Retro: Siemens A52: následovník z minula

7

Tentokrát se nám poštěstilo v seriálu Retro takřka přímo navázat na minulý díl. Dnes tak vzpomeneme na jednoho z následovníků Siemensu A50, na model A52. Ten již spadal do nové generace, která přinesla mírnou změnu vzhledu, další funkce nebo modernější konektor. A52 navíc platila za jakousi Lite verzi a mohla se tak pyšnit i velmi příznivou cenou.

Siemens A52

Siemensy řady A tvořily základ portfólia německého výrobce a s příchodem modelu A50, na který jsme vzpomínali v minulém díle, se jejich pozice zásadně zlepšila. Výrobce přinesl i do nejnižší řady tolik potřebné funkce, avšak zachoval nízkou cenu. Rázem se z modelů stala masová záležitost. Není proto divu, že další modely mnohdy vznikaly v mnoha mutacích. Příkladem budiž dnešní Siemens A52, který je odlehčeným derivátem klasické A55.

Retro: Siemens A52

Krátké představení

Siemens A52 byl světu oficiálně představen v červenci 2003 a tehdejší období lze považovat za vrchol snahy o miniaturizaci mobilních telefonů. Díky rozměrům 103 × 46 × 22 milimetrů jste telefon snadno schovali do dlaně i do menší kapsy. V ní jste o něm navíc nevěděli díky hmotnosti pouze 84 gramů. Design se sice změnil, ale své kořeny nezapřel. Spíše naopak, rozvíjel jej dále. A tak byla podoba vajíčku ještě větší. Prémiové materiály se dříve nenosily běžně ani ve vyšších třídách, a tak se každý spokojil s plastem. Ten byl však bytelný a i přes možnost si doma vyměňovat kryty, nic nevrzalo.

Displej se nijak neměnil, stále nabízel 1,5palcovou úhlopříčku, rozlišení 101 × 64 pixelů, což bylo mimochodem na černobílé displeje velice slušné a vše bylo podsvětleno oranžovými diodami. Zásadní proměnou však prošla klávesnice. Siemens dal vale pryži a gumě, a vsadil na poctivý plast spojený s ideálním zdvihem. Psaní tak bylo opravdu pohodlné. Opomenout nesmíme ani zjednodušení ovládání, kdy se osamostatnila kontextová tlačítka a tlačítka pro pohyb v prostředí.

Zmínku si zaslouží také nový konektor, který byl mnohem tenčí a nepůsobil tak obludně. Mínusem samozřejmě z počátku byla nekompatibilita se starším příslušenstvím.

Výbava

Díky obstojnému displeji mohl Siemens A52 sázet na obrázky i animace, které provázely hlavní obrazovku i první úroveň v menu. Ve výbavě se objevila interní paměť pro 50 čísel a 25 SMS zpráv. Potěšila přítomnost polyfonního vyzvánění nebo českého slovníku T9 pro snadnější psaní. Z organizačních funkcí se dostalo alespoň na základní budík a nechyběla také kalkulačka se základními matematickými operacemi, mezi nimiž však nechyběla práce s procenty nebo mocninami.

K ukrácení dlouhých chvil posloužily celkem dvě hry. První byl všem dobře známý titul Sttack Attack, který se objevil už ve starších modelech. Druhou hrou byla novinka nazvaná Padouch. V ní bylo vaším cílem praštit palicí zajíce a dávat pozor, abyste nepraštili medvěda. K dalším hrám jste se bohužel nemohli dostat, protože podpora Javy chyběla. Dlouhé chvíle jste si však mohli ukrátit se zprávami EMS nebo skladatelem melodií.

V úvodu jsem naznačil, že Siemens A52 byl jakousi Lite verzí svého bratra A55. Zásadní rozdíly byly dva. Chybějící hlasité handsfree a především absence wapového prohlížeče u modelu A52. To však cílové skupině nenáročných uživatelů patrně nijak zvlášť nevadilo, zejména v roce 2003, kdy byl mobilní internet opravdu jen pro nadšence.

Závěr

Díky jistým ústupkům ve výbavě mohl Siemens snížit cenu a model A52 se začal na českém trhu prodávat za necelé tři tisíce korun. Rázem z něj byl jeden z nejlevnějších modelů, který však byl spolehlivý a nabídl vše, co běžný uživatel potřeboval.

Technické parametry Siemens A52

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 46 × 22 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,5" (101 × 64 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2003, 2 900 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
No jo, jeden z těch co vídal člověk v rukou každého druhého. Pamatuji jak jsem si u něj přepajoval led diody a měl barevné podsvícení, když už ne displej :)))
asd
Po přečtení minulého dílu o A50, který byl mým prvním jsem si řekl že zkusím fungovat pár dní se starým telefonem. Koupil jsem si A57 ve skvělém stavu. Je to celkem nostalgie používat takový telefon oproti smartphonu, ale je to celkem fajn :)
PG
Doma máme A55 i A52, nutno říct, že v mnohem lepším stavu než předváděný kus, zvlášť ta A52 vypadá pořád jako nová, protože se téměř nepoužívala (vyhrál jsem ji tenkrát v nějaké soutěži) a sloužila spíše jako záložní mobil v šuplíku. Do dneška dobře funguje, dokonce i baterka pořád drží, i když už se téměř nepoužívá.
doro
Nudaaaaaa :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze