Retro: Motorola RAZR V3i: druhá generace žiletky

17

Po dvou týdnech přinášíme další díl oblíbeného seriálu Retro, který tímto vstupuje do své druhé sezóny. Prostor jsme tentokrát dali americké Motorole. Konkrétně druhé generaci její oblíbené žiletky. Model RAZR V3i si ponechal stylový design, kovové materiály či typickou bradu.

V minulém díle jsme si zrekapitulovali prvních 26 dílů seriálu Retro, které zaplnily první rok existence tohoto našeho počinu. Počínaje dnešním, 28. dílem, vstupujeme do druhé sezóny, ve kterém budeme opět vzpomínat na mnohá legendární či jinak nezapomenutelná zařízení. V dnešním díle zavzpomínáme na stylovou Motorolu RAZR V3i a dáme tak prostor americkému výrobci, který byl v prvním roce seriálu spíše opomíjen.

Krátké představení

Motorola RAZR V3i byla představena na sklonku roku 2005, jako přímý nástupce legendárního RAZRu V3, který zavedl design tenkých telefonů, kterým se záhy začalo přezdívat žiletky. V této době se Motorola nacházela takřka na vrcholu. Do designu žiletek se zahalilo celé portfolio a americký výrobce si držel druhou příčku v prodejnosti mobilních telefonů, za finskou Nokií. Kde jsou ty časy, že?

Retro: Motorola RAZR V3i

Hlavní hrdina dnešního dílu se svým designem od předchůdce takřka nelišil. Výrobce vsadil na vzhled, který zaujal. Ostře střižené hrany, kovové materiály, které rozhodně nepatřily mezi běžné a také typickou bradu ve spodní části, kde se ukrýval mikrofon. Svou roli sehrála také velmi malá tloušťka. V zavřeném stavu šlo o 13,9 milimetrů. Z dnešního pohledu hodně, avšak vezměte v potaz, že po otevření měla každá část telefonu zhruba poloviční tloušťku. Dlužím vám ještě zbylé rozměry, které činily 98 milimetrů na výšku a 53 milimetrů na šířku. Hmotnost se zastavila na pěkných 100 gramech.

Žiletka druhé generace se prvnímu modelu velmi podobala

Jako správnému véčku telefonu nechyběl ani venkovní displej. Ten byl sice malinký, avšak barevný a zobrazoval tapetu a samozřejmě důležité informace. Snad ještě více však zaujalo logo výrobce pod displejem, které efektně modře svítilo. K rozsvícení displeje se používalo tlačítko na pravém boku přístroje.

Tenký design a kovové materiály byly hlavními taháky RAZRu V3i

Po otevření telefonu pokračovaly oku lahodící okamžiky. Jednotlivá tlačítka rozměrné klávesnice byly leptány do kovu. Ačkoliv se to nezdá, psaní je na ni velmi pohodlné. Tlačítka jsou předěly jasně oddělena a mají jistý stisk. I na tehdejší vkus jich však bylo poměrně mnoho. To byl nicméně známý neduh všech Motorol a jejich prostředí. V horní části se vyjímal rozměrný displej s úhlopříčkou 2,2 palce a rozlišením 176 x 220 pixelů. Byl samozřejmě aktivní a dokázal zobrazit až 262 144 barev.

Leptaná klávesnice budila pozornost

Napsali jsme o Motorole RAZR V3i

Výbava

Ačkoliv Motorola v případě modelu RAZR V3i sázela spíše na design, telefon se nemusel stydět ani za svou výbavu. Zmínit můžeme například 10MB interní paměť, kterou jste mohli rozšířit paměťovými kartami o dalších 512 MB. Telefon tak již mohl posloužit jako MP3 přehrávač. Škoda jen, že se ještě tehdy nenosil 3,5 mm jack konektor. Telefonní seznam byl samozřejmě vícepoložkový a pojmul až 1000 kontaktů.

Ukázka prostředí

Moderní a stylový telefon v roce 2006 nemohl zapomenout na fotoaparát, který se u RAZRu V3i pyšnil rozlišením 1,2 Mpx, což bylo mimochodem více než u předchůdce, který se musel spokojit jen s VGA kamerkou. Když fotoaparát, tak nikoho jistě nepřekvapí přítomnost zpráv MMS. O zábavu či doplňkové aplikace se starala platforma Java.

Zapovězen nebyl ani internet, který obstaralo GPRS. S počítačem jste se spojili nejen kabelem, ale také pomocí Bluetooth 1.2.

Závěr

Motorola RAZR V3i se na český trh dostala v průběhu dubna 2006 a její startovací cena se pohybovala lehce nad 9 000 Kč. Možná jste díky stylovému designu čekali cenu o něco výše, nicméně tento model se musel výbavou sklonit před velikány od Nokie či Sony Ericssonu, kteří tehdy ovládali mobilní trh, a nabízeli například mnohem lepší fotoaparáty. Touto informací jsme vyčerpali obsah 28. dílu seriálu Retro. Za dva týdny se vám opět přihlásíme s dalším dílem. Do té doby nám do diskuze můžete psát, na jaký telefon bychom co nejdříve měli zavzpomínat.

Telefon Motorola RAZR V3i do seriálu Retro zapůjčil pan Vlastimil Suchánek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Motorola RAZR V3i

Kompletní specifikace
Konstrukce98 × 53 × 13,9 mm, 100 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,2" (176 × 220 px)
Fotoaparát1,2 Mpx (1 280 × 960),
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 11 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.2, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor710 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2006,
Diskuze ke článku
Pěkný mobil
Když se začal prodávat, tak jsem jej moc chtěl, ovšem jako student jsem si ho nemohl dovolit, tak jsem tenkrát šel do nějakého Siemnese (C75?). Škoda, že se Motorole nedaří lépe. Narozdíl od Nokie dělala hezké mobily.
Nevesta.na.Hrasku
Jeden z nejhezcich telefonu vubec! (u me vede Motorola SLVR L7) Uzasnej telefon, kterej mam bokem jako zalozni. :)
Yegor
"RAZRu V3, který zavedl design tenkých telefonů, kterým se záhy začalo přezdívat žiletky"..... Hmmm a víte pane Pavlíčku, jakého slova že to je zkratka RAZR, vy přezdívko..? :-D
Pavel
Jó telefon to byl pěkný, pamatuju si, že se na něm špatně psalo kvůli tomu jak byl tenký...Tlačítka prostě měla nízký zdvih :) Nakonec jsem ho vyměnil za K750i ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze