Xiaomi Amazfit
recenze

Xiaomi Amazfit

Stylem k vysoké ceně
3

Xiaomi vytvořilo pro počítání spálených kalorií či monitorování spánku velmi elegantní náramek, který na první pohled nerozeznáte od těch čistě stylových, které si vezmete ke společenským šatům. Pokud k tomu přidáme bohaté příslušenství ve formě stylových řemínků, stává se Amazfit nejen užitečným pomocníkem, ale také vkusným a zajímavým doplňkem.

Amazfit pochází od známého výrobce Xiaomi, který takto nazval sortiment elegantních a na pohled luxusních wearables. Jedním z prvních počinů s tímto názvem je náramek, který míří především na uživatele, kteří si jej chtějí vzít jak ke sportovnímu oblečení, tak například i na schůzku do práce.

Za zapůjčení náramku děkujeme internetovému obchodu xm.cz.

Oficiální snímky

Technické parametry Xiaomi Amazfit

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, 15 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, kovový, vyměnitelný: ano (15 mm), zapínání: přezka
Displej?, ?" (? × ? px), tvar: ?
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor15 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostleden 2016, 2 000 Kč

Náramek Amazfit lze do značné míry přizpůsobit stylu každého z nás. Můžete toho dosáhnout nejen různými řemínky, ale i všelijakými řetízky, protože samotný modul můžete nosit i na krku jako přívěšek. Prvotní cena za stylový „létající talíř“, který má ale stále velmi omezené funkce, byla astronomická – Xiaomi si řeklo okolo 4 tisíc korun. Velmi brzy společnost poznala, že za takovouto cenu je to přeci jen málo, a během pár měsíců cena klesla na asi 1 500 Kč. Amazfit tak konkuruje velmi známému a oblíbenému Xiaomi Mi Bandu, který ale seženete i za 500 Kč. Amazfit u nás již bohužel neseženete, a tak se musíte obrátit na zahraniční e-shopy. Ten oficiální nabízí Xiaomi Amazfit Moon Beam za 59 dolarů, což je v přepočtu asi 1 400 Kč bez DPH. Připočítat ale musíte navíc i dopravu a náramek vás ve výsledku vyjde na asi 2 tisíce. Záleží ale také na řemínku či řetízku, se kterým modul koupíte. Na výběr je jich nespočet a za ten nejdražší s pravými perlami pak zaplatíte asi 62 tisíc bez DPH. Spíše než o náramek jde tedy v případě Amazfitu o styl.

Design a zpracování: nenápadný, ale krásný

Chytré náramky měly ve svých začátcích velký neduh. Nevypadaly hezky. V případě, že jste si vzali sportovní oblečení, pak to nebyl problém, ale vzít ho k obleku či do divadla? Mnoho výrobců se tak poučilo a začalo vyrábět i velmi stylové funkční náramky. Xiaomi to vzalo ale z úplně jiného konce, a tak se zrodil první náramek Amazfit, jehož účelem je nejen monitorovat základní funkce v čele s kroky a spálenými kaloriemi, ale především zaujmout, což se mu jistě daří.

Xiaomi Amazfit

TIP: Hodinky Samsung Gear S2 brzy spojíte s iPhonem, aplikace již unikla

Námi testovaná základní verze tohoto šperku se prodává společně s koženým řemínkem na ruku. Modul samotný tvoří dva keramické pláty, které jsou přitaveny k sobě. Modul je perfektně hladký a lesklý a díky způsobu výroby i voděodolný dle certifikace IP68. Zpracování je precizní a na první pohled vás nenapadne, že se uvnitř skrývá vibrační motorek, akcelerometr, krokoměr a baterie. Z designového hlediska se jedná o skvělý počin, na který jen tak nenarazíte. Řemínek s nevšedním držákem samotného modulu už ale tak dobře zpracovaný není. Pásek je sice kožený a díky tradiční přezce si můžete vybrat z několika stupňů utažení, ale konstrukce zlatého kovového držáku působí levně. Malý posuvník, kterým otevřete schránku na modul, má titěrné rozměry a navíc se ne vždy dobře dovírá. Po vložení modulu tedy musíte zapnutí držáku několikrát překontrolovat, jinak vám drahocenný šperk při nandávání vypadne. Celý mechanismus navíc nepůsobí odolně. Šetrným a malým dámským prstům ale zapínání prozatím odolává.

Protože samotný modul lze vyjmout, nabízí se i další varianty jak řemínků, tak řetízků, které si můžete spolu s modulem koupit. Modul se navíc nabízí i v černé variantě, takže i pánové si přijdou na své. Osobně bych ale nevolila umístění na krku, k čemuž výrobce rovněž nabádá. Počet kroků se pak razantně liší od reality a nejspolehlivější je tak ověřené zápěstí, na kterém náramek ani neucítíte, protože váží pouhých 15 gramů.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování modulu
  • elegantní a nevšední design
  • nízká hmotnost
  • variabilita nošení
  • množství příslušenství

Nelíbilo se nám:

  • zpracování řemínku

Baterie a výdrž: žádný displej, dlouhá výdrž

Xiaomi Amazfit v sobě neukrývá tolik funkcí a ani displej, a tak mu bohatě postačuje 15mAh baterie. S ní vydrží 10 dní každodenního nošení. Výrobce udává 8 dní, a tak náramek příjemně překvapil. V případě, že budete baterii šetřit, se dostanete na maximálně 14 dní.

Xiaomi Amazfit

TIP: GadgetMix: monitor hydratace na ruku a obří powerbanka

Modul bohužel neobsahuje žádnou diodu, která by vám dala vědět, kolik kapacity baterie zbývá. Spolehnout se tedy budete muset pouze na informace v aplikaci v doprovodném zařízení. V případě, že náramku dojde energie, jednoduše jej položíte na obligátní nabíjecí „puk“. Nabíjení tedy probíhá bezdrátově a uprostřed stojánek obsahuje i poměrně výraznou diodu, která při nabíjení bliká. Její trvalý svit pak značí konec nabíjení, které trvá přibližně 2 hodiny do plné kapacity akumulátoru.

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž
  • bezdrátové nabíjení

Funkce a měření: šperk s něčím navíc

A co tedy Amazfit umí? Bez displeje můžete logicky zapomenout na čtení notifikací a událostí, zobrazení času a podobně. Náramek je určen primárně pro počítání kroků, které je spolehlivé, pokud ho ovšem nebudete nosit na krku. V takovém případě s přesností nelze počítat a po 10 nachozených kilometrech vám Amazfit oznámí, že jste ušli 2 000 kroků. Na ruce je ale měření v pořádku a ve srovnání například s Xiaomi Mi Band 2 se počet kroků téměř nelišil. Spolu s počítáním kroků vás Amazfit informuje i o spálených kaloriích, což uvítají vyznavači štíhlé linie. Další funkcí je měření spánku, které probíhá automaticky. Náramek obsahuje i akcelerometr, díky kterému pak určuje dobu spánku. Pokud nejste náměsíční, pak je počítání, alespoň v mém případě, velmi přesné. Náramek správně určil dobu, kdy jsem usnula, i dobu, kdy jsem se probudila. V noci zaznamenal velmi dobře i aktivitu a nakonec mi také prostřednictvím aplikace doporučil, co dělat, abych spala lépe, což ne všechny aplikace umožňují. O aplikaci jako takové ale až později.

Xiaomi Amazfit

TIP: Huawei plánuje další chytré hodinky, tentokrát nikoliv s Android Wear

Jedna z dalších funkcí, kterou Amazfit nabízí, je budík. V aplikaci si jednoduše nastavíte čas buzení a náramek pak začne vibrovat. Osobně mi to vyhovuje více než tradiční budík, protože probuzení probíhá šetrněji a navíc neprobudíte nikoho dalšího. Vibrace jsou dostatečné na to, aby vás probudily, ovšem o ruku zas nepřijdete. Díky vibracím zvládá náramek navíc upozornění na hovory a lze i nastavit typ a intenzitu vibrací. To je ale z funkcí vše. Výbava je v tomto ohledu chudá a ostatní výrobci nabízejí za danou cenovku i více možností, jako upozornění na všechny notifikace, sledování změn vaší hmotnosti, záznamy o stravování a podobně.

Líbilo se nám:

  • přesnost počítaní kroků v případě umístění na ruce
  • přesné měření spánku

Nelíbilo se nám:

  • málo funkcí
  • nepřesné měření v případě umístění na řetízku

Aplikace Amazfit: Do you speak English?

Zmiňovali jsme, že Amazfit nemá displej, a tak se veškeré nastavení odehrává na doprovodném zařízení přes aplikaci se stejnojmenným názvem, tedy Amazfit. Aplikaci seženete pro Android a iOS. Prvotní spárování přes Bluetooth 4.0 trvá okolo 2 minut, další synchronizace je ale otázkou pár vteřin. Po vytvoření účtu a vašeho profilu už máte k dispozici přehled aktivity. Aplikace komunikuje pouze anglicky, ale podle jednoduchých ikon se snadno zorientuje i neanglicky mluvící uživatel. Aplikaci lze také propojit s aplikací „Zdraví“ od Applu.

Amazfit slouží hlavně jako krokoměr, takže největší část domovské obrazovky tvoří informace o ušlých krocích. Po kliknutí se zobrazí přesnější a ucelené statistiky o ušlé vzdálenosti a spálených kaloriích a nahlédnout můžete i do historie dne, týdne či měsíce. Nastavit si samozřejmě můžete i svůj cílový počet kroků. Další informace na hlavní obrazovce patří spánku. Po kliknutí opět přejdete na statistiky o kvalitě spánku. Velmi si cením také procentuálního hodnocení kvality spánku a aplikace vám také poskytne informace, jak kvalitní byl váš spánek oproti dalším uživatelům. Za bernou minci to nepovažuji, ale pokud se ráno probudíte neodpočatí a rozlámaní, pak vás utěší alespoň zpráva, že nejste sami.

Další funkcí náramku je upozorňování na hovory. To lze samozřejmě v aplikaci jednoduše vypnout, ale také si můžete nastavit intenzitu a délku vibrací. Totéž platí pro budík, který si přes aplikaci aktivujete. Obě tyto funkce se ukrývají v ikoně zařízení vpravo nahoře, která na první pohled vypadá, že slouží k opětovnému spárování. Raději bych viděla menu, které by bylo jistě přehlednější. Možností by bylo také více obrazovek. Ikona je malá a špatně dostupná. Za toto řešení tedy palec dolů. Na hlavní obrazovce mi například chybí informace o zbylé kapacitě baterie v náramku. Jinak je aplikace vzhledem k funkcionalitě náramku maximálně jednoduchá, což podporuje i velmi strohý design bez zbytečných grafických efektů.

Líbilo se nám:

  • čistý design

Nelíbilo se nám:

  • absence češtiny
  • špatně dostupné nastavení budíku, notifikací a baterie

Závěr: stylem k vysoké ceně

Xiaomi Amazfit je především o stylovém designu. Výrobce prezentuje zařízení především jako šperk, čemuž odpovídá i velká míra přizpůsobitelnosti. Samotný modul je ve finále otázkou pár korun, ale záleží pak už jen na vás, jestli chcete jen dobře vypadající náramek či přívěsek s nějakými těmi funkcemi, nebo doslova luxusní šperk. V tomto směru se Amazfit předvedl a můžeme ho jenom pochválit.

Za zapůjčení náramku děkujeme internetovému obchodu xm.cz.

Xiaomi Amazfit

TIP: GadgetMix: hodinky, které zachrání život a jack pro iPhone 7

Druhou stranou mince je funkcionalita. Narovinu řečeno – Amazfit toho zkrátka moc neumí. K nějakému tomu počítání kroků vám stačí i Xiaomi Mi Band, a pokud zainvestujete 1 500 Kč, tak třeba i jeho druhá generace . Do tisíce korun se nabízí spoustu konkurentů, kteří nabídnou identické funkce. Xiaomi Amazfit tedy lze doporučit mužům, a to jako pěkný dárek pro ženu. Klenot s něčím navíc. Jako chytrý náramek se ale s nejlepší vůlí za cenu okolo 2 tisíc doporučit úplně nedá.

Konkurence

Xiaomi Amazfit má své největší konkurenty přímo ve svých řadách. Jedná se o oblíbené náramky Xiaomi Mi Band, Mi Band 1S a Mi Band 2. První zmiňovaný seženete již za 500 Kč a funkcionalita je velmi podobná. Mi Band 1S vás pak přijde na necelých 900 korun a ukrývá v sobě i senzor srdečního tepu. Poslední zmiňovaný vás vyjde na 1 a půl tisíce a k dispozici máte i displej se základními údaji. Vzhled a zpracování ani jednoho se ovšem Xiaomi Amazfit nemůže rovnat.

Xiaomi Mi Band

TIP: Recenze Xiaomi Mi Band 2 – O krok dále

Malý klenot, který bude imponovat především ženám, nabízí Samsung. Je jím Smart Charm, který nabídne notifikační LED diodu, která doplňuje vibrace při upozorňování na různé události. Mimo to nabídne i senzor tepu. Chybí mu ovšem měření délky spánku a spojit ho můžete pouze s telefony s Androidem. Cena je příznivá, konkrétně 1 tisíc korun.

Samsung Smart Charm

V případě, že si připlatíte, pak za 2 500 Kč můžete mít rovněž velmi stylový Jawbone UP2, který nabízí identické funkce jako Amazfit, ale navíc i sledování hmotnosti a stravování.

Jawbone UP2
xiaomi-amazfit
Klady
  • skvělé zpracování modulu
  • široká nabídka příslušenství
  • variabilita
  • jednoduchá aplikace
  • spolehlivé měření spánku
  • nízká hmotnost
  • odolnostní certifikace IP68
Zápory
  • dostupnost
  • cena
  • nekvalitně zpracovaný řemínek
  • nepřesné měření při nošení na krku
  • málo funkcí
Diskuze ke článku
chuy
Tohle je nějaký špatný Amazfit, ne? :D Pokud vím, tak ten nový má displej.
Petr
15mAh nabíjí 2 hodiny? Není to nějaký rekord v nejpomalejším nabíjení? :-D :-D
Natali Littová
Dobrý den, zvažuji koupi tohoto náramku protože osobně se mi nelíbí vzhled Xiaomi Mi band 2,3 protože jsou vážně sportovní a nejsou formální k normálnímu oblečení. No každopádně jsem se dočetla že hodinky ukazují čas po poklepání na hřbet zlatého uzavírání. Naopak u vás jsem se dočetla že čas neukazují. A upřímně když chci hodinky tak chci vědet kolik je hodin. Takže se chci zeptat kde je pravda ukazují nebo neukazují čas? Předem děkuji za odpověd

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze