Retro: Nokia 6300 – legendární žiletka

28

V dnešním díle našeho seriálu Retro se ohlédneme za legendární a velice populární Nokií 6300, která nastolila nový design pro mnoho dalších modelů. Tenká, kovová konstrukce, pěkný displej, líbivý design i slušná výbava. Jinými slovy vyvážený koktejl, který Finové namíchali za svou nadvládu hned několikrát.

Nokia 6300 - oficiální fotografie

Nokia 6300 byla světu oficiálně představena v listopadu 2006 a dočíst jste se o tom mohli i u nás. Od té doby uplynulo již bezmála 9 let a stále je možné tuto legendu vídat v rukách mnoha uživatelů. Pojďme se tedy podívat, čím si mnohé získala.

Krátké představení

Střední třída byla místem, kam Nokia 6300 od začátku mířila. Zároveň se však Finové snažili o nasazení konzervativního designu, který však na první pohled zaujme. Zvolili tedy jednoduchou konstrukci, bez zbytečných výstřelků. Vsadili naopak na kombinaci kovových materiálů a kontrast leskle černého plastu a stříbrných ploch, které příjemně chladily.

Retro: Nokia 6300

Zapomenout nelze ani další prvek, kterým je velmi malá tloušťka. Tedy alespoň tehdy to platilo. Nokii se podařilo dostat pod 12 milimetrů a zcela po právu si 6300 vysloužila přídomek žiletka.

Ve stylu preciznosti pokračoval třeba také displej. Standardní 2palcová úhlopříčka se skloubila s jemným QVGA rozlišením. Díky paletě 262 144 barev jsme se dočkali i pěkného zobrazení všeho, co se na displeji objevilo. Poctivá byla i klávesnice, byť bojovala o každý milimetrů. Funkční blok vsadil na čtyřsměrnou klávesu a potvrzovací střed. Alfanumerická část byla namačkána k sobě, ale psaní bylo přesto pohodlné. Lví podíl na tom měl opravdu jistý stisk a ideální zdvih kláves.

Nyní nás již jistě nepřekvapí, že si u modelu 6300 dala Nokia záležet na celkovém zpracování. Telefon byl neskutečně pevný a nehrozilo, že by se snad časem rozvrzal. I po letech si Nokia 6300 zachovávala svou důstojnost.

Výbava

Nokia 6300 byla poměrně schopným telefonem. Jádrem bylo prostředí Series 40. Například jste si mohli upravit pohotovostní obrazovku o spoustu užitečných informací a zdánlivě tak vše připomínalo displeje tehdejších telefonů se Symbianem. Menu bylo přehledné a vyvedené formou maticového uspořádání. Ikonky graficky zdařilé a animované.

Do telefonního seznamu jste mohli uložit až 1 000 vícepoložkových záznamů. Telefon si poradil s e-maily a také multimediálními zprávami. Cizí mu nebyla ani organizace času a tak nechyběl kalendář, úkolovník, poznámky, stopky či minutka. Mohli jste se také snadno podívat na internet, a to nejen skrze GPRS, ale také pomocí svižnějšího připojení přes EDGE. S okolím telefon komunikoval pomocí kabelu, 6300 na svém těle měla miniUSB konektor. Bezdrátově to však šlo také díky přítomnosti Bluetooth.

O zábavu se staral třeba hudební přehrávač. Nokia 6300 disponovala 8MB pamětí a pro plné využití přehrávače byla nutná paměťová karta. V základu výrobce dodával 128MB verzi, mohli jste však klidně nasadit i 4GB variantu. Menším problémem byl hudební výstup skrze 2,5mm jack konektor. Pokud jste měli vlastní sluchátka, byla nutná redukce na větší jack.

Telefon obsahoval i několik her, další jste pak mohli snadno díky podpoře technologie Java doinstalovat. Stejně tak šlo rozšířit i funkční výbavu. Limitem byla pouze velikost 1 MB pro jednu aplikaci. To vystavilo stopku například offline překladačům, které bývaly běžně mnohem větší.

Ukázkové snímky

Na sklonku 2006 již telefonu nemohl chybět ani integrovaný fotoaparát. Nokia však zvolila spíše základ. Tedy 2megapixelové rozlišení a bohužel bez ostření i LED diody. Telefon navíc fotografoval na výšku. Výsledné snímky byly silně závislé na okolním světle. Venku jste tak mohli pořídit koukatelnou momentku.

Závěr

Na konci dnešního vzpomínání vám doporučím naší tehdejší recenzi. Doplním ještě, že v době vstupu na český trh, v první polovině roku 2007, se Nokia 6300 prodávala za přibližně 7 500 Kč.

Technické parametry Nokia 6300

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 106 × 11 mm, 91 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), video: 176 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost,
Diskuze ke článku
Lukes - Ogier
Díky za připomenutí! ;-) Tento mobil jsem vlastnil a svého času byl opravdu vynikající! Jen mě po pár týdnech zlobil zadní kryt a šel až moc lehce sundat, ale jinak působil až luxusně, doplněn skvělou klávesnicí! ... Když tak přemýšlím, tak bych se dneska už k tlačítkovému telefonu již nevrátil. Doba pokročila, ale chápu ty, co na klasiku nedají (třeba z nostalgie) dopustit. :-D
Igor C.
Jeden z najlepsich mobilov, ake som kedy mal.
Standa
Měl jsem, přenechal a tátovi sloužil do letošního května.
xixoš
Být to dual sim,určitě bych ho měl,to co prodávají dnes je hrůzovka ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze