Retro: Siemens MC60 – první Němec s fotoaparátem

22

Před zhruba deseti lety se začaly objevovat první mobilní telefony s integrovaným fotoaparátem. Jedním takovým průkopníkem byl i Siemens MC60, který však spíše zaujal extravagantním designem nebo velmi nepohodlnou klávesnicí. Přesto si jistou popularitu díky dobré výbavě získal.

V devatenáctém díle seriálu Retro se opět dostává na německý Siemens. Ten v červenci 2003 představil svůj model MC60, který lákal na design a především integrovaný fotoaparát. Svou výbavou se pak zařadil do střední třídy.

Poznávacím znamením čelní strany bylo písmeno X

Krátké představení

Siemens modelem MC60 odstartoval v roce 2003 zcela novou řadu. MC60 tedy nebyla žádným nástupcem a žádného nástupce se nikdy nedočkala. Šlo o model, do kterého chtěl Siemens primárně dostat fotoaparát, slušnou výbavu a to vše prodat za co nejnižší cenu.

Retro: Siemens MC60

První bod prodejnosti splněn byl. Siemens MC60 vás okamžitě zaujal. Otázkou bylo, zda v pozitivním nebo negativním slova smyslu. Německý výrobce totiž stejně jako například na modelu M55 kladl důraz na design ve tvaru písmena X. Nutno uznat, že na MC60 bylo X nepřehlédnutelné. Táhlo se od stran displeje, přes celou klávesnici a designu se musela podrobit i jednotlivá tlačítka.

Zadní strana zaujala fotoaparátem

A to byl kámen úrazu. Nebylo možné psát poslepu, neboť klávesy nebyly v jednom řádku. Navíc měly silný odpor, těžce se tiskly a viklaly se. Jednoduše „sen“ každého textovkáře. Nepohodlné psaní nemohly vyvážit ani výměnné kryty. Zbylá výbava už ale ano.

V prvé řadě tu byl barevný displej. Z dnešního pohledu sice zobrazil jen 4096 barev, avšak více jste tehdy ani chtít nemohli. Úhlopříčka se vyšplhala na 1,6 palce. Vše však dokonale kazilo rozlišení 101 x 80 pixelů, které bylo kritizováno od samého počátku. Výsledný rastr nešlo přehlédnout. Například konkurenční Nokie Series 40 nabídly jemnější podívanou. „Třešničkou na dortu“ byla pasivní zobrazovací technologie, která zapříčinila pomalé překreslování displeje.

Další výbava vycházela z řady x55, a Siemens MC60 tak dokázal řádně zatápět veškeré konkurenci ve střední třídě. Telefonní seznam pojmul 100 vícepoložkových záznamů, nechybělo hlasové vytáčení či polyfonní vyzvánění. Samozřejmostí byla paměť na 100 SMS zpráv, český slovník T9, kalendář, poznámky či diktafon.

Bez problémů jste také mohli využívat MMS zprávy nebo zavítat na internet, a to buď přes vytáčené spojení CSD nebo prostřednictvím modernějšího GPRS. Opomenout nemohu ani přítomnost Javy. Velmi snadno jste si mohli instalovat nové aplikace a hry. Díky pokročilému správci souborů postačilo například jen prosté nakopírování souboru .jar do paměti telefonu. V tomto byl Siemens nedostižný a mezi uživateli oblíbený. Vcelku nadprůměrná byla i interní paměť, která dosáhla na hodnotu 1,9 MB. K dokonalosti telefonu tehdy chyběl snad jen infračervený port. Spojení s počítačem tak obstarával jen datový kabel.

Prostředí Siemensu MC60

Hlavním trumfem fotoaparát

Zatímco řada x55 se musela spoléhat vždy na přídavný fotoaparát, vzpomeňte například na Siemens SL55, MC60 nabídla fotoaparát integrovaný a stala se tak vůbec prvním Siemensem, ke kterému nebylo potřeba připojovat fotoaparát. Rozlišení fotoaparátu činilo 352 x 288 pixelů, v přepočtu 0,1 Mpx. Z dnešního pohledu neuvěřitelné a téměř směšné, na tu dobu ale přelomové. Jak správně tušíte, výsledné snímky byly doslova tragické, ale důležité bylo, že fotoaparát byl integrován. Prohlížení vytvořených snímků navíc takřka vyžadovalo počítač. Na mizerném displeji jste většinou měli možnost vidět jen mazanici. Fotoaparát Siemens ještě podpořil rychlým přístupem, postačilo dlouze podržet klávesu 5. Tatáž klávesa pak sloužila i jako spoušť fotoaparátu.

Závěr

Za pár měsíců oslaví Siemens MC60 desáté narozeniny. V dnešní době jej už mezi uživateli takřka nepotkáte. Zůstává v šuplících či sbírkách mobilních nadšenců. Přesto by neměl upadnout v zapomnění. Přeci jen titul první Siemens s integrovaným fotoaparátem mu už nikdy nikdo nemůže vzít.

Tím jsme se dostali na závěr devatenáctého dílu seriálu Retro. Za čtrnáct dní se můžete opět těšit na další díl. Předem vám mohu prozradit, že ponecháme stranou největší značky Nokia a Siemens. Na jakého výrobce se asi dostane? Můžete hádat v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Siemens MC60

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 21 mm, 86 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,6" (101 × 80 px)
Fotoaparát0,1 Mpx (352 × 288),
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2003, 7 500 Kč
Diskuze ke článku
m
mohli by ste dat aj siemens cx65 vlastnil som ho a
bol to supa telefon s 10mb pametou velkym displajom a vedel natacat videa plus infra port ::D kym neprisla legendarna k700vka od SE bol to supa fon mal som rad siemensy
pudl
MC60 měla tu smůlu, že se u nás prodávala jen verze šedá - jako myší kožíšek. Zajímavá barevná verze ta zelinkavě azurová prostě nebyla.
Honza
A hlavně ho měl Simír Gerchán :)
EINEX
Dobrý den, je tato MC60 k prodeji? nebo jí máte zapůjčenou? Tuhle barevnou variantu nemám ve své sbírce Siemensů. EINEX@Seznam.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze