Retro: Motorola T180 – low-end z roku 2000

5

Svůj prostor v našem vzpomínkovém seriálu dostává i Motorola. Ta se na přelomu století věnovala i produkci vyloženě levných a takřka nevybavených modelů, jejichž hlavním posláním bylo telefonovat a posílat zprávy. Jedním takovým modelem byla i Motorola T180, která na první pohled zaujala modrým krytem.

Po nezvyklé třítýdenní pauze, která byla způsobena onemocněním, se tento pátek opět vrací seriál Retro. V něm zavzpomínáme na Motorolu T180, kterou jistě mnozí z vás před 14 lety vlastnili nebo chtěli vlastnit. Bylo vcelku malý telefon za příznivou cenu.

Krátké představení

Motorola T180 byla klasickým mobilním telefonem své doby, což je mimochodem druhá polovina roku 2000. Oblé tvary a samozřejmě ještě neintegrovaná anténa byly samozřejmostí. Motoroly byly tradičně poměrně úzké a nevybočovala ani T180. Její kompletní rozměry byly 130 × 47 × 27 milimetrů. Nad téměř třícentimetrovou tloušťkou jste se jistě pozastavili, bylo to hodně, ale přesto se T180 pohodlně držela. Hmotnost 140 gramů byla průměrná.

Retro: Motorola TalkAbout T180

Poznávacím znamením mnoha Motorol byl přehršel tlačítek. Takřka na každou funkci tu bylo tlačítko a tak zatímco například taková Nokia 3210 si vystačila se čtyřmi funkčními klávesami, Motorola T180 jich měla více než dvakrát tolik. To samozřejmě nepůsobilo uživatelsky přívětivě a ve výsledku ani nebylo. Nepraktické bylo především umístění tlačítek regulujících hlasitost do prostoru pod displej.

Motorola T180 byla kompaktním telefonem, který padl parádně do dlaně.

Displej Motoroly T180 byl na svou dobu poměrně velký, pracoval totiž až se čtyřmi řádky. Vše má však své ale. Hned dva řádky byly jen stavové pro ikony. Pro samotný text tak zbývaly pouhé dva řádky, což už nic oslnivého nebylo. Displej byl navíc pouze textový a na každý řádek se vždy vměstnalo jen 12 písmen. Čtení SMS zprávy tak bylo velmi nepohodlné, neboť se na „jeden displej“ mnohdy vešlo jen jedno slovo.

Displej byl veliký, ale pro text byly k dispozici pouze dva řádky.

Výbava

Již úvodu jsem naznačil, že Motorola T180 byl telefon takřka bez výbavy. Dokázal telefonovat a pracovat s SMS zprávami. Vždy jste se však museli spolehnout na paměť SIM karty. Motorole T180 chyběl nejen praktický budík, ale také možnost zobrazit hodiny a datum. Zajímavostí bylo, že u doručené zprávy či hovoru jste si však čas a datum mohli nechat zobrazit. Na úvodním displeji přitom bylo místa dost. Dva řádky vyhrazené pro text totiž zabral jen název operátora a druhý řádek byl nevyužit.

Závěr

Motorola T180 se na našem trhu prodávala od konce roku 2000 za přibližnou cenu 5 000 Kč. I to však bylo s ohledem na výbavu poměrně dost. Nabízela se lépe vybavená konkurence od Nokie či Siemensu. Na samotný závěr doplním jednu zajímavost. Snaha o prodání Motoroly T180 dospěla tak daleko, že jste ji mohli získat za 1 Kč v předplacené sadě, pokud jste si v roce 2001 zakoupili Nokii 3310. Za 8 000 Kč jste tak získali rovnou dva nové telefony.

Mobilní telefon do seriálu Retro zapůjčil pan Ondřej Čech, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Motorola T180

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 47 × 27 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2000, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
Jura
Pěkný kousek. Také jsem po ní kdysi toužil, ale když přišla "třicettřidesítka" ... :-)
meli
Jee..můj první vlastni mobil :-)
marci
Moc jste mě potěšili! Také to byl můj první mobil :-) , měl jsem tu celočernou variantu a je pravda že za stejnou cenu tehdy byla Nokia 5110, která byla o notný řád lepší. Opravdu T180 kromě volání a SMS nic neuměla. Štvalo mě, že u příchozí SMS se zobrazilo jen telefonní číslo (ačkoliv jste měli odesílatele v telef. seznamu). Rovněž na to, že byl displej tak velký byly ty dva řádky dost málo. Nabídka vyzvánění byla rovněž omezená na jednu melodii a několik klasických vyzvánění - já používal tón Bravo :-). Velikost telefonu mi nepřišla nějak přehnaná (byl citelně lehčí a užší než 5110).Větší tloušťku způsobovala NiMh baterka, které se podřídilo tvarování telefonu (bez ní by měl tak 1 cm - byl tam jen tenká destička s tištěným spojem). Množství tlačítek mi problém nedělalo, ba naopak jsem si po čase zvykl a telefon ovládal "poslepu". Co potěšilo bylo tlačítko s šipkou pro přístup do editovatelného "rychlého menu", kde bylo možné zařadit nejpoužívanější funkce.
marci
Ještě pár zajímavostí. Když se člověk pozorně podíval proti slunci na displej, tak tam v jednom místě u ikon bylo vidět vyhrazené místo pro zobrazení času (takže to byla jen otázka nastavení softwaru). Na tlačítko s obálkou šlo nastavit jakékoliv číslo pro rychlé vyvolání a zamčení telefonu probíhalo současným stiskem křížku a hvězdičky nebo křížku a klávesy s číslem 7. Přes to všechno na telefon rád vzpomínám :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze