Retro: Nokia E70 – zapovězený ideál se Symbianem

13

Manažerské Nokie se Symbianem se ve většině případů řadily do řady E. Jejich poznávacím znamením byl elegantní vzhled a prémiové funkce zaměřené na pohodlnou práci. Jinými slovy tyto modely měly svého uživatele dobře reprezentovat a nenechat jej na holičkách. Zdárným příkladem může být Nokia E70, která nabídla hned dvě klávesnice nebo špičkový displej.

Nokia E70 – oficiální snímky

Píše se rok 2005 a mobilnímu světu zcela neochvějně vládne Nokia. Má široké portfólium, ze kterého si vybere skutečně každý. Platí to i o řadě E, kde je hned několik modelů. Zvolit si můžete klasickou variantu s alfanumerickou klávesnicí nebo QWERTY klávesnici. Žádný problém není ani touha po obou klávesnicích na jednom telefonu. Tyto prosby vyslyšela Nokia E70.

Krátké představení

Na první pohled se jednalo o zástupkyni precizního vzhledu. Stříbrné materiály kombinující lesklé a matné plochy vypadají k světu i z dnešního pohledu. Finské Nokii se navíc povedlo neudělat telefon nijak velký. Také hmotnost 127 gramů je velmi příjemná a telefon velmi dobře padl do ruky. Materiály sice byly plastové, avšak nevrzaly a ani nikam samovolně necestovaly. Dominantou čelní strany byl 2,1palcový displej s rozlišením 352 × 416 pixelů. Ano, čtete správně. Nokia E70 patřila mezi vyvolené modely s tímto nezvykle vysokým rozlišením. Dodejme, že jemnost 259 ppi zastíní i některé dnešní smartphony.

Retro: Nokia E70

Pod displejem se již nacházel joystick a kontextové klávesy. Ty doplnil nezbytný pruh tlačítek pro ovládání Symbianu a následně již alfanumerická část. Ačkoliv byla tlačítka na sebe velice těsně naskládána, káskadovité postavení zaručovalo pohodlné psaní. Výčet tlačítek není kompletní. Nad displejem bylo vypínací tlačítko a na levém boku tlačítko pro rychlý záznam zvuku. Zadní stranu okupoval již pouze fotoaparát se 2 megapixely. Na tehdejší dobu obvyklý standard.

Tak jsme o Nokii E70 psali před 10 lety! Nová Nokia E70: Práce a potom i zábava

Doposud klasický telefon, avšak již pohled z profilu dával tušit, že přijde něco nečekaného. Konstrukce telefonu totiž byla rozkládací. Část s alfanumerickou klávesnicí bylo možné odklopit, a tím odkrýt prostornou QWERTY klávesnici rozdělenou displejem na dvě poloviny. Tlačítka byla velká, s jistým stiskem i podsvětlená. Psaní tedy velmi svižné a pohodlné. Vše umocňoval fakt, že například mezerník byl na obou stranách klávesnice. Okamžitě po otevření se displej přeorientoval o 90°, a prostředí tedy pracovalo na šířku (a to všechny jeho úrovně). Zpracování kloubu bylo poctivé a ani po několika letech není cítit žádná vůle. Není se čemu divit, Nokia si toto vyzkoušela již dříve na modelech 6800 a 6820 s prostředím S40. Mimochodem na druhý jmenovaný jsme v Retru již vzpomínali.

Výbava

Výbava byla postavena na operačním systému Symbian 9.1, o jehož pohon se staral jednojádrový procesor s taktem 220 MHz a 64 MB RAM. Úložný prostor měl také 64 MB a byl rozšiřitelný pomocí paměťových karet mini SD. Díky jemnému rozlišení bylo vše přehledné a navíc se na displej vešla spousta informací. Nechyběl přehledný kalendář, propracovaný e-mailový klient či adresář. Co chybělo, snadno jste doinstalovali, stačilo jen trošku hledat. Centrální obchod s aplikacemi byl ještě hudbou budoucnosti.

Nadstandardně byla Nokia E70 vybavena po stránce konektivity. Dostalo se na infračervený port, který se nacházel na pravé straně, Bluetooth 1.2, připojení skrze USB a dokonce nechybělo ani Wi-Fi, ačkoliv to bylo schováno hluboko v nastavení. Kdo by jeho přítomnost čekal v položce Připojení, stejně jako já, odešel by s nepořízenou. Pokud jste nebyli v dosahu Wi-Fi, mohli jste využívat mobilní data skrze operátora a podporovány byly i přenosy 3G.

Výdrž byla také velice slušná, neboť Nokia nepodcenila baterii a přiřkla ji kapacitu 1 150 mAh, což postačovalo až ke 4denní výdrži na jedno nabití při aktivním používání.

Závěr

Říkáte si, jakto, že jste o tomto modelu téměř nebo vůbec neslyšel? Odpověď je zcela prostá. Nokia model E70 na český trh nikdy oficiálně nepřinesla a nutno říci, že je to velká škoda. Skvěle vybavený manažerský model by jistě byl hodně drahý a překvapením by nebyla cena nad 15 000 Kč, avšak byla by vyvážena dvěma klávesnicemi, špičkovými funkcemi i možnostmi Symbianu.

Technické parametry Nokia E70

Kompletní specifikace
Konstrukce117 × 53 × 22 mm, 127 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,1" (352 × 416 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 174 × 144 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×220 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: Mini SD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b, Bluetooth: 1.2, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.1 S60 3rd Edition
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2005, ?
Diskuze ke článku
Mobil
Famozní design.Jen bych tam dal dnešní parametery alespon trochu zvětšil display a byl by to špičkovej telefon a žádná hnusná černá placka.Vůbec před deseti lety byl jeden hezčí mobil než druhej a dnes samá odporná černá placka
pepe
Tenhle telefon jsem chtěl :) ale nakonec jsem zvolil E61i.
Jackal
Tohle dneska už nikdo nevyrobí, protože je to mnohem náročnější než vyrobit pětipalcové prkénko na krájení zeleniny. Trefná prezentace.
https://plus.google.com/photos/116619909339451339482/albums/6181475565919747761
Michal
Měl jsem ho a supr. Ta konstrukce byla fenomenální! Koupil jsem ho za 10.000 na mobildick.cz. Pak jsem ho půjčil bráchovi a ten ho utopil v řece :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze