Retro: Philips Fizz – dávná historie s výsuvnou anténou

5

Po delší době se ponoříme hluboko do historie a vrátíme se dokonce až do minulého století. Rok 1997 je totiž rokem zrodu legendárního telefonu Philips Fizz. Ten byl na svou dobu překvapivě velmi tenký a nabízel nezvykle velký a zeleně podsvícený displej. Neobvyklá byla rovněž tlačítka po stranách.

V seriálu Retro dostává po několika měsících opět prostor původem nizozemská značka Philips. Naposledy jsme téměř před dvěma lety vzpomínali na známější Philips Savvy. Tentokrát jsme se však rozhodli zalovit ještě hlouběji v minulosti a se seriálem Retro jsme navštívili rok 1997. Tehdy Philips prodával svůj model Fizz.

Philips Fizz

Krátké představení

Od doby představení tedy uplynulo již více než 17 let a musíme si uvědomit, že telefony ve druhé polovině 90. let ještě nevypadaly tak, jako telefony z přelomu století, které máme všichni v živé paměti. Tehdejší kousky byly ještě poměrně velké a v drtivé většině případů uměly jen telefonovat, v lepším případě i pracovat s SMS zprávami.

Retro: Philips Fizz

Philips Fizz proto mohl klidně dostat přezdívku velká placka. Byl totiž široký, vysoký, ale na druhou stranu na svou dobu velmi tenký. Výška činila 162 milimetrů, šířka 62 milimetrů, tloušťka pak již pouze 17 milimetrů. Hmotnost se vyšplhala na 210 gramů.

Philips Fizz byl velký, ale dosti tenký

Kromě tloušťky na Fizzu zaujal také displej, především jeho velikost. Vměstnalo se na něj až pět řádků. Na třech byl vidět text, dva řádky byly určeny pro stavová hlášení. Nutno dodat, že displej ještě nebyl grafický, nýbrž textový. Do každé kolonky se vždy vešlo jen jedno písmeno, bez ohledu na to, zda se jednalo o písmeno m nebo i. Podsvícení bylo zelené a překvapivě rovnoměrné, mnohé mladší telefony by mohly závidět.

Displej byl pětiřádkový, ale jen textový

Pokud se podíváme na boky telefonu, zbystříme především na pravé straně, kde se nachází tlačítka k ovládání hlasitosti. Velmi praktická věc, avšak v roce 1997 nevídaná. Stejně tak umístění vypínacího tlačítka mimo hlavní klávesy. Mimochodem rovnou dodáme, že klávesy byly pryžové a dosti tuhé. Na druhou stranu díky velikosti telefonu se Philips nemusel nijak krotit a velikost jednoho tlačítka snese srovnání s dnešními telefony pro seniory.

V roce 1997 měly všechny mobilní telefony anténu. Pokud se zadíváte na tu u Fizze, možná vám přijde malá. Kouzlo tkví v tom, že stejně jako u mnoha dalších telefonů z téže doby, byla anténa výsuvná. Pro lepší signál při telefonování jste ji jednoduše vysunuli.

Anténu bylo ještě možné vysunout

Zajímavosti se z dnešního pohledu nachází také pod zadním krytem. V prvé řadě jde o baterii, která nabízí kapacitu pouze 400 mAh. Navíc jde o již takřka zapomenutý typ Ni-Cd, tedy Nikl-kadmiovou baterii, která byla velmi náchylná na správné nabíjení. Pod baterií se nacházel slot pro SIM kartu. Fizz ještě používal kartu, jejíž velikost se přibližně rovnala velikosti kreditní karty.

Výbava

Philips Fizz se prodával během let 1997 a 1998. Tehdy telefony nemusely mít kdovíjakou výbavu, aby se staly úspěšnými. Bohatě stačilo umět telefonovat a pracovat s textovými zprávami. Telefonu tak chybělo nejen datum, ale také čas. Z toho vyplývá, že zapomenout jste museli i například na budík.

Celé prostředí je velmi jednoduché a hlavní menu obsahuje jen několik nezbytných položek. Vyjma telefonního seznamu, kontakty se samozřejmě ukládaly jen na SIM kartu, která tehdy pojala maximálně 100 čísel, a SMS zpráv, nechyběla ještě položka s nastavením a zabezpečením.

Závěr

Philips Fizz se na našem trhu objevil v první polovině roku 1997 a objevit jste jej mohli například v nabídce tehdejšího Paegasu. Cena se vyšplhala lehce nad 10 000 Kč, avšak v tehdejší době šlo o velmi nízkou cenovku za relativně kompaktní telefon, který pracoval v GSM sítích (mimochodem pouze v pásmu 900 MHz) a plně podporoval SMS zprávy.

Mobilní telefon Philips Fizz do seriálu Retro zapůjčil pan Ondřej Čech, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Philips Fizz

Kompletní specifikace
Konstrukce162 × 62 × 17 mm, 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 1997, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
tlamik
jj, ten jsem měl jako můj druhý telefon, přešel jsem na něj z Motoroly TX770, známé pod označením žehlička, kvůli tvaru baterky :)
Moravaczech
Muj prvni telefon :-). Neumel cesky, zvladal sice jen telefonovat a SMS, ale mel i jednoduche hry jako hada. Na svou dobu byl pokrokovy a tehdejsi Paegas ho dotoval pri smlouve myslim na tri roky padesati procenty. Ohhh, nostalgie :-).
Pavel Karabina
Stál JEN 999 korun. K tomu smlouva na 2 roky. Za 399,- měsíčně k němu bylo 20 minut ve špičce a 30 minut mimo špičku zdarma a po 22:00 minuta za 2 koruny. Nebo dokonce za korunu? K tomu to umělo posílat SMS (!) a čísla šlo uložit přímo do telefonu. Ne jenom 10 čísel, ale dokonce 100! Byl jsem tenkrát naprosto unesen technickou revolucí. Nechápal jsem, že taková malá placka umí tolik věcí.
Pamětník
A taky, to už dnes málo kdo pochopí, měl identifikaci volajícího (tzn. aby místo čísla na displeji při příchozím hovoru napsal jméno) jen pro prvních 20 položek z adresáře. Pokud byl volající uložen na dalších místech, zobrazilo se při hovoru jen číslo. To byly doby, co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze