tablety pro rok 2011 se kasají dvoujádry s taktem minimálně 1 GHz. Co na to Flyer? Nabídne „jen“ jedno jádro, byť s vysokou frekvencí 1,5 GHz. Zbylá výbava už je velmi podobná a nejzásadnější otázkou zůstává, zda si HTC Flyer dokáže obhájit cenovku kolem 17 000Kč.

Technické parametry HTC Flyer

Kompletní specifikace
Konstrukce195,4 × 122 × 13,2 mm, 420,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetCPU: 1×1,5 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 16 500 Kč

HTC Flyer – videopohled

Design a konstrukce: velký bratr

U velkého zařízení s velkým displejem není mnoho místa na designové výstřelky. Flyer však přesto zapadá do rodinky přístrojů HTC. To platí zejména pro zadní stranu, která kombinuje plastové a kovové části. Tu přední zabírá displej a zajímavostí je jen vystouplá horní a spodní část. Jelikož se Flyer řadí mezi menší tablety, lze jej ještě uchopit jednou rukou. Nejde ovšem o nic pohodlného a lepší je držení v obou rukách, ať v režimu na výšku nebo na šířku. Rozměry činí 195,4 x 120 x 13,2 milimetrů. Pokud je porovnáme například s Galaxy Tabem (190 × 120,5 × 12 milimetrů), zjistíme, že jsou oba modely takřka stejně velké. Flyer je menší, Galaxy Tab zase o něco tenčí. V případě hmotnosti je Galaxy Tab o 40 gramů lehčí. Flyer váží 420 gramů.

Na první pohled vypadá Flyer velmi dobře

Nyní se na první tablet od HTC podíváme podrobněji. Přední straně jasně dominuje displej, který je vložen do černé a lesklé plochy. Otisky prstů jsou neustálým problémem. Kolem displeje najdeme dvě sady senzorových tlačítek. Každá je funkční dle toho, v jaké poloze Flyer zrovna držíte. Na jednu stranu zajímavé, na tu druhou však lze diskutovat nad praktičností. Při držení na šířku jsou senzorová tlačítka uprostřed pod displejem a občas je problém na ně pohodlně dosáhnout. Kdyby zůstala po pravé straně, byla by snadno ovladatelná palcem pravé ruky. Pokud budeme Flyer ještě chvíli držet v horizontálně poloze, všimneme si kamery nad displejem. Za toto umístění výrobce chválím, neboť je to vhodnější, než kameru umístit vedle loga. Při delších hovorech po Skypu se Flyer bude lépe držet oběma rukama. Zapomenout nesmím ani na zelenou ikonku v levém rohu. Pokud zrovna svítí, můžete využít dotykového pera. K tomu se však dostanu později.

Potěší příjemná tloušťka 13 milimetrů

Boky tabletu jsou tenké a zaoblené. Mnoho se na ně tudíž nevešlo. Pro HTC se nezvykle na pravé straně nachází dvojtlačítko regulující hlasitost. Další a poslední klasické tlačítko je na horní straně a logicky slouží k odemknutí a případně vypnutí tabletu. Uvítal bych ovšem větší velikost. Velký Flyer totiž používá rozměrově stejně velké tlačítko, jako obyčejný telefon od HTC. Na horní hraně se ještě nachází 3,5 mm jack konektor. Levá strana je zcela holá a zastavíme se tudíž až dole, kde se nachází datový konektor. Záměrně píši datový, neboť se nejedná o standardní microUSB konektor. Je lehce pozměněný a datový kabel dodávaný k Flyeru vám na jiném zařízení fungovat nebude. Naštěstí ale Flyer pojme i běžné microUSB kabely.

Záda tabletu tvoří z větší části kov

Zadní strana, jak jsem již avizoval výše, odráží aktuální design všech přístrojů od HTC. Nicméně v umírněnějším duchu. Její největší část je klasicky vyrobena z kovu, což přispívá k bytelnosti celého přístroje. Plastové jsou pak pouze malé části nahoře a dole. Spodní je lehce vystouplá a každého napadne, že právě ona se snímá. Zdání však klame a onen výstupek plní designovou a praktickou funkci. Díky němu se tablet dobře drží. Snímá se naopak horní díl, a to silným zatlačením do středu. Tento princip mi nepřišel nejšťastnějším, ale lze si zvyknout. Po sejmutí se dostanete ke slotu pro paměťovou kartu, a pokud si pořídíte verzi tabletu 3G, najdete zde ještě slot pro SIM kartu. Flyer se prodává jak pouze s podporou Wi-Fi, tak v kombinaci s 3G. Stejně tak můžete vybírat ze dvou verzí, které se liší velikostí paměti.

Netradičně ještě nakousnu základní balení. Kromě typického příslušenství (kabel, nabíječka, sluchátka), které je laděno do bílé barvy, dostanete ještě praktické bílé pouzdro, ve které lze Flyer pohodlně přenášet. Na pouzdru je přichyceno také ono „magické pero“.

Pouzdro tablet spolehlivě ochrání

Baterie a výdrž: skrytých 4000 mAh

Akumulátor ve Flyeru je typu Li-Ion a zřejmě nabízí kapacitu 4000 mAh. Nijak se o tomto faktu nelze přesvědčit, protože je baterie pevně integrována do těla. Výdrž jako vždy velmi závisí na způsobu používání. Během testování jsem měl dostatek času vyzkoušet různé režimy. Pro účely testu jsme měli zapůjčenou 3G verzi tabletu. Není však problém do tabletu nevložit SIM kartu a využívat jej pouze skrz Wi-Fi připojení. Pokud tablet bude jen ležet a občas se napojíte na Wi-Fi, vydrží vám klidně i 4 dny. I při intenzivnějším používání bez SIM karty se výdrž šplhá ke dvou dnům.

Po vložení SIM karty velmi brzy zjistíte, co v tabletu „žere“ nejvíce energie. I při běžném používání se Flyer přihlášený k 3G síti vybije během jednoho dne, pokud dnem uvažujeme časový úsek od ranního odpojení od nabíječky do večerního napojení k síti. Praktickou funkcí je úsporný režim. Ten je standardně nastaven tak, aby se aktivoval ve 22:00 a v šest ráno se naopak vypnul. Během něj dojde k omezení některých funkcí, které si žádají nejvíce energii. Například pokud v nastaveném času pracujete na Wi-Fi a na chvíli odejdete, čímž se tablet zamkne, automaticky se od Wi-Fi odpojí.

K Flyeru je dodávana na dnešní poměry velká nabíječka, která dodává 1,67 ampéru. To je více než u běžných nabíječek pro mobilní telefony. I přes tento fakt trvá nabíjení tabletu opravdu dlouho. Pokud vám bude zbývat například 20% kapacity, budete na úplné nabití čekat bezmála tři hodiny. Jestli jste zvyklí dobíjet skrz počítač nebo notebook, můžete na tuto možnost rovnou zapomenout. Flyer to sice na rozdíl od Galaxy Tabu umí, nicméně nestíhá se dobíjet dostatečně a vybíjí se rychleji, než nabíjí. Jako nouzové řešení to však je proveditelné.

Zvuk

HTC Flyer je vybaven dvojicí stereo reproduktorů. Ty podávají velmi slušný výkon – hlasitost i kvalita zvuku je dobrá. Jako další zvukový výstup může sloužit 3,5mm jack konektor, kam si můžete připojit sluchátka. Buď svá vlastní, nebo ta, která jsou dodávána v balení. Jde o tradiční pecky od HTC, kterým nechybí ovládání na kabelu.

Dvojice reproduktorů se nachází na zadní straně

Magické pero: kouzla a čáry

Magic pen – vlastnost, na kterou HTC už od února láká. Spolu s tabletem dostanete i malé kovové pero, do kterého vložíte malou baterii a můžete jej začít používat. Pero se dobře drží v ruce a není těžké. Zaujme kovový hrot, ke kterému můžete mít zpočátku nedůvěru, ale postupně si zvyknete a psát s ním lze po displeji bez obav. Oproti některým jiným kapacitním stylusům navíc reaguje velmi dobře a přesně. A k čemu vlastně slouží? Spekulovalo se, že s ním půjde ovládat celý tablet. Bohužel tomu tak není a pero slouží jen a pouze k „čmárání“ či kreslení. Kdykoliv se v rohu tabletu rozzáří zeleně ikonka pera, lze jej na ikonku přiložit a aktivovat menu pera pro danou aplikaci. Na dotyk prstem toto speciální tlačítko nereaguje.

"Magické" pero se snadno drží

Asi nejčastěji jej tedy využijete ve speciálních poznámkách. Na výběr je několik druhů psacích potřeb. Počínaje tužkou a štětcem konče. Vybrat si můžete barvu nebo tloušťku kreslené čáry. Co potěší je fakt, že pero zaznamenává vaše tahy opravdu přesně a bez problému si své zápisky přečtete. Možnosti psaní jsem předvedl přímo na přiložených screenech. Kromě výběru psacích potřeb nechybí ani guma. Tu však lze rychle použít přidržením tlačítka s prázdným puntíkem, které se nachází přímo na tužce. To je velmi praktické. Druhé tlačítko zase vybere vámi požadovaný obsah.


Pero lze dále používat „kdekoliv a nikde“. Záměrně jsem použil tuto matoucí definici. Pokud totiž kdekoliv v prostředí klepnete perem do displeje, uloží se aktuální obrazovka a vy si na ni můžete něco dokreslit, dopsat poznámku. Toho lze využít například v prohlížeči, kde vás něco zaujme nebo na nějaké fotografii.

Displej: bezejmenných 7 palců

Tím nejdůležitějším na tabletu je displej. HTC zvolilo úhlopříčku 7 palců a jemné rozlišení 1024 x 600 pixelů. Jedná se o obyčejný LCD panel, nepyšnící se přídomkem Super či AMOLED. Na první pohled se tak může zdát, že kvalitou nebude oplývat. Opak je však pravdou. Barvy vypadají věrně a i na přímém slunci na displeji vše vidíte. Ovšem pouze za předpokladu dostatečně nastaveného jasu a nezapatlaného displeje od otisků prstů.

Co se mi nelíbilo, bylo podsvícení senzorových tlačítek, které prosvětlovalo a narušovalo i místa na displeji, kde měla být pouze černá barva. To u takto drahého přístroje rozhodně nevypadá dobře.

Uživatelské prostředí: Android a obří Sense

Nejkritizovanější část prvního tabletu od HTC. Výrobce u svého sedmipalcového zařízení použil operační systém Android 2.3 s nadstavbou Sense. Dodám, že se jedná o novou verzi Sense, která se značí jako 3.0. Ve Flyeru je však stále označována jako 2.1 for tablet. Kdyby tablet přišel před rokem, asi by mu nic vyčítáno nebylo. Nyní je situace poněkud jiná. Android 2.3 není primárně určen pro tablety a často je to vidět. HTC se to snaží zachránit svým Sense, ale bohužel ne vždy se to podařilo.

Inovovaná odemykací obrazovka

Začněme klasicky na pohotovostní obrazovce. Na té HTC celkem dost zapracovalo. Jednak je k dispozici 9 obrazovek, které čekají, až na ně umístíte své widgety. Zde však vyvstává první zádrhel. HTC všechny widgety jen zvětšilo. Například oblíbené hodiny nyní uvidí snad i slepý člověk. Také ikony zástupců zabírají zbytečně mnoho prostoru, což se projeví zejména při zobrazení na výšku. Nově je však možnost si pohotovostní displej přetočit na šířku. V ten moment vidíte jednu obrazovku a část dvou dalších obrazovek, které vytvářejí 3D efekt. HTC se opět povedly všelijaké animace a zejména ze začátku vás bude procházení nabídkami bavit. Upravena je i spodní lišta, která využívá většího prostoru, a můžete si do ní nasázet oblíbené funkce.

K dispozici je nově až devět obrazovek, které můžete zaplnit libovolnými widgety

Změněna je i odemykací obrazovka. Ta je shodná s modelem Sensation. Opět tedy odemknutí provedete tahem kolečka do prostoru. Mimo jiné si přímo na této obrazovce můžete nechat zobrazit počasí, které mimochodem na velkém displeji vypadá opravdu působivě. Nechybějí ani čtyři rychlí zástupci vámi zvolených funkcí, které lze spustit rychle bez předchozího odemknutí tabletu.

Sense se už umí překlopit i na šířku

Na velkém displeji vypadá pěkně informační lišta, kterou si tradičně vysunete z horní části displeje. Ve vertikální poloze má dvě záložky, v horizontální se vše vejde na jeden displej. Informace jsou vlevo, rychlá spuštění vpravo.

V režimu na šířku je informační hodnota výsuvné lišty ještě větší

Bez větší změny zůstalo z telefonů zachováno hlavní menu, které si také lze zobrazit v horizontálním režimu. Co se mi však na posledních modelech HTC nelíbí, je rozčlenění menu do „sektorů“. Nelze tedy listovat postupně, ale vždy telefon/tablet skočí do dalšího sektoru.

Celkově se Flyer vyplatí používat v režimu na šířku, neboť právě tehdy se projeví všechny úpravy prostředí Sense a naplno využijete velikost displeje. Ve zprávách tak například rovnou vidíte výpis vybrané konverzace. V kalendáři vidíte krom měsíčního náhledu i všechny události.

Menu je ve stylu nových HTC rozděleno do pevně daných sektorů

Velmi diskutovaným tématem je také rychlost tabletu. Nejprve se podíváme, co říkají čísla. Jednojádrový procesor o taktu 1,5 GHz a 1GB RAM. Hodnoty to jsou skvělé. Námitka na chybějící druhé jádro není moc na místě, protože Android 2.3 by stejně druhé jádro v podstatě nevyužil a krok s vyšším taktem na jednom jádru je logičtější. Jenže jedna věc jsou čísla a druhá realita. V počátcích testování byl Flyer opravdu neochotný k plynulému běhu. Po updatu softwaru si přeci jen dal říct a rychlost bude zřejmě všem dostačovat. I tak ale pohyb po menu nebo listování domovskými obrazovkami není plynulé a vykreslování je mírně trhané. Je zde tedy ještě mnoho prostoru pro optimalizace. Pokud jsem porovnal plynulost například konkurenčního BlackBerry Playbook, viděl jsem, že má HTC hodně co dohánět.

I přes absenci telefonního modulu je k dispozici seznam kontaktů

Fotoaparát: když dva nedělají totéž

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 5 megapixelů a nechybí automatické ostření. Naopak se nedostalo na LED diody. Prostředí fotoaparátu je naprosto shodné s jinými modely HTC a pokud jej znáte, rychle se vněm zorientujete. Nabízí tedy bohaté možnosti nastavení. Navolíte si vyvážení bílé, poměr stran při fotografování či barevný filtr. Jelikož na boku chybí spoušť (přeci jen je focení tabletem spíše doplňková funkce), pořídí se snímek skrze displej.

Prostředí fotoaparátu zůstalo nezměněno

Hodnotit kvalitu fotografií je tentokrát opravdu složité. Pro účely testování máme zapůjčené dva Flyery. Zatímco jeden fotí poměrně obstojně – snímky podávají slušné barvy i alespoň průměrnou ostrost, druhý Flyer je přesným opakem. Výsledné fotografie trpí sléváním detailů a celkovou neostrostí. Oba ale zvládají dobře makro snímky. Fotografování ve zhoršených světelných podmínkách je z důvodu absence LED diody prakticky nemožné. Pokud si tedy HTC Flyer rozhodnete pořídit, doporučuji u konkrétního kusu vyzkoušet fotoaparát.

Ukázkové fotografie

HTC Flyer - hůře fotící kus


Snímky vzdálenějších objektů jsou neostré a jakoby v mlze, při makru je situace o něco lepší

HTC Flyer - lépe fotící kus

Umožněn je také záznam videa, a to až do rozlišení 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. S kvalitou budete rozhodně spokojenější, než v případě fotografií. HTC Flyer disponuje i druhou kamerkou s rozlišením 1,3 Mpx. Ta slouží k videohovorům přes Skype, ale dokáže také pořizovat klasické fotografie. Pro tyto účely je v tabletu přichystána aplikace Snapbooth, která vám legračně deformuje obličej.

Aplikace Snapbooth

Multimediální funkce: velký displej, velká zábava

HTC Flyer je v prvé řadě multimediálním zařízením a dle toho je také vybaven. Rozhodně se s ním nebudete nudit. Velký displej vybízí například ke čtení knih. Pro tyto účely je přichystána aplikace pro čtení knih. V základu je přichystáno několik titulů, ale bohužel v anglickém jazyce. Dále se v telefonu nachází program pro čtení novin. Deníky a časopisy z celého světa si lze zadarmo nebo za poplatek stáhnout a pohodlně jimi listovat. Zastoupena je i Česká republika a každé ráno si tak můžete prolistovat například Lidovými novinami nebo časopisem Rytmus života.

Nechybí čtečka knih nebo denního tisku

Chybět nemůže ani hudební přehrávač, který na velkém displeji vypadá fantasticky. Na výšku vidíte velký náhled alba, při přetočení na šířku je krom náhledu vidět i seznam skladeb v levé části displeje. Funkční nabídka přehrávače je stejná jako u ostatních modelů HTC a nechybí ani ekvalizér.

Hudební přehrávač nepostrádá nic podstatného

V režimu na šířku se na displej vměstná krom náhledu alba i seznam skaldeb

Lahůdkou je přehrávání videí. Po stažení nějakého kvalitního přehrávače není problém přehrávat takřka jakýkoli formát a tablet si bez problémů poradí i s HD kvalitou. Sledování je opravdu návyková a k naprosté dokonalosti mi chyběl jen nějaký stojánek. Na druhou stranu je pravda, že Flyer v podstatě postrádá v základní výbavě přehrávač schopný přehrávat tradiční soubory avi. S videem souvisí i služba HTC Watch. Jde o půjčovnu filmů. Bohužel u nás nefunguje. Pokud ji nyní spustíte, načte se jen několik trailerů na loňské filmy. Třeba se v budoucnu dočkáme i my.

Prozatím nefungující aplikace HTC Watch a tradiční přehrávač YouTube videí

Se zábavou souvisí také hry. V základu se v telefonu žádné nenacházejí. Je zde přítomen jen jakýsi dětský mód, který má spíše chránit nenechavé děti před vstupem do tabletu. Stačí jej spustit a děti mají před sebou „vlastní prostředí“ se zábavnými a poučnými video ukázkami a hříčkami. Vše je ale v angličtině a u nás tudíž těžko využitelné. Hry si tak musíte stáhnout z Marketu. Bohužel nikdy nevíte, jak bude ta či ona hra „kamarádit“ s velkým displejem. Třeba oblíbená závodní hra Raging Tunder 2 běží v malinkém okýnku uprostřed displeje. Celkově však má telefon dostatečný výkon i na moderní hry. Stačí jen, aby je výrobci vždy pro tablet upravili.

Funkční výbava: není to telefon

Spekulace nad tím, zda to je telefon nebo tablet ukončím právě teď. Flyer v sobě nemá telefonní modul a nedokáže tedy uskutečňovat hovory v mobilní síti. Pokud si však zakoupíte 3G verzi, máte možnost komunikovat alespoň prostřednictvím SMS zpráv. Práce s nimi je bezproblémová a psaní na obří klávesnici je pohodlné i v režimu na výšku. Po přetočení na šířku budete jen žasnout nad velikostí jednotlivých tlačítek. Vyzkoušeli jsme, zda by na takto velké klávesnici nešlo psát „všemi deseti“. Bohužel ale rozestavení není stejné jako na počítačových klávesnicích a dochází tak k častým překlepům. Obtížně se tiskl také mezerník, který jakoby hůře reagoval.

Klávesnice jsou opravdu obří, náhledy konverzací zase urychlí práci

E-mailový klient je shodný s telefony HTC, tudíž je s ním práce pohodlná. Jak je zvykem u Androidu, jsou k dispozici dvě nezávislé aplikace pro správu pošty. Jedna pro Gmail a druhá pro ostatní poštu. Je škoda, že v tom případě nedošlo k úpravě a velký displej není efektně využit. To samé platí pro Facebook, který dokonce ani není roztažený. Ikonky v menu Facebooku se krčí uprostřed a kolem je spousta bílého místa.

GMail i aplikace pro Facebook by zasloužily lepší optimalizace pro velký displej

Organizaci času zvládá Flyer na jedničku. Základem je kalendář, který z velkého displeje těží maximum. Při zobrazení na výšku vidíte rovnou náhled na dva měsíce. Po přetočení vidíte sice jen klasický náhled na měsíc, nicméně v pravé části displeje rovnou výpis událostí aktuálně vybraného dne. Práce je opravdu velmi pohodlná a vše je přehledné. K dispozici jsou také propracované poznámky, o kterých jsem se již zmiňoval v části s magickým perem. Samozřejmě ale můžete pero s klidem zapomenout doma a zapsat si vše skrze softwarovou klávesnici. Ke každé poznámce můžete nahrát ještě mluvený doprovod a vše následně uložit. Zpětně si můžete přehrát zvukový doprovod ke konkrétní části psané poznámky, což je opravdu praktické. Najednou si tak vzpomenete, co vlastně znamená ten graf, který jste si nakreslili, když k němu znovu uslyšíte i vysvětlení lektora. S poznámkami souvisí také nový widget. Poznámky tak můžete mít stále na očích.

Kalendář dokáže veliksoti displeje pěkně využít

Co se naopak zcela nepovedlo, je kalkulačka. Ta je roztažená na celý displej, ale přesto se jednotlivá čísla nevejdou do své kolonky. Působí to opravdu nedotaženě. Alespoň že po překlopení tabletu se zpřístupní i složitější matematické funkce. Další spoustu aplikací si samozřejmě můžete stáhnout z Marketu. Ten by si ale také zasloužil optimalizace pro velké displeje. Aktuálně s ním práce není nejpohodlnější.

Kalkulačka působí trošku nedodělaně, úpravu by potřeboval i Market

Postrádat nebudete ani navigaci. K dispozici jsou Google mapy spolu s hlasovou navigací pro automobil či turistiku. Flyer však zřejme nebude používán ani v autě, ani na výletech do přírody. V každém případě ale možnost navigace nabízí a prohlížení map či plánování trasy výletu na velkém displeji je opět pastvou pro oči.

Internet a datové funkce jsou hlavní doménou každého tabletu a jinak tomu není ani u Flyeru. Androidí prohlížeč odvádí skvělou práci. Všechny důležité funkce se vměstnaly k panelu adresy, nechybí ani přidání aktuální stránky k odběru RSS. Načítání je rychlé a prohlížení stejně tak. Samozřejmostí je plná podpora Flashe. Občas jsem však měl problémy s přehráním videa z YouTube, umístěným na některých stránkách. Veškerý text přečtete bez přiblížení, ale funkce pinch-to-zoom (přiblížení pomocí multi-dotekové gesta) nechybí.

Internetový prohlížeč se povedl na jedničku - práce je rychlá a pohodlná

Na internet se podíváte buďto skrze Wi-Fi, přičemž tuto technologii zvládnou všechny verze Flyeru, nebo za příplatek získáte i 3G model a tím nebudete limitování signálem Wi-Fi sítí. Internet vám posviští přes technologie HSDPA a HSUPA rychlostmi teoreticky až 14,4 Mb/s respektive 5,76 Mb/s. Pro bezdrátový přenos souborů je připraveno Bluetooth 3.0 s profilem A2DP.

Závěrečné zhodnocení: šikovný tablet s přemrštěnou cenou

Po důkladném testování a obeznámení se s prostředím na HTC Flyer musím říci, že obavy z použití Androidu 2.3 byly zbytečné. HTC situaci zachránilo prostředím Sense. Ačkoliv je tato nadstavba mnohými uživateli kritizována, odvádí ve Flyeru skvělý kus práce. Samozřejmě by ale bylo lepší, kdyby se Flyer dočkal rovnou verze 3.x, která by velkého displeje využívala ještě lépe. Jako vyložené mínus bych neviděl ani použití jednojádrového procesoru. Současný Android druhé jádro stejně příliš nevyužije a krok s navýšením taktu na jednom jádru mi přijde smysluplnější. Přeci jen ale Flyer není vyložený rychlík a je co zlepšovat.

Flyera udržíte i v jedné ruce

Ve výbavě se jen těžko hledá nějaká chybka. Organizace času, textová komunikace i internet jsou zvládnuty velmi dobře. Zamrzí jen průměrný fotoaparát a někomu by se možná hodil i telefonní modul. Naopak jasným plusem je zdařilý design, kvalitní konstrukce a rozumné rozměry. Kdyby vše výše napsané bylo podtrženo rozumnou cenou, byl Flyer dost možná prodejním trhákem mezi tablety. Jenže HTC se rozhodlo, že na svém prvním tabletu zkusí pěkně vydělat. HTC Flyer startuje na zhruba 12 000 Kč za Wi-Fi verzi. Konkurenční starší Samusung Galaxy Tab je o 3-4 tisíce korun levnější. Pokud zatoužíte po 3G sítích připravte si dokonce 16 tisíc korun (Galaxy Tab o 4-5 tisíc korun levnější). Za stejnou cenu, tedy okolo 16 000 Kč si tak můžete vybrat, zda je investujete do HTC Flyer 3G 32 GB nebo do Apple iPad 2 3G 32 GB verze. Osobně předpokládám, že cena Flyeru bude postupně padat a tím vzroste zájem o první tablet od HTC.

Konkurenti

Apple iPad Apple iPad

  • displej s úhlopříčkou 9,7"
  • operační systém iOS 4
  • procesor 1 GHz Apple A4
  • paměť 16, 32 nebo 64 GB

Apple iPad 2 Apple iPad 2

  • displej s úhlopříčkou 9,7"
  • operační systém iOS 4
  • procesor 1 GHz Apple A5 (dual-core)
  • paměť 16, 32 nebo 64 GB

BlackBerry Playbook BlackBerry Playbook

  • displej s úhlopříčkou 7"
  • operační systém BlackBerry Tablet OS
  • procesor ARM Cortex A9 dual-core 1 GHz
  • paměť 16, 32 nebo 64 GB, 1 GB RAM

Samsun Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab

  • displej s úhlopříčkou 7"
  • operační systém Android 2.2
  • procesor 1 GHz ARM Cortex-A8
  • paměť 16 nebo 32 GB, 512 MB RAM
htc-flyer
Klady
  • nové prostředí Sense
  • praktické pouzdro v základním balení
  • magické pero
  • 1,5 GHz procesor, 1 GB RAM
  • slušný displej
  • kvalitní konstrukce
  • přijatelné rozměry a hmotnost
Zápory
  • velmi vysoká cena
  • dlouhá doba nabíjení
  • chybí telefonní modul
  • podprůměrný fotoaparát
  • pouze Android 2.3
Diskuze ke článku
Xman
zbytečně dlouhá, nudná, nic neříkající recenze, palec dolů!
Tab
Tablet je asi hlavně na prohlížení internetu.Fajn ale nevidím jak funguje prohlížeč.Souhlasím nic neříkající recenze.
Radim
Cena o 50% vyšší než u konkurence? Za 2 měsíce se to bude prodávat do 8000 CZK.
x
dá se sním volat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze