Retro: Nokia 8310 – sněhobílá kráska

17

V seriálu Retro dáváme prostor širokému spektru mobilních telefonů. V dnešním díle padla volba na stylovou Nokii 8310, která byla představena již před více než jedenácti lety. Z dnešního pohledu zaujmou opravdu miniaturní rozměry či bíle podsvícený displej. Pojďte s námi zavzpomínat na časy minulé.

V předposledním díle seriálu Retro v letošním roce, který nese pořadové číslo sedmnáct, se navrátíme do roku 2001, kdy byla na jarním veletrhu CeBIT představena Nokia 8310. Zařadila se mezi stylové, a také drahé telefony.

Krátké představení

Finská Nokia svou řadu telefonů s číselným označením, které začínalo osmičkou, vždy vyhrazovala stylovým telefonům, které měly uživatele dobře reprezentovat a zároveň nabídnout i velmi dobrou funkční výbavu. A to je přesně případ Nokie 8310, na kterou dnes vzpomínáme. Nokia tehdy vsadila na osvědčený design staršího modelu 8210 a jen jej lehce poupravila. 8310 byla velmi malinkým telefonem, na výšku měřila necelých 100 milimetrů. Příjemná byla rovněž hmotnost 84 gramů. Zkrátka se v kapse ztratila a snadno jste ji schovali do dlaně. Ve srovnání s dnešními obřími dotykýči vypadá telefonek jako z jiného světa.

Nokia 8310 vypadá i po letech dobře

Tehdy měly i stylové telefony plastové materiály, nicméně Nokia zvolila velmi pěkně kombinované barvy. Zpracování bylo poměrně slušné, po letech se ale přeci jen ozývá vrzání. Telefon měl i na svou dobu poměrně malý displej s rozlišením 84 x 48 pixelů. Byl nicméně velmi efektně podsvětlen bílými diodami. Bílého světla se dočkala i plastová klávesnice. Řešení bylo opět zajímavé. Nebylo podsvětleno každé tlačítko zvlášť, ale plocha kolem tlačítek, neboť plast pod nimi byl průhledný.

Zadní strana byla doplněna stříbrnými prvky

Punc luxusu dodávaly stříbrné prvky, které byly použity na různých místech. Objevíte je například na klávesách pod displejem či na zadní straně, kde je ve stříbrné ploše umístěno logo Nokie.

Retro: Nokia 8310

Na Velmi Krátkých Vlnách

Prostředí Nokie bylo velmi podobné s mnohem levnějšími modely. Hlavní menu vsázelo na velký font a pěkné animace u každé položky v nejvyšší úrovni. Počítat jste mohli s vícepoložkovým telefonním seznamem, kalendářem, úkolovníkem, kalkulačkou či praktickými profily, které se mohly zapínat ve vámi zvolený čas.

Prostředí Nokie 8310

Nechyběl ani wapový prohlížeč, se kterým se pojily datové přenosy. Ty zajišťovalo tehdy moderní GPRS, ale také rychlejší HSCSD. Nokia 8310 disponovala také infračerveným portem, který byl jedinou možností, jak telefon propojit s počítačem.

Odreagovat jste se mohli u jedné ze čtyř her. Namátkou mohu zmínit populárního hada ve druhém pokračování nebo zdařilou sportovní hru Snowboarding. Když vás hraní omrzelo, nabídla Nokia 8310 FM rádio - funkce v roce 2001 velmi málo vídaná v mobilních telefonech.


Závěr

Na samotný závěr jsem si jako tradičně ponechal informace o ceně. Koncem roku 2001, kdy Nokia 8310 vstoupila do prodeje, jste ji pořídili za 18 tisíc korun. Mimochodem za stejné peníze jste tehdy mohli mít například také barevný Sony Ericsson T68i. Stylové telefony dříve nestárly tak rychle, a proto Nokia 8310 vydržela v prodeji necelé dva roky. V doprodeji koncem letních prázdnin 2003 vyšla na zhruba 11 tisíc korun. V té době už ale naplno nastupovaly barevné displeje a jiné technologie, které už tato stylovka v sobě neměla.

V dlani jste Nokii 8310 pohodlně schovali

To už je z dnešního Retra opravdu vše. Příští díl s pořadovým číslem osmnáct očekávejte opět za čtrnáct dní. Pokud nahlédnete do kalendáře, trefíme se mezi vánoční svátky, a tak i Retro bude tak trochu vánoční. Jaký telefon jsme asi vybrali? Tipujte v diskuzi, kde nám také pište své vzpomínky na tento telefon či zážitky s ním.

Nokii 8310 nám zapůjčil pan Šimon Pokorný, kterému tímto mnohokrát děkujeme.

Technické parametry Nokia 8310

Kompletní specifikace
Konstrukce97 × 43 × 19 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, ?" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2001, 18 000 Kč
Diskuze ke článku
.
jo...to nokie jeste za neco staly
Wii
Tento telefon som miloval... Malicky, dobre sa s nim robilo, imidzovy, proste parada... Vredy Nokia este znamenala nieco... ;) super spomienka...
hanes
Máte chybu v tabulce píšete v ní, že telefon nemá fm rádio, ale v recenzi píšete, že rádio má.
Tom
Už se těsím na tohle retro :
http://nokia.katalogmobilu.cz/mobilni-telefon/nokia-6310#!prettyPhoto

Měl jsem ho několik let a byl to na tu dobu fakt pracant :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze