Nokia 1600 - jednoduchý a jednodušší
recenze

Nokia 1600 - jednoduchý a jednodušší

6

Nokia opět vhazuje svá želízka do low-endového ohně. Úplným začátečníkům a starším uživatelům přináší dvojici nejjednodušších modelů 1110 a 1600. Druhý jmenovaný jsme podrobili redakčnímu testu. Uvidíme, jak si v nabitých vodách low-endů povede

Nokia 1600 nabízí oproti své ještě jednodušší sestře s označením 1110 navíc pouze barevný displej. Cena nižšího modelu se již dotýká dvoutisícové hranice, přičemž na koupi vyššího modelu 1600 si musíte našetřit o 600 Kč více. Jedná se tak o skutečně telefon z kategorie nejnižší. Je zaměřen na méně zkušené uživatele na západních trzích a především na zákazníky v rozvojových zemích. V této kategorii je ale silná konkurence, mnohdy i z vlastních, finských řad. Čím vás může novinka 1600 přesvědčit ke koupi?


Jednoduchý a jednodušší: barevná Nokia 1600 a levnější Nokia 1110

Design, konstrukce - ocelová elegance

Nokia 1600 je telefon klasické konstrukce v nenápadném obalu a s průměrnou velikostí. Rozměry 104 × 45 × 17 mm ani hmotnost 85 gramů nezatíží kapsu žádného školáka, nebo seniora. Decentní stříbrný kryt vzhledově nepřekvapí ani neurazí. Povrch je tvořen z různě tmavých šedivých plastů, které jsou však na telefon této kategorie dobře zpracovány. Ani při úporném psaní zpráv vrzání nečekejte. Na přední straně zaujme průhledná klávesnice, jejíž tlačítka jsou vertikálně uspořádána do dvojic. Nad nimi se v lesklém lemu nachází malý pasivní displej a ještě nad ním jsou výstupy reproduktoru - a mimochodem velice kvalitního hlasitého reproduktoru (ten má dokonce ještě jeden výstup na pravém boku).

Nokia 1600

Vespod nalezneme kromě standardního konektoru nabíječky (varianta s menším průměrem z Nokie N90 se nekoná) i systémový konektor připomínající USB port. S ním ale nemá nic společného, jedná se o standard u nižších řad Nokie (stejný má např. Nokia 6030). Kryt baterie na zadní straně má určitou vůli, používáním se jistě ještě zvětší.Pod krytem se nachází obyčejná baterie BL-5C, která telefon při běžném používání udrží při životě až 5 dní, což je v dnešní době celkem vzácnost.

Nokia 1600 - lehký a malý telefon

Displej a klávesnice - pro ženské prstíky

Klávesnice z průhledného plastu má velké, dostatečně vystouplé klávesy, které jsou tak vhodné i pro seniory. Nokia již dala vale extrémně jednoduchému a přitom intuitivnému ovládání pomocí jediné Navi-key. Zde její funkcí převzaly dvě funkční klávesy a další dvě pro příjem a pro ukončení hovoru. Kurzorová klávesa je čtyřsměrná. Klávesnice je sice jednoduchá, ale píše se na ní opravdu pohodlně.


podsvětlení je dostatečné

Displej je jediným rozdílem mezi levnější 1110 a naší 1600. Vybavenější z dvojice ho má barevný, ale opravdu ten nejzákladnější. Rozlišení pouhých 96 × 68 bodů dnes nikoho nevytrhne. Je to dokonce ještě méně než u opravdu starých Sony Ericsson, které se v té době pyšnily displejem s rozlišením 101 × 80 bodů. Oproti nim však má nová Nokia 65 tisíc barev. I když jsou podávány pasivní technologií, barvy jsou celkem jasné a výrazné. Navíc je displej poměrně dobře čitelný na přímém slunci. Jedinou, a to opravdovou nevýhodou zůstává hrubost displeje. S pasivní technologií pak souvisí pomalejší odezvy displeje. Použité fonty jsou ale poměrně velké, a proto by neměly mít s displejem starší uživatelé problém.

Ovládání, menu - to už jsme někde viděli…

Je zajímavé, jak Nokia u nejnižších modelů experimentuje s podobou menu. Nokia 2600 přišla s úplně jinou podobou nabídky a nyní zase změna. Pohotovostní obrazovka je přehledná s velkými hodinami i popisky. Ukazatele síly baterie a signálu jsou umístěny až nahoře v záhlaví. Barva stavových pruhů i podoba tapety závisí na zvoleném motivu nabídky, kterých je v telefonu uloženo 20 a lze je libovolně upravovat. Celkovou barvu si navíc lze plynule měnit v nabídce. U jednotlivých barev si navíc lze zvolit i sytost, takže si dítko může každý den vyrazit do školy s úplně odlišnou podobou menu. Když už chybí WAP, jsou tyto možnosti personalizace příjemné.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600
pohotovostní režim - nabídka témat - barevnost témat lze upravovat

Stiskem červeného telefonku se dají v pohotovostním režimu jednoduše měnit profily. Podržením hvězdičky se aktivuje zajímavá a pro seniory určitě užitečná funkce – Mluvící hodiny. Ty vám trochu lámanou češtinou přeříkají, kolik je hodin a minut. Využití však najde asi jen u lidí se slabým zrakem, letmý pohled na displej je nesporně rychlejší. Jako spořič si lze vybrat buď analogové, nebo opravdu velké a dobře čitelné digitální hodiny s datumem. Zatímco levá funkční klávesa slouží pro vstup do menu, pod pravou se skrývá upravitelná uživatelská nabídka Jdi na… Čtyřem směrům kurzorové klávesy je napevno svěřeno spouštění editoru zpráv (vlevo), výpis volání (nahoru), spuštění dema (vpravo) a telefonního seznamu (dolů).

Při otevření hlavního menu nás čeká další překvapení od Nokie : tzv. horizontální nabídka, kdy se ikony pohybují ze strany na stranu. Navíc vždy v pravé části vidíte dvě ikonky následujících funkcí v menu. Je to dosti matoucí, hlavně v začátcích, protože tyto dvě ikonky odvádějí pozornost od té hlavní, která je jen nepatrně větší. K procházení menu lze použít jak horizontální šipky, tak ty vertikální. Menu 2. úrovně je také ve stejném stylu, až 3.úroveň je většinou textová. Nevím co Nokii vedlo ke změně tak zažitého a přehledného vertikálního menu s jedinou ikonou přes celý displej. Bylo to rozhodně přehlednější. Rychlost je nadprůměrná, brzdou je pasivní displej, který nestačí například na animace v menu.

Nokia 1600 Nokia 1600
horizontální nabídka v menu - menu 2.úrovně je stejné

Telefonní seznam, zprávy

Telefonní seznam je opravdu jednoduchý. V telefonu je místo pro 200 jednopoložkových záznamů. Ke každému jménu si lze přiřadit jednoduchý obrázek a také melodii. Záznamy se mohou ukládat buď na SIM-kartu, nebo do paměti telefonu, ale vždy se zobrazují obě paměti současně. Vyhledávání je možné pomocí více znaků, přítomno je i jednoduché filtrování čísel. Zastavit bych se zde chtěl u vyzvánění. Ve svých propagačních materiálech Nokia tvrdí, že je vyzváněné v MP3 kvalitě. A ve skutečnosti? V telefonu jsou nahrány kromě opravdu kvalitních 20-ti hlasých MIDI souborů také 5 skladeb s reálnou kvalitou zvuku včetně zpěvu. Znějí opravdu výborně, kvalitní a hodně hlasitý reproduktor tomu také napomáhá. ©koda, že jich je pouze pár, u telefonů této kategorie se takto kvalitní vyzvánění nevidí. V průběhu hovorů se může hodit i hlasité handsfree. Telefon je pouze dvoupásmový, u této kategorie bychom více ani nečekali.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600

Nokia 1600 nenabízí kromě standardních SMS nic jiného (až na chat vycházející z archaické 3310). Paměť stačí pro 60 SMS, což není pro smskující mládež příliš mnoho. Podporovány jsou i dlouhé zprávy. Slovník T9 v češtině zase napomáhá rychlému psaní. Editor však jako na potvoru nijak zvlášť rychlý není, při mazání a psaní delších zpráv je znatelně zpomalený. Praktické je obnovení smazaného textu a změna velikosti písma. Při větším fontu se na displej vejdou dva opravdu velké řádky. K dispozici je vám i filtrování nevyžádaných zpráv. O mms si ovšem můžeme nechat jen zdát.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600
dvě velikosti písma - smazaný text lze vrátit zpět - k dispozici je i jednoduché filtrování zpráv

Organizační a datové funkce - rozený manažer

Do této kategorie přispívá Nokia 1600 pouze budíkem, který je ale opakovaný. Budit si můžete nechat i s mluvícími hodinami. Dále tu jsou k dispozici pouze jednoduché upomínky s možností připomenutí. Mezi další funkce lze počítat ještě kalkulačku, stopky, minutku a převodník jednotek. To je už ale opravdu vše.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600

Mezi opravdu užitečné funkce řadím přehledné a srozumitelné demo, které neznalé uživatele naučí s telefonem provádět základní úkony. Nejdříve se objeví záběr na klávesnici a stisknutá tlačítka, potom se obraz přemístí nad displej a zobrazí jeho stav po provedených volbách.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600

Zábava a multimédia

Kromě skladatele monofonních melodií lze zmínit 3 vestavěné hry. První z nich je nová verze populárního hada, poté fotbal a nakonec arkádovou Rapid Roll. Zvláště mládež by určitě více her uvítala. Pomocí kabelu, který však ještě není na trhu, si do telefonu lze nahrát pár jednoduchých melodií, ale zřejmě nic víc. Uživatelskou paměť jako takovou telefon nemá.

Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 1600

Závěr, zhodnocení

To je vše, co může druhá nejjednodušší Nokia nabídnout. Určena je opravdu těm nejmladším, nebo naopak těm starším. Oběma skupinám bude vyhovovat velká a pohodlná klávesnice, na displeji velké fonty a hlasité a pěkné melodie. Absence wapu způsobuje naprostou uzavřenost telefonu, takže nenabídne žádnou personalizaci.

Za cenu 2600 Kč má ale mimořádně silnou konkurenci. Je jí například Sony Ericsson T290i, nabízející za cenu pod 2 tisíce korun výrazně lepší výbavu. Nebo také tradičně levné a oblíbené Siemensy řady A a C.

nokia-1600
Klady
  • barevný displej
  • pohodlná klávesnice
  • nízká hmotnost
  • dlouhá výdrž
  • mluvící hodiny
  • výborné vyzvánění
Zápory
  • hrubý displej
  • zpočátku nepřehledná horizontální nabídka
  • absence mms a wapu
  • chybí alespoň malá uživatelská paměť
Diskuze ke článku
George
...pádla nejpádlovatější,hodily by se tak Eskymákům při lovu ryb
Martin Pultzner
Telefon je, pravda, trochu větší, ale v cílové kategorii zákazníku je to také přínosem. Má vaše babička ráda titěrná tlačítka? Samozřejmě hodnocení velikosti pro každého subjektivní
kARLOS
No ta recenze je dost zavádějící konkrétně ve formulaci že je to mobil pro starý nebo mladý.Mě je 35 a můžu říct že mám telefon na telefonování a ne na voloviny a je dost dobrý.Měl jsem hodně mobilů i s té dražší provenience a nakonec člověk dojde k názoru že jsou to vyhozený peníze.Není to telefon na předvádění,ale kdo má nároky typu (poslat zprávu a dovolat se)vřele doporučuji.
vyblinkana.polevka
pro staré lidi je tento telefon částečně,písmo celkem malé-pro špatně vidící lidi-možná by pomohlo zvětšovací nalepovací sklo na display,nesmyslné demo,které dělá telefon zmateným+ mnoho zbytečných a opět dělající mobil složitým,funkcí.výdrž bat. výborná.velikost čísel na klávesnici titěrná a o písmenech se už vůbec nebavím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze