Retro: Nokia 650 – manažerka v analogové síti

7

Tentokrát se sice v rámci seriálu Retro nevracíme rekordně hluboko do historie, ale přesto je dnešní díl něčím výjimečný. Prvně se totiž podíváme na mobilní telefon, který nepodporoval digitální sítě GSM, ale pouze první analogovou síť NMT. Nokia 650 i přesto měla čím zaujmout. Oblíbený vzhled, funkce navíc a nebo příznivá cena. Tím vším lákala před bezmála 20 lety.

Nokia 650

V dnešní době si rychle zvykáme na rychlé sítě 4. generace a málokdo si vzpomene, že dříve bylo možné pouze telefonovat a bonusovým prvkem bývaly SMS zprávy. V dnešním díle seriálu Retro se vracíme o 18 let nazpět. V roce 1999 spatřila světlo světa Nokia 650. Říkáte si, že nám v názvu chybí jedno číslo? Kdepak, tříčíselné označení bylo poznávacím znamením Nokií, které fungovaly výhradně v sítích NMT.

TIP! Retro: Nokia 5110: vzpomínáme na legendu legend

Krátké představení

Na první pohled byste příslušnost k analogové síti, které na českém území pod názvem T!P provozoval až do roku 2006 EuroTel, rozhodně nepoznali. Nokia 650 vypadá velmi podobně jako její soudobé kolegyně. Tradiční a velmi oblíbené, směrem nahoru se zužující tvary vtiskly Nokiím z přelomu století jasně rozpoznatelný vzhled. Telefon padl skvěle do ruky, a to navzdory hmotnosti 190 gramů. Na čelní straně jste mohli nalézt grafický displej se zeleným podsvícením. Pod ním se již nacházel blok funkčních kláves, které byly gumové a tiskly se trošku ztuha. Další tlačítka se nacházela na pravém boku. Na jejich gumovém zpracováním se však zub času podepsal nejvíce.

Retro: Nokia 650

Jisté pochybnosti nad příslušností Nokie 650 mohla budit až anténa. Ta sice neodmyslitelně k telefonům v roce 1999 patřila, nicméně model 650 ji měl opravdu velmi dlouhou. Když dodáme, že byla navíc ještě výsuvná, což byl úkon, který jste museli při každém hovoru uskutečnit, je vše jasné. Nokia 650 fungovala pouze v NMT síti, kde bylo nutné mít opravdu silný signál. Pokrytí nebylo tak kvalitní a současně se v analogové síti nedala očekávat kvalita hovoru jako v modernějších GSM sítích.

S ostatními modernějšími Nokiemi sdílela 650 i příslušenství. Mohli jste tak používat schodné nabíječky, sady handsfree nebo držáky do automobilů. Poměrně dlouhou výdrž pak zajišťovala skutečně silná baterie s kapacitou 1 500 mAh. Snadno jste však opět mohli sáhnout po menší baterii. Slabší výdrž kompenzovala menší tloušťka celého zařízení.

Prostředí

V prostředí byla většina uživatelů rychle jako doma. Vše totiž zůstalo beze změn. Hlavní obrazovka byla velmi přehledná, stejně tak menu s velkými obrázky u každé položky. V Nokii 650 se nacházel kromě budíku a kalkulačky také jednoduchý kalendář. O zábavu se starala čtveřice her, mezi kterými nechyběl populární had. Zpočátku telefon nepodporoval SMS zprávy, nicméně nebylo to jeho vinou, ale omezením sítě T!P. Zapomenout jste samozřejmě museli na jakýkoliv internet.

Závěr

Nokia 650 se tvářila jako manažerský telefon, který navíc sdílel konzervativní vzhled populárnějších kolegyň. Říkáte si, jaký mělo smysl si v roce 1999 pořizovat telefon fungující v zastaralé síti? Zdánlivě žádný, avšak jako vždy vše rozhoduje cena. Pokud jste se operátorovi upsali, vyšla vás Nokia 650 na necelých 6 tisíc korun. Tato výhoda se však zhruba po necelých dvou letech vytratila. Telefonů v síti GSM přibývalo a ceny se vyrovnaly. Navíc cena Nokie 650 nijak nepadala a při pohledu do dubnového ceníku EuroTelu z roku 2001 nacházíme Nokii 650 za cenu 18 995 Kč, respektive 4 995 Kč při upsání se operátorovi.

Technické parametry Nokia 650

Kompletní specifikace
Konstrukce136 × 47 × 33 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,35" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 1999, 18 995 Kč
Diskuze ke článku
nmt man
funguje ještě v nějaké z okolních zemí síť nmt?
Walter Cooper
Walter Cooper
Naposledy upraveno: 26. 2. 2017 02:16
NMT stále funguje v několika ruských regionech pro několik tisíc zákazníků. Co jsem četl koncem 2016 tak to byl např. Perm. Ještě mám neověřené informace o nějaké privátní NMT-900 buňce v africe v soukromých rukou. Takže by se dalo říci že ještě neumřelo.

Tak nové info, síť v permu se bude vypínat v březnu, bez náhrady. Na druhou stranu v rusku vznikají malé privátní nadšenecké NMT sítě které nějakým záhadným způsobem fungují (po stránce právní, u nás bez šance, leda po kabelu).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze