Testujeme LTE-A od Vodafone: naměřili jsme 170 Mbit/s

11

Zatímco minulý rok jsme v Karlových Varech testovali nově zprovozněnou síť LTE od Vodafone, nyní se posunujeme o řád výše. Těsně před zahájením festivalu zde červený operátor spustil technologii LTE-A, kterou nyní umožnil otestovat novinářům. Reálné výsledky vypadají velmi slibně, technologii si ale zatím nevyzkoušíte.

Vodafone, který je sponzorem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se snaží v průběhu tohoto filmového svátku přinést ty nejnovější technologie, které lidem předvádí mimo jiné na své Vodafone pláži. Zatímco minulý rok před zahájením festivalu spustil Vodafone v Karlových Varech LTE na frekvenci 1800 MHz, které jsme tehdy rovnou podrobně otestovali a naměřili rychlosti kolem 80 Mb za sekundu na downloadu v ideálních podmínkách, letos jsme se dočkali nejmodernějšího LTE-A, což je momentálně komerčně nejrychlejší typ mobilního celulárního připojení (mimo experimentální provozy), který lze používat.

LTE-A je spuštěno na BTS na střeše panelového domu na sídlišti v Karlových Varech

Princip LTE-A je jednoduchý. Spojením více LTE pásem se zkombinuje rychlost i propustnost, což ve výsledku znamená vyšší rychlost i kapacitu sítě. V případě Vodafonu se jedná o spojení pásem 1800 MHz (o šířce 20 MHz) a 800 MHz (o šířce 10 MHz). Teoretická rychlost přenosu dat v této síti je pro stahování až 225 Mbit/s a pro odesílání 50 Mbit/s. V budoucnu Vodafone plánuje spojením pásem dále navyšovat přenosové rychlosti až na rychlost 300 Mbit/s. Kromě toho se lze v Karlových Varech kromě dříve spuštěného LTE na frekvenci 1800 MHz, které nově Vodafone zrychlil až na 150 Mb za sekundu pro download a 50 Mb za sekundu pro upload, připojit v některých lokalitách i na vysílače s pásmem 800 MHz. Z mapy pokrytí Vodafonu bohužel ale nelze zjistit, kde je která frekvence použita.

LTE-A Vodafone

Že jde zatím o technologii v plenkách, pro kterou nejsou, až na výjimky, dostupná zařízení, nasvědčuje i způsob testování. LTE-A je spuštěno na jedné BTS nacházející se na střeše panelového domu ospalého karlovarského sídliště a technologii lze zkoušet pouze s modemem E5186 od společnosti Huawei. Ten je designově podobný domácímu přijímači, který lze zakoupit od Vodafonu k Turbo Internetu, komerčně dostupný však zatím není a v nejbližších měsících ani nebude. LTE-A si tak zatím vyzkoušet nemůžete.

Po zapojení modemu do elektrické 220V zásuvky v automobilu a připojení ethernet kabelu do počítače jsme uprostřed sídliště s několika zvídavými obyvateli mohli začít technologii testovat. Během několika testů na serveru speedtest.net se rychlosti toku dat směrem uživateli pohybovaly v průměru na 170 Mb/s, docházelo tedy ke stahování 21 MB/s. Rychlost je tak zhruba dvojnásobná oproti té, kterou jsme před rokem naměřili v běžné LTE síti. Film v HD rozlišení o velikosti zhruba 1,3 GB tak lze stáhnout zhruba za jednu minutu, což je nejen na bezdrátové připojení špičková hodnota. Na druhou stranu standardní LTE Vodafonu na frekvenci 1 800 MHz s maximální teoretickou rychlostí 150 Mb/s dosáhlo v dané lokalitě při měření z mobilu rychlost zhruba 140 Mb/s, což už není takový rozdíl. Je nutno ale podotknout, že potenciál LTE-A leží daleko výše a současné rychlosti jsou pouze začátkem. Rychlost uploadu u LTE-A pak byla výrazně pomalejší a dosahovala kolem 25 Mb/s, což odpovídá běžnému LTE. Výborný byl naopak ping, který se držel pod 20 ms, což je obecně silná stránka LTE



Vodafone zatím síť provozuje v testovacím provozu na jedné BTS v Karlových Varech, v červenci přibude rovněž Praha. Komerční nasazení se očekává zhruba na podzim, kdy by se mělo objevit také větší množství zařízení podporujících LTE-A, jako například speciální verze Samsungu Galaxy S5 LTE-A.

Diskuze ke článku
Petr Kellner
Petr Kellner
Sakra to sou hodnoty !! já mám doma na wifi Download v průměru 3 Mb/s a Upload 0,5 Mb/s :( :( :(
zbytečně
Petulinek
To je fakt super,Rusáci mají rychlé LTE,ale že se nejde na mnoha místech v Praze ani dovolat,to soudruhy od VF jaksi nezajímá
Lukáš
K čemu to, když mobilenet je pooomalýý jako šnek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze