Retro: Populární Siemens C35i slaví už 12 let!

38

Náš nový retro seriál se setkal s velmi kladnou odezvou a dnes vám přinášíme druhý díl. Tentokrát jsme se do historie položili ještě více a v našem hledáčku zůstal Siemens C35i, od jehož uvedení na trh uplynulo celých 12 let. Pojďte spolu s námi zavzpomínat, co tehdy uměl telefon vyšší střední třídy.

Siemens Mobile

Vítám vás u druhé dílo našeho retro seriálu, ve kterém dostávají prostor legendární mobilní telefony, které kdysi trhaly prodejní žebříčky a některým uživatelům slouží dodnes. Dnes zabrousím do, na poměry mobilních telefonů, poměrně vzdálené historie. Psal se rok 2000, kdy Siemens představil svou novou řadu 35. Šlo konkrétně o konec března, přičemž do prodeje telefony vstupovaly v průběhu května a června. My se dnes zaměříme na nejpopulárnějšího zástupce této řady, kterým nemůže být nikdo jiný, než slavný model C35i.

Něco o oslavenci

Siemens C35i patřil do jakési prostřední řady portfolia německého výrobce a navazoval na úspěšné modely. V roce 2000 byla ještě u většiny telefonů anténa samozřejmostí a výjimku netvořil ani C35i. Byť neměl anténu ledajakou. Nebyla tradičně kulatá, ale spíše plochá a prohnutá. Navíc působila masivně a nehrozilo ulomení. Prohnutý byl též design telefonu, díky čemuž telefon dobře padl do dlaně a navíc výrobce vše ozvláštnil stříbrnou plochou kolem displeje. C35i se prodávala v černé, tmavě modré a celo stříbrné barevné variantě.

I po 12 letech vypadá telefon skoro jako nový

Displej působí na dnešní poměry hodně male, nicméně před 12 lety šlo v podstatě o špičku. Proč? Displej byl grafický a nabízel až 5 řádků, což rozhodně standardem nebylo. Stinnou stránkou bylo slabší podsvětlení a taky náchylnost displeje ke škrábancům. Klávesnice nabízela pryžová tlačítka, která nikdy nebyla moc pohodlná.

Hlavní obrazovka a menu

Čím však C35i exceloval, byla výbava. Nabízel 100 míst pro vlastní kontakty. Nikomu nevadilo, že seznam nebyl vícepoložkový. Co už zamrzelo, byla absence alespoň nějaké paměti pro SMS zprávy, spolehnout jste se museli na SIM kartu. Zdát jste si tehdy mohli o českém slovníku T9. Vhod naopak přišel prostor pro 30 upomínek, které bylo možné dělit do kategorií. Klasický kalendář ale chyběl. Siemens C35i byl vůbec prvním Siemensem, který podporoval klasický WAP přes vytáčené CSD připojení. Stránky se načítaly rychlostí 9,6 kb/s a vše jste prohlíželi až na pěti řádcích. Málo vídaná byla také konektivita s počítačem přes USB kabel.

Téměř nezničitelná anténa a nepohodlná pryžová klávesnice

Ačkoliv se C35i tvářil pracovně a šlo o odlehčenou variantu manažerského modelu S35i, nezapomnělo se ani na zábavu. V telefonu byla hned čtveřice her. Největší popularitě se těšila předělávka hledače min ze stolních PC a především 3D Labyrint. Pokud jste měli datový kabel a počítač, mohli jste si na úvodní obrazovku nahrát nějaké pěkné logo a tím se zbavit otravného nápisu operátora. Uzdu fantazie jste mohli popustit ve skladateli melodií. Škoda, že jste si mohli uložit pouze jedno vlastní vyzvánění.

Nechyběly organizační funkce a dokonce i 3D hra

Rivalství a dlouhověkost

Siemens C35i startoval na ceně 9 tisíc korun a mohli jste jej najít v nabídce všech operátorů. Oblíbenost tohoto modelu dokazuje i fakt, že na trhu vydržel přes dva roky. Zajímavostí je, že se doprodával v době, kdy měl již dva další nástupce. Že šlo o velmi kvalitní telefon, není pochyb. I po několika letech provozu vypadal jako nový. Stačilo vždy jen koupit novou baterii. Slabinami byl jen displej a také kryt baterie, který většinou po dvou letech dosloužil.

C35i patřil mezi poměrně tenké telefony

Mnozí z vás si jistě vzpomenou na velké rivalství s konkurenční Nokií 3310, která byla představena o několik měsíců později. Uživatelé obou přístrojů měli v ruce vždy několik trumfů, kterými svůj model vyzdvihovali.

Pokud byste snad ještě dnes zatoužili vlastnit stařičký Siemens, vězte, že to stále není nijak velký problém. Vzhledem na dlouhou dobu výroby se vyrobilo mnoho kusů. V klasických kamenných bazarech se už takto staré kousky většinou nevyskytují, nicméně na inzerát se vám jistě podaří zachovalý kousek sehnat, přičemž cena se pohybuje okolo 300 – 500 Kč.

Retro: Siemens C35i

Příští díl

Jak jsem naznačil již v samotném úvodu, náš nový retro seriál vás opravdu zaujal, což je pro nás jasným signálem v něm pokračovat. Již příští týden se tak můžete na další díl. Samozřejmě vám neprozradím, na jaký telefon se podíváme, ale mohu napovědět, že výrobce pochází ze Skandinávie. I nadále nám do komentářů pište své tipy na telefony, které by si podle vás zasloužily vzpomínku.

Diskuze ke článku
Alešák
I když měl Ericsson T10 svůj úspěch, doufám, že další recenze bude patřit zmiňované Nokii 3310 :)
Frostik
retro seriál je výborný nápad, C35i měla manželka a já mám dodnes novější typ, "odolný" Siemens M65, který je zcela funkční. Momentálně ho používám, protože jsem definitvně ztratil trpělivost (čti "rozmlátil jsem o zem") Nokií N95 8GB a hledám nějakou náhradu :-)
tybo
Já bych požádal o Sony CMD-J5, to byl můj dětský sen:-)
Jinak když vezmu ty Nokie, tak ani nevím, kterou bych volil, vždyť to byla legenda za legendou:) 5110, 3210,3310,3410,3510 a málem bych zapoměl na (podle mě) nejkrásnější mobil té doby Nokia 7110:)
Milá redakce, myslím, že před sebou mále ještě hodně Retro článků :))))
Mataludo
Je to přesně tak jak píšete v článku :-) Na svou dobu do byla bomba, dodnes ho mám na památku v šuplíku a již tam zůstane přestože je zcela funkční.
Pro babičku je moc složitý a 10ti letý syn prohlásil, že tohle kdyby přinesl do školy tak ho to společensky znemožní :-))
Zde fotografie přímého srovnání Siemense C35i se Samsungem Galaxy Note: http://leteckaposta.cz/425767147

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze