Retro: Philips Savvy – řekni to smajlíkem

12

V jedenáctém díle seriálu Retro se podíváme na značku Philips. Vybrali jsme její velmi úspěšný model Savvy, který jsme mohli prvně spatřit v roce 1999 v nabídce Eurotelu. Sympatický telefon zaujal grafickým displejem či všudypřítomnými obrázky.

Po delší době nakousneme zcela novou značku, která v našem seriálu prozatím nefigurovala. Řada v jedenáctém díle přišla na Philips a jeho model Savvy. Abychom si ho připomněli, vrátíme se o celých 13 let nazpět.

Krátké představení

Philips Savvy se představil začátkem roku 1999 a po pár měsících jsme ho mohli zakoupit u Eurotelu v sadě Go Star. Tehdy se Philips netěšil nijak dobré pověsti, neboť mu ji pošramotily starší modely s nevyladěnými softwary. Nizozemský výrobce to však nevzdával a před 13 lety to zkusil se sympatickým a především levným telefonem ještě jednou. V roce 1999 už začínal být telefon masovější záležitostí, což Savvymu přirozeně vyhovovalo. Stal se totiž solidní alternativou k zavedeným značkám, kterými byly například Siemens, Nokia či Ericsson.

Phlips Savvy zaujal pěkným vzhledem

Philips Savvy přinášel příjemné rozměry 132 x 50 x 26 milimetrů s hmotností 135 gramů. Padnul pohodlně do ruky a ačkoliv ještě samozřejmě měl anténu, patřil mezi menší telefony tehdejší doby. Jako kapesní jej však označit nemůžeme. Hrb na zádech sice přispíval ke zmíněnému pohodlnému držení, ale zároveň způsoboval, že by vám telefon v kapse u kalhot udělal nepěknou bouli. Pod hrbem byla samozřejmě baterie typu NiMH s kapacitou 700 mAh. Pokud se vám náhodou vybila a vy jste nebyli v dosahu elektrické zásuvky, nebylo ještě vše ztraceno. Přísun energie totiž mohla zajistit čtveřice mikro tužkových baterií.

Čelní straně dominovala různá tlačítka. Alfanumerická asi nikoho neudiví. Blok funkčních kláves ukrýval zelený s červeným telefonkem, korekční klávesu C, klávesu pro vstup do menu a čtyřsměrnou klávesu pro ovládání. Této klávese Philips mimochodem říkal kompas.

Klávesnice byla poměrně tuhá

Nad blokem kláves byl samozřejmě displej. Ten nenabídl zrovna velkorysou velikost, ovšem s ohledem na levný telefon patřil k tomu lepšímu, co bylo tehdy k vidění. Philips jej totiž udělal částečně grafický. Ptáte se, jak částečně? Řekněme, že levá třetina byla plně grafická, zatímco pravé dvě třetiny tvořily sloupce a písmena již vždy byla na pevně daných pozicích. Displej byl jinak dvouřádkový a zeleně podsvětlený. Nad dvěma řádky byla ještě řádek stavový, kde se mohly zobrazit pevně dané ikony, které vás informovali o stavu baterie, signálu či zmeškaných událostech.

Retro: Philips Savvy

Obrázky, animace, smajlíci

Nyní si prozradíme, proč byl displej z části grafický. Philips se rozhodl do značné míry odlišit od levné konkurence a celé prostředí prošpikoval obrázky. A ty se právě vždy zobrazovaly v levé části. Občas se obrázky i decentně animovaly. Například při vypínání vám Savvy zamával. Na první pohled to opravdu pěkně vypadalo. Jenže jakmile jste se dosyta vynadívali, zjistili jste, že pro samé obrázky na displeji nezbylo mnoho místa. Citelně to vadilo například v telefonním seznamu. V levé části displeje byl stále zobrazen obrázek otevřené knihy a v prvním řádku navíc stále figuroval nápis Telefonní seznam. Na samotný kontakt pak zbylo jen malé místo ve druhém řádku. Velmi podobně na tom byl editor SMS zpráv. Zajímavě vypadaly také analogové hodiny, které však přeci jen nebyly tak přehledné jako digitální. Ty však Savvy postrádal.

S SMS zprávami se pojí asi největší tahák Savvyho. Tím je propracovaná podpora smajlíků. Savvy totiž nezobrazoval obyčejnou dvojtečku, pomlčku a závorku, ale opravdové obrázky. Bohužel to ale dokázal jediný a pokud jste takový obrázek poslali například na nějakou Nokii, došly už zase jen interpunkční znaménka.

Díky tloušťce se pohodlně v kapse nosit nemohl

Ve zbylé výbavě figurovala například kalkulačka, stopky, budík nebo biokalendář. Co to bylo? V podstatě něco jako horoskop, kdy jste zadali své datum narození a aktuální datum. Savvy vám pak ukázal, jaké vás čeká štěstí či jaká bude vaše fyzická kondice v daný den.

Závěr

Kromě dnes námi prezentované celo černé varianty se na pultech obchodů objevila i varianta se žlutým předním krytem, která vypadala mnohem živěji a také se lépe prodávala. Možná právě díky ní se Philips Savvy uchytil a částečně výrobci napravil pověst. Dokonce se po roce a půl dočkal nástupce v podobě modelu Savvy Vogue. O tom ale třeba až někdy příště.

Opět jsme se dostali na závěr dnešního jedenáctého dílu. Vězte však, že již nyní hledáme další telefon, který se objeví za čtrnáct dní ve dvanáctém díle. Pokud nám chcete poradit, napište svůj tip či podnět do komentářů pod článkem.

Diskuze ke článku
Milan
Pánové tenhle telefon mě tady leží vedle klávesnice.Kdo nabídne nejvíc?
Ezop
No fuj, obrázky se animovali... Y!!!!
skileton
mam doma 4 AAA baterie po 1000mAl dali by sa v pouzit v tomto telefone ?
Petr
On! To on byl můj první!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze