Retro: Siemens SX1 - první a poslední chytrák z Německa

48

Po pár týdnech se opět navracíme k německému Siemensu, z jehož pestré mobilní historie si připomene velmi zajímavý kousek. Zavzpomínáme na vůbec první chytrý telefon Siemens SX1, který byl ve své době vůbec nejvybavenějším telefonem na našem trhu a prodával se za 18 000 Kč.

V posledním listopadovém díle seriálu Retro s pořadovým číslem 16 se navrátíme do roku 2003, kdy byl v únoru představen Siemens SX1. Od jeho začátku tedy uplynulo bezmála deset let a to je jistě vhodná příležitost na něj zavzpomínat.

Krátké představení

Už při prvním pohledu na Siemens SX1 si budete klást otázku, co je to za telefon? Asi netřeba dlouze chodit kolem horké kaše. SX1 se do historie nesmazatelně zapsala neobvyklou klávesnicí. Její alfanumerická část se totiž nenachází obvykle pod displejem, nýbrž po stranách displeje. Tlačítka byla pod sebou a z počátku se na klávesnici takřka nedalo psát. Trvalo dny i týdny, než si člověk zvykl. Uživatelé si ale zvykli, nějakou klávesnici SX1 brzy odpustili.

Siemens SX1 zaujal především tlačítka po stranách displeje

Telefon se totiž po stránce designu povedl. Ačkoliv je celý plastový, z dálky částečně imituje kovový vzhled, čemuž dopomáhá i stříbrná barva. Ihned bylo jasné, že Siemens SX1 je zaměřen na technoidy. Konkrétní rozměry naleznete v tabulce pod článkem, dodám tak jen hmotnost, která činí velmi příjemných 116 gramů.

Typický konektor; nechyběl infraport

Na svou dobu se Siemens SX1 prezentoval velkým displejem s úhlopříčkou 2,2 palce a rozlišením 176 x 220 pixelů. Jeho displej byl samozřejmě aktivní a dokázal zobrazit 65 536 barev. Pod displejem, kde se běžně nachází klávesnice, dostala velkorysý prostor funkční tlačítka. Všechna jsou umístěna kolem čtyřsměrného joysticku s potvrzovacím středem. Vzhledu dodávalo exkluzivity i efektní modré podsvícení všech tlačítek.

Slot pro paměťovou kartu byl vyřešen velmi dobře

Srdcem telefonu byl procesor o taktu 120 MHz, který se staral o pohon operačního systému Symbian S60 ve verzi 6.1. Tato verze byla předchůdcem například pro systém, který ještě dnes vidíme například u Nokie C5-00. Přítomnost Symbianu umožňovala uživateli takřka neomezené možnosti úprav. Různé tapety, celá témata, ale také nespočet na svou dobu kvalitních 3D her. Tím vším jste mohli SX1 vybavit. Nouze nebyla ani o úložný prostor. Interní paměť nabídla 16MB, avšak nezapomnělo se ani na paměťové karty typu MMC. Naprosto perfektně byl vyřešen slot pro vkládání, který i po letech skvěle funguje. Dnešní výrobci by se možná mohli přiučit.

Retro: Siemens SX1

Po práci muzika

Siemens SX1 platil za to nejlepší, co bylo možné v roce 2003 a 2004 pořídit. Nechyběl proto propracovaný kalendář, úkolovník, poznámky nebo převodník jednotek. Samozřejmostí byly pokročilý telefonní seznam, vše bylo možné synchronizovat s počítačem.

Prostředí Symbianu S60 6.1

K těmto účelům jste mohli využít USB kabel, infračervený port, ale také Bluetooth 1.1. Na Siemensu SX1 jste si také mohli prohlížet internet, tehdy přes rychlé přenosy GPRS třídy 10. Komu nevyhovoval nativní prohlížeč, jednoduše nainstaloval alternativní Operu.

O možnosti instalace nových her jsme si řekli již výše. Pokud vás hraní omrzelo, žádný problém. Siemens SX1 se chlubil MP3 přehrávačem, který díky přítomnosti slotu pro paměťovou kartu dával smysl. Nemohli jste si z vlastní hudby vybrat? Pustili jste si FM rádio, které hrálo stereo.

Prodejní krabice byla opravdu rozměrná

Německý výrobce však přeci jen ve své reklamní kampani na svůj chytrý telefon lákal na funkci, kterou jsem doposud nezmínil. Je jí fotoaparát a videokamera. Siemens SX1 disponoval fotoaparátem s rozlišením 640 x 480, kterému nechyběl například čtyřnásobný digitální zoom. Natáčet jste mohli také videa v rozlišení 176 x 144. Jeden z reklamních sloganů zněl „každý může být režisérem“.

Ukázkové fotografie ze Siemensu SX1

Závěr

Šestnáctý díl seriálu Retro se pomalu chýlí ke konci. Tentokrát jsme si zavzpomínali na první a bohužel poslední chytrý telefon z dílen německého Siemensu. I přesto, že se nikdy nedočkal nástupce, se stal úspěšným a mnoho uživatelů na něj nikdy nezapomene. Další díl pro vás již připravujeme a je v plánu opět za čtrnáct dní. I nadále uvítáme vaše ohlasy či tipy na telefony, které jsou hodny vzpomínky v seriálu Retro. Rovněž také zvažujeme, jaký model bude ve vánočním Retru, kterého se dočkáte v pátek mezi svátky.

Do ruky padl Siemens SX1 velmi dobře

Siemens SX1 do seriálu Retro zapůjčil pan Pavel Fišer, kterému tímto děkuji.

Technické parametry Siemens SX1

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 56 × 19 mm, 116 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT TN, 2,2" (176 × 220 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px
ChipsetCPU: 1×120 MHz
Paměťvnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: MMC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémSymbian 6.1 S60
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2003, 18 000 Kč
Diskuze ke článku
bobo
jooo.. pamatuju si jak sem 8let zpátky na něm přes BT hrál s kamarádem hry z n-gage.. luxusní telefon, a nebo ty mouchy ovladane fotoaparatem...
sargis
Jej, to boli casy, ked som hned vedel, co je co za telefon..teraz je polovica z nich dotykovy cierny obdlznik :D A moje tipy na retro: Eric T39m, Nokia banan 8110(i), Nokia 6230(i), tenka Motorola Razor, SE K750i alebo nejaky swivel telefon (SE S700, Siemens SK65...)...
Marcus
Stejně je to divný, jak si Evropa nechala ujet vlak s telefonama. Německo, které má průmysl, který zvládne vše od bojových letadel po auta, lednice...zkrátka všechno a telefony jakoby v Evropě nikoho nezajímaly....Nokie se potácí a vyrábí v Číně...
blue.sun
Já bych rád v přehledu viděl některé z legend odolných telefonů - Siemens M35, Ericsson R310 (osobně jsem viděl jeho pád z deseti metrů bez nejmenších následků a dokonce opakovaně), Nokii 6250 (tuším, že měla tohle označení)... Tohle je asi poslední kategorie, která tu ještě neměla zastoupení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze