Jak francouzský operátor Free Mobile pořádně zatápí konkurenci

12

10. ledna 2012 vstoupil na francouzský trh mobilních komunikací nový operátor Free Mobile, který přinesl cenovou revoluci. Nabídl zákazníkům neomezený paušál za cenu, které se současní operátoři ani zdaleka nepřibližují a davy jejich zákazníků houfně přecházejí k Free Mobile. Něco podobného bychom potřebovali i v České republice...

Ve Francii odstartoval čtvrtý mobilní operátor Free Mobile, který získal v roce 2009 licenci na provozování 3G sítě. Cena licence byla 240 milionů EUR. Jeho stávající konkurenti, kterými jsou Orange, Bouygues Télécom a SFR, nyní čelí masivnímu odlivu zákazníků, jelikož Free Mobile nabídl zákazníkům předraženého francouzského mobilního trhu dva nové lákavé tarify.

První tarif je neomezený a za cenu 19,99 eur (zhruba 510 Kč) měsíčně zákazníci získají neomezené množství SMS a MMS zpráv, neomezené datové přenosy (3 GB FUP, poté je jen snížena rychlost) s možností tetheringu (sdílení internetu z telefonu), neomezené využití FreeWifi hotspotů, neomezené hovory do mobilních a pevných sítí v rámci Francie a do USA, Kanady, Aljašky a Havaje a neomezené hovory do pevných sítí v 40 dalších zemích. To vše bez jakéhokoli závazku nebo smlouvy. Zdá se vám to ve srovnání s předraženými nabídkami našich operátorů jako sen?

Pokud je nabídka prvního neomezeného tarifu pro vás zbytečně rozsáhlá, můžete využít tarif druhý, kdy za pouhá 2 eura (zhruba 51 Kč) měsíčně máte k dispozici 60 volných minut a 60 SMS, opět bez závazku či smlouvy.

Free Mobile začal poskytovat mobilní služby až od 10. ledna 2012, ale ve Francii nejde o žádnou neznámou společnost. Už dlouho poskytuje internetové a kabelové služby. Její zákazníci mají tyto dva mobilní paušály ještě levnější, první si mohou pořídit za 15,99 Euro (409 Kč) a druhý mají zcela zdarma.

Zajímavá nabídka, co říkáte? O něčem takovém se nám v ČR může jen nechat zdát.

Dle informací od jednoho našeho čtenáře, který ve Francii 20 let žil, čelí ostatní operátoři návalu výpovědí smluv, odstavili telefonická centra a zakázali "fanouškům" publikovat na zdech jejich stránek Facebooku, protože většina příspěvků byla jen smršť kritiky za předražené služby.

Free Mobile má svou sítí pokryto 30% území, zbytek území pokrývá skrze síť Orange, se kterou má uzavřenou roamingovou smlouvu.

Jen pro porovnání, pokud byste chtěli neomezený tarif v ČR, tak jeho průměrná cena se u operátorů pohybuje kolem 3000 Kč (O2 NEON XXL, T-Mobile Grand PLUS, Vodafone Neomezený balíček), týká se to ale jen neomezeného volání do všech sítí v ČR. Vodafone omezeně nabízel neomezený tarif za 1 500 Kč, ale ani tak se cena ani zdaleka nepřibližuje lákavé nabídce nového francouzského operátora.

Je pravděpodobné, že se i v České republice dočkáme čtvrtého mobilního operátora. ČTÚ už řadu let plánuje vypsat tendr, čekalo se jen na uvolnění frekvencí v pásmu 800 MHz, které využívalo analogové televizní vysílání. Tato frekvence bude sloužit pro rychlou LTE síť, která zatím v ČR chybí. Přechod na digitální televizní vysílání již byl uskutečněn, nyní již tedy ČTÚ nic nebrání v tom, aby tendr vypsal. Měl by tak učinit do konce března tohoto roku.

Je jasné, že se budou volné frekvence snažit získat hlavně stávající operátoři a je tedy možné, že žádný čtvrtý mobilní operátor nebude. Každopádně doufejme, že se i v České republice dočkáme jednou takové cenové revoluce, kterou odstartoval Free Mobile ve Francii. Už by bylo opravdu na čase...

Zdroje: en.wikipedia.org, intomobile.com, france24.com

Diskuze ke článku
Mirek
A proč bych měl mít za pět stovek neomezený tarif? Mě stačí mých 90 minut za 500Kč a mám taky rád salám bez masa a nevadí mi špinavé a zaostalé vlaky. Já nejsem francouz, ale čech. Já chci nadávat u piva, prosím neberte mi to!!!
Rocles
Ziji ve Francii a je to opravdu tak, jak se tady pise. Mam to osobne overene. Pristi mesic mi a mym trem detem konci smlouva u SFR a jdu do free mobile. Cenovy rozdil je obrovsky. Hezky den.
Richard
Jsme Češi a my si necháme na sebe šlapat kýmkoliv. Proč neukážeme chamtivým operátorům, že bez nás vyhynou!!!
Revoluce
Ať jdou místní operátoři do hajzlu musíme jim dát tvrdě najevo že takhle ne!!!! Zítra jim budu volat a naléhat na slevnění taryfu, jinak že u nich končím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze