Revoluce v telekomunikacích může začít, ČTÚ vyhlásil aukci

2

Český telekomunikační úřad vyhlásil včera dlouho očekávanou aukci volných kmitočtů. Díky tomu bychom se mohli dočkat čtvrtého mobilního operátora, rychlého mobilního internetu LTE a dalších služeb. Na výsledky si však budeme muset počkat.

ČTÚ včera učinil důležitý krok na cestě k urychlení rozvoje nových služeb mobilního vysokorychlostního internetu a vytvoření podmínek pro efektivnější hospodářskou soutěž. Vyhlásil totiž aukci volných kmitočtů, o které se kromě stávajících operátorů mohou přihlásit i noví hráči. V aukci jsou jak frekvence 2 600 MHz a 1 800 MHz (vhodné pro LTE a 3G/2G), tak frekvence 800 MHz, uvolněná po ukončení analogového televizního vysílání. Cílem aukce má být vstup čtvrtého mobilního operátora a rozvoj vysokorychlostního internetu LTE. Vyvolávací cena kmitočtů bude 7,4 miliardy korun, přičemž původně se hovořilo o ceně o pětinu vyšší. Operátoři budou muset komerčně spustit nové sítě do dvou let.

ČTÚ

Výsledky aukce ještě v tomto roce

Přihlášky do aukce mohou zájemci podávat od včerejšího dne do 10. září. Obálky s přihláškami otevře ČTÚ 11. září. Podle dalšího předběžného harmonogramu pak budou do 10. října žadatelé informováni o splnění či nesplnění podmínek účasti a ti úspěšní obdrží pozvání do aukční části. Vlastní aukce a následné přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce proběhne ještě do konce tohoto roku. K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ by pak mělo dojít na počátku roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum.

Tisková konference ČTÚ - oznámení podmínek aukce volných kmitočtů

Dočkáme se revoluce jako ve Francii?

Mnoho lidí hledí na aukci s nadějí, že bychom se kromě výstavby LTE sítí mohli dočkat vstupu čtvrtého plnohodnotného operátora a dočkat se podobné revoluce, kterou způsobil operátor Free ve Francii. Jak vyplývá i z analýzy podmínek, kterou provedl Jiří Peterka na Lupa.cz, podmínky sice mírně přejí vstupu nového operátora, dále však uvádí: „Obávám se ale, že vstřícnost vůči novému zájemci je stále příliš nízká na to, aby se vůbec pokoušela nějak kompenzovat jeho největší handicap. Tím je (podle mého názoru) skutečnost, že vstupuje na již obsazený trh, kde nejsou prakticky žádní „volní“ zákazníci, ale pouze zákazníci již „usídlení“ u některého ze stávajících operátorů. A pokud je nový hráč bude chtít přetáhnout na svou stranu, bude to pro něj značně nákladné a zdlouhavé.“

Nepříliš příznivou konstelaci pro nového operátora komentují podobným způsobem i někteří analytici. Nový operátor si tak bude muset návratnost investice za daných podmínek velmi pečlivě zvážit. Uvidíme tedy, kdo se nakonec do aukce přihlásí a zda v září opravdu svitne naděje na malou mobilní revoluci.

Zdroje: ctu.cz, lupa.cz

Diskuze ke článku
xman
Podle mého názoru, vzhledem k cenovému nastavení mobilních služeb na našem specifickém trhu by mohl nový operátor přebrat naší oligopolní partičce statisíce zákazníků ve velmi krátké době.
moomo
Jasne, jen bude muset nejakou dobu pockat... Nejlepe se budou pretahovat lide z Vodafonu, protoze nejsou pod smlouvou... a sluzby co se tyce signalu a internetu jsou slabe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze