Retro: Nokia 1600 – Series 30 s divokou klávesnicí

13

Segment low-endových telefonů byl ještě nedávno neotřesitelnou baštou finské Nokie. Není se čemu divit, výrobce chrlil jeden model za druhým a vybrat si snad musel každý nenáročný uživatel. Více se do paměti mohla vrýt například Nokia 1600, avšak ani ne tak výbavou jako svým vzhledem a netradičním zpracováním klávesnice.

Nokia 1600 na dobových tiskových snímcích

Roky ubíhají jako voda a jen těžce se chce věřit, že od představení Nokie 1600 uplyne letos v červnu už 10 let. Máme však alespoň příležitost se podívat, jak vypadal a co uměl levný telefon, který se snažil na oko vypadat moderně.

Krátké představení

Nokia 1600 už dle svého číselného označení spadala mezi nejnižší třídu finského výrobce. To dokazovaly malé rozměry i velmi skromný displej. Takových modelů měla Nokia nespočet, avšak zatímco většina z nich spolehlivě zapadla mezi ostatní, model 1600 si své postavení vydobyl. Může za to netradiční řešení klávesnice. Ve snaze o originalitu Nokia zvolila plastové spojení vždy dvou řad kláves nad sebou k sobě. Propojen byl pak navíc ještě celý takto vzniklý řádek. Výsledkem byly tři kývající se pruhy, na kterých se rozhodně nepsalo dobře.

Nokia 1600 – videopohled

Pro nenáročného uživatele to nicméně nemuselo znamenat nutnou překážku. Nokia 1600 totiž byla malinkatým a lehkým telefonem. Posuďte sami, rozměry byly 104 × 45 × 17 milimetrů a hmotnost jen 85 gramů. Provedení bylo samozřejmě plastové, avšak až na klávesnici poměrně kvalitní.

Nepřehlédněte: Recenze Nokia 1600 z roku 2005

Řeč o kvalitě se vytrácela, jakmile se rozsvítil displej. Na úhlopříčce 1,4 palce totiž operovalo rozlišení 96 × 68 pixelů vytvářející jemnost 84 ppi. Vše by bylo v pořádku, kdyby si tehdejší doba nevyžadovala nasazení barevného displeje. Na tom se plně projevil hrubý rastr. Vše komplikovala také pasivní zobrazovací technologie, která srážela obnovovací frekvenci displeje. Naproti tomu paleta 65 536 zobrazitelných barev patřila k tomu lepšímu.

Výbava

Každý telefon většinou dostane do vínku něco, co v jeho třídě doposud nebylo běžné a nijak zásadně oproti dřívější době nevzroste cena. Nokia 1600 dostala barevný displej, ačkoliv by jej mnozí i tehdy jistě a rádi oželeli. Každopádně tento moderní výdobytek zapříčinil, že samotná výbava telefonu byla maximálně ořezána.

Prostředí zajišťovala platforma Series 30, mimochodem z té dnes stále vychází levné Nokie, které produkuje Microsoft. Ve výbavě se nacházela například kalkulačka, stopky, minutka a převodník jednotek. Telefon si také poradil s dlouhými zprávami a zvládal radit pomocí slovníku T9. Uložit jste si mohli až 60 zpráv do interní paměti. Ačkoliv se zde nacházel barevný displej, multimediální zprávy byly pro model 1600 španělskou vesnicí.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600
Podoba prostředí Nokie 1600

Uživatel si tak musel vystačit s obsahem, který mu naservíroval výrobce. To se týkalo obrázků, melodií, mimochodem až 20hlasých, a her, kterých především. Zatímco obrázky a melodie bylo možné přes počítač do telefonu dostat, byť to nebylo nejjednodušší, na další hry jste museli zapomenout, neboť chyběla podpora Javy. Základní nabídka znamenala trojici jednoduchých her.

Za zmínku už stojí pouze mluvící hodiny, které vám přečetly aktuální čas, když jste přidrželi klávesu s hvězdičkou. Pokročilejší funkce organizace času či data chyběly.

Displej byl opravdu hrubý

Závěr

Nokia 1600 se na českém trhu objevila koncem léta 2005 a její startovací cena se pohybovala kolem 2 500 Kč.

Mobilní telefon Nokia 1600 do seriálu Retro zapůjčil pan David Koula, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia 1600

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 45 × 17 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,36" (96 × 68 px)
Fotoaparát0 Mpx,
Chipset, GPU: ano
Paměť0 Bvnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémNokia S30
Akumulátor900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
Karl
Perfektní, kvalitní, trvanlivý telefon, chyběl mi jenom offline režim a už jsem zapomněl jak se u něj vypínala a zapínala klávesnice.
Dominik
Nejlepší telefon :) jen mě mrzí že jsem ho tehdy ztratil... :(
Ahmed Nakhadi
Ahmed Nakhadi
Můj první mobil. Mám doma ještě dva, jeden je ale zamknutý bezpečnostním kódem :)
Tomáš
Babička ji má již spoustu let a pořád šlape jako hodinky. V porovnání s mým Notem je to takový drobeček :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze