LG Optimus L5
recenze

LG Optimus L5

Ten, co vypadá na víc

LG Optimus L5 je smartphone, který míří spíše na méně náročné zákazníky. Přesto dokáže nabídnout i zajímavé trumfy v podobě operačního systému Android, 4 palcového displeje nebo třeba povedeného designu L-Style. Telefon podrobně zhodnotí naše dnešní recenze.

Jihokorejský výrobce LG na únorovém mobilním kongresu v Barceloně představil novou řadu smartphonů L-Style. Ta již podle svého označení zahrnuje telefony, které vynikají spíše než nabitými funkcemi svým vzhledem. Posledním ze tří tehdy představených přístrojů, který tuzemské zastoupení výrobce uvedlo na český trh teprve v několika posledních dnech, je model Optimus L5. Jedná se o přístroj nižší třídy, i když na to jak informuje nadpis recenze, rozhodně na první pohled nevypadá. Pojďte se tedy podívat, jak na nás po několika týdenním testování tento kousek zapůsobil.

LG Optimus L5 - oficiální fotografie

Technické parametry LG Optimus L5

Kompletní specifikace
Konstrukce118,3 × 66,5 × 9,9 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,5 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 4 500 Kč

LG Optimus L5 – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon LG Optimus L5
  • Nabíjecí adaptér do zásuvky
  • Synchronizační USB – micro USB kabel kabel
  • Pecková sluchátka
  • Manuály a příručky
  • 1× LG NFC tag
V balení postrádáme hlavně paměťovou kartu a kvalitnější sluchátka

Krabice, ve které telefon dostanete, neskrývá kromě jeho samotného nic neočekávaného. Nachází se zde klasická sestava, čítající nabíjecí adaptér, USB kabel pro nabíjení a synchronizaci s počítačem a základní pecková sluchátka. Vzhledem k tomu, že L5 disponuje čipem NFC, potěší i přítomnost jednoho NFC tagu, jehož funkce si blíže popíšeme v kapitole věnované datům. Co naopak zamrzí je, že výrobce nepřihodil žádnou paměťovou kartu, která by se určitě mohla hodit.

Design a konstrukce: stylovka se pozná

Optimus L5, je stejně jako jeho bratříčci z rodiny L-Style L3, L7 a nedávno představený L9, opravdový krasavec. Jeho přední stranu zaplňuje z větší části displej, který je po celém svém obvodu obepnutý lesklým plastem, jakousi imitací, která evokuje chrom. Pod ním najdete trojici ovládacích tlačítek v „hybridní“ kombinaci hardwarový střed pro návrat domů, a dotykové klávesy šipka zpět (zleva) a kontextové menu (zprava).

LG Optimus L5 je zkrátka stylová záležitost

Boky telefonu jsou kromě dvojtlačítka regulace nalevo prosty jakýchkoliv prvků, které by narušovaly jinak čistý design. Nabíjecí a synchronizační konektor microUSB objevíte zespodu. Vedle něj se pak nenápadně krčí dírka mikrofonu pro hovory. Zbývá ještě horní strana. Na jejím pravém konci je uspávací a vypínací tlačítko a na levém zase 3,5 mm jack konektor pro sluchátka. Zajímavý je zadní kryt, který je na tomto místě zakončen tečkami, které vypadají jako reproduktor. Toto řešení LG použilo již mnohokrát. Nebylo by ale špatné, kdyby se jednou opravdu jednalo o opravdový repráček, a nikoliv jen o imitaci.

Když už jsme zmínili zadní stranu telefonu, pojďme si ji také podrobněji popsat. Zadní kryt je vyroben z plastu, který je mírně vroubkovaný. V jeho horní části najdete na levé straně čočku fotoaparátu, které zde dělá společnost přisvětlovací LED dioda. V dolní části se pak naproti tomu nachází výdech hlavního reproduktoru. Zhruba uprostřed krytu je nenápadné logo NFC. V tomto místě je umístěn stejnojmenný čip, o kterém si více řekneme v pozdějších kapitolách.

Pokud si to shrneme, LG Optimus L5 na první pohled vypadá více než dobře. Jak je to ale s pocitem při držení v ruce? Bohužel v tomto ohledu LG docela ztrácí. Telefon je totiž díky svému tvaru 66,5 mm širokého, ale přitom v pase docela úzkého (9,9 mm) obdélníku docela špatně uchopitelný. I když toto je celkem subjtektivní věc. Každopádně už jsem v rukou držel mnohem ergonomičtější modely.

Pokud bych měl ohodnotit kvalitu celého konstrukčního provedení jako ve škole, udělil bych v tomto případě dvojku. Ne snad, že by na telefonu byla nějaká klasická provrzávací místečka či neslícované části. Nic takového. Plně kladné ohodnocení nemůžu udělit kvůli chybějícímu ochrannému sklíčku displeje, který se tedy při silnějším stisku nepěkně prohýbá, a navíc je nechráněný proti poškrábání. Tento nedostatek bych v dnešní době hodnotil jako jednoznačné mínus.

Co na závěr této kapitoly věnované vzhledu ještě musím říci je, že se mi docela líbí hmotnost L5ky. Ta činí 125 gramů, což je na dnešní poměry docela dobrá hodnota. Pokud to tedy mám říci krátce, Optimus L5 je hezky vyrobená placka, na kterou je radost pohledět, ale jejíž uchopení není zrovna z nejpohodlnějších.

Výdrž baterie: displej kamenem úrazu

LG L5 dostalo do vínku akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1500 mAh. To by vzhledem k slabému, pouze jednojádrovému procesoru, který navíc pracuje na nízké frekvenci, mohla být docela dobrá hodnota. Velmi podobný procesor a stejnou baterii nabízí například i nedávno testovaná konkurenční Xperia tipo od Sony, jejíž výdrž se dá označit za nadprůměrnou. Má to ale háček.

Baterii si díky odnímatelnému zadnímu krytu můžete kdykoliv vyměnit

L5 totiž na rozdíl třeba právě od japonského modelu tipo nabízí mnohem větší displej. A jak je známo, displej je z hlediska spotřeby baterie tím největším „žroutem“. Výdrž by tedy teoreticky neměla být tak dobrá, jako u konkurence s parametrově horším, zato ale energeticky úspornějším displejem.

Pojďme tedy nejdříve zhodnotit výdrž telefonu v běžném provozu. Telefon jsme vytěžovali řekněme střední pracovní zátěží. To znamená zhruba 5 průměrně 5 minutových hovorů denně, 15 poslaných SMS zpráv, několik vyřízených mailů, asi půl hodina hraní her a hodinka surfování po webu skrze Wi-Fi. V tomto modelovém dni nechybělo ani poslouchání několika skladeb v hudebním přehrávači a FM rádiu skrze sluchátka. Toto vše samozřejmě bylo provedeno s neustále aktivovanou synchronizací mailů a RSS. Telefon při tomto zatížení vydržel jeden den, to znamená asi od 8:30 do 20:00. Není to sice extra velký výkon, na druhou stranu mohlo být i hůř.

Zvuk: křičí, ale to je všechno

U hodnocení zvukového projevu si nejdříve jako vždy zhodnotíme vestavěný reproduktor. Ten je, jak už jste si jistě přečetli v kapitole věnované designu, na telefonu pouze jeden, a najdete ho ve spodní části zadního krytu. Jeho zvuk je opravdu hlasitý a menší místnost rozhodně s přehledem ozvučí. Bohužel mu ale chybí důraz na všechny části zvukového projevu včetně basů, výšek i středů. Takto se ale chová drtivá většina reproduktorů v telefonech a není to nic, za co bychom LG L5 nějak hanili.

Hlavní reproduktor najdete ve spodní polovině zad telefonu

Tak mírní už ale nemůžeme být u zvukového projevu ze sluchátek. LG totiž k telefonu, za který si od zákazníků vezme v průměru necelých 5 tisíc, dodává pouze obyčejné pecky. Ty ale bohužel zkrátka hrát neumějí a trpí v podstatě stejnými neduhy, jako výše popsaný reproduktor. Na rozdíl od špuntových sluchátek neumí utěsnit váš ušní zvukovod tak, abyste neslyšeli okolní zvuky.Toto však naštěstí můžete vyřešit zakoupením kvalitnějších sluchátek, které díky univerzálnímu jacku připojíte bez nejmenších problémů.

Displej: hra na neznalost

Pokud má dnes recenzovaný a stylový Optimus nějakou šanci svého potencionálního zákazníka za cenu, za kterou se prodává, opravdu zaujmout, pak je to vedle designu snad jedině displejem. Ten je se svými parametry v dané kategorii nadprůměrný. Za prvé je poměrně velký – jeho úhlopříčka činí rovné 4 palce. Na takovéto ploše by uživatel určitě ocenil i odpovídající jemnost zobrazení, opak je ale pravdou. Korejci se totiž zvolili rozlišení 320x480 pixelů (HVGA). To je při dané úhlopříčce opravdu podprůměr. Na obranu LG ale musím říci, že i s jemností pouhých 144 ppi se na displej dá dívat a díky chytře zvolenému fontu textu a ikonkám se nějaké kostičkování téměř nekoná.

Displej ztrácí nižší jemností

Ještě se zastavím u pozorovacích úhlů, které nejsou příliš dobré. Telefon stačí naklonit zhruba o 30 stupňů a již pozorujete ztrátu kvality obrazu. Na druhou stranu toto platí pouze u otáčení dopředu a dozadu. Při náklonu displeje napravo či nalevo toto není vůbec tak zlé. Jednoznačně pochválit musíme jas displeje, který je opravdu vysoký a na přímém slunci není problém s telefonem v rámci možností pohodlně pracovat. Někomu ale trošku může vadit absence čidla automatické regulace jasu a s tím spojená nutnost jej vždy dle potřeby nastavit ručně.

Hardware

Co se týče hardwarového základu, disponuje LG Optimus L5 jednou z mnoha variací nižší konfigurace známého čipsetu Snapdragon S1 od Qualcommu. Procesor v této čipové sadě obsažený má pouze jedno výpočetní jádro, které pracuje při nejvyšším zatížení až na frekvenci 800 MHz. Při přehrávání videa, spuštěné hře či jiných graficky náročnějších operacích mu pomáhá i GPU Adreno 200. To stejně jako sám procesor není zrovna nejvýkonnější, na druhou stranu samostatný grafický čip mohou LG například některé Nokie s OS Symbian jenom závidět.

Testy výkonu. Zleva: Quadrant Standard Benchmark, AnTuTu, 3D Rating

Zmínit se musíme ještě o paměti. Ta operační (RAM), určená pro běh procesů, čili spuštěných aplikací má celkově 512 MB. Pro aplikace je ale v praxi dostupných asi něco přes 200 MB, což ale většině majitelů určitě plně postačí. S vnitřním úložištěm v telefonu je to stejné. Papírově má mít 4 GB, ve skutečnosti je jeho hodnota pouze 2,7 GB. Naštěstí není problém tuto paměť rozšířit díky slotu na paměťové karty typu microSD, který mimochodem najdete umístěný pod zadním krytem, hned nalevo pod modulem fotoaparátu. Výrobcem podporovaná maximální kapacita této karty je až 32 GB.

Uživatelské prostředí: Zmrzlinový sandwich z Koreje

LG si již od začátku svého působení na platformě Android rádo upravuje uživatelské prostředí. Co se týče LG L5, můžeme v něm najít nadstavbu nazvanou Optimus UI 3.0. Ta funguje nad operačním systémem Android verze 4.0.3, známé spíše jako Ice Cream Sandwich. S ohledem na cenové zařazení telefonu, lze zvolení čtyřkového Androidu určitě pochválit. Mnohé konkurenční modely si totiž musejí vystačit s ještě starší verzí.

Základní obrazovka s widgety

Spíše než desetinnými čárkami u jednotlivých verzí operačního sytému od Googlu se ale pojďme zaměřit na uživatelské prostředí jako takové. Vše začíná samozřejmě jako vždy odemknutím. Odemykací obrazovku nemá LG u svých Optimusů vyřešeno posuvníkem, nýbrž jednoduchým kolečkem, jehož posunutím do strany jakoby odkryjete displej. Co se týče dalších funkcí zamykací obrazovky, tak umí zobrazit ještě různé informace jako je čas, datum, zmeškaný hovor, doručená SMS zpráva atd. V nastavení lze také na zamykací obrazovce aktivovat zobrazení některých aplikací, jako je například kalendář.

Zamykací obrazovka nabízí poněkud netypický způsob odemykacího gesta

Ze zamykací obrazovky pojďme na domácí. Ta je tvořena pěticí ploch, mezi kterými ale nelze přecházet cyklicky. Můžete si na ně umisťovat buď ikonky aplikací z menu a nebo různé funkční widgety. To funguje jednoduše tak, že podržíte prst na dané obrazovce, ta se vám zmenší, a vedle ní se objeví další čtyři sousední obrazovky. Pod nimi je pak nabídka možností umístění, tříděná na aplikace, stažené aplikace, widgety a tapety. Samotné přechody mezi jednotlivými plochami si můžete zpříjemnit grafickými efekty. Výběr je poměrně bohatý, a čítá například efekty s názvy jako vánek, domino nebo karusel. Jejich podobu si určitě dovedete představit.

Menu aplikací obsahuje i widgety pro základní obrazovku

Hlavní menu je tříděno pomocí záložek. Ty jsou celkem tři. Konkrétně jde o aplikace, čili všechny aplikace na jedné hromadě, stahování, tedy pouze aplikace, které jste si dodatečně stáhli z Google Play, a pak widgety, čili seznam funkčních obrazoveček, používaných pro potřeby domácí obrazovky. Všechny aplikace v menu lze mezi sebou libovolně přesouvat, jejich řazení například podle abecedy či stáří ale dostupné není.

Horní lišta obsahuje kromě notifikací i rychlé spouštěče bezdrátových sítí

Zastavme se ještě u horní výsuvné lišty. Ta je určena jednak pro zobrazení veškerých notifikací od příchozích SMSek, e-mailů, nepřijatých hovorů, stažených aplikací a podobně. Najdete v ní ale integrovány i rychlá ovládací tlačítka bezdrátových sítí Wi-Fi, Bluetooth a dalších, což je významná výhoda na rozdíl třeba od Xperií od Sony, u kterých se musíte spolehnout na widgety na ploše či až na samotné systémové nastavení.

Multimédia

Hudební přehrávač v LG Optimus L5 je vyveden v tmavě šedém barevném schématu s bílými popisky. Zobrazuje samozřejmě název skladby a také jejího autora. Podpora zobrazení přebalu alb v dnešní době asi nikoho nepřekvapuje. Nastavit si můžete opakované přehrávání jedné, nebo všech skladeb a nebo také náhodné přehrávání. K dispozici je možnost třídění skladeb podle abecedy, interpretů a také podle alb.

Aplikace pro hudební přehrávač se drží poměrně konzervativního vzhledu

V přehrávači si můžete také vytvořit svůj vlastní playlist v položce seznamy skladeb. Pokud použijete namísto grafických ovládacích prvků kontextové tlačítko, objeví se vám seznam různých možností. Můžete například právě přehrávanou píseň sdílet pomocí e-mailu, Bluetooth či SMS. Co nás u tohoto zaráží, je absence možnosti sdílení na sociální sítě. Další položky čítají třeba možnost přidat skladbu do seznamu oblíbených, nastavit ji jako vyzváněcí tón telefonu při hovoru či zobrazit detaily jako je datum vytvoření, délka stopy, velikost v MB a typ hudebního souboru (např. MP3).

U hudebního přehrávače mi nejvíce chyběl nastavitelný ekvalizér. K dispozici je sice několik přednastavených, které například zvýrazní basovou nebo výškovou část, není ale nadto, nastavit si zvuk tak, jak to nejlépe vyhovuje právě vám samotným.

Vestavěný přehrávač videí není zrovna z těch nejvybavenějších

Pokud budete chtít telefon používat jako přehrávač filmů, určitě doporučujeme stáhnout si kvalitnější přehrávač z Google Play. Ten vestavěný se i díky slabé podpoře formátů (3GP, MP4 ) hodí spíše pro přehrávání klipů natočených kamerou telefonu. Neumožňuje dokonce ani přehrát video v HD rozlišení, a už vubec nezvládne titulky. Vestavěná galerie obrázků třídí podle snímků z fotoaparátu, obrázků, videí a screenshotů displeje (současný stisk tlačítka vypnout a zeslabení zvuku). Fotografie můžete zobrazovat také podle lokalit a času, kdy byly pořízeny. Galerie také v neposlední řadě umožňuje rychlý vstup do fotoaparátu a sdílení fotografií na sociální sítě. Samotné prohlížení je svižné, a problém není ani rychlé přibližování skrze gesta multitouch.

Překvapivě rozmanité možnosti úpravy fotek skrývá vestavěná galerie

Zbylé multimediální aplikace doplňuje třeba FM rádio s podporou zobrazení informací RDS. V menu najdete i trojici aplikací Finance, Počasí a Zprávy od Yahoo!. Ta první slouží jako přehled vývoje akcií nastavených firem, druhá zjišťuje stav počasí ve vybraném regionu, a třetí stahuje zprávy a novinky z vybraných oblastí jako jsou ekonomika, sport atd. Všechny tři disponují graficky hezky zpracovanými widgety, které si můžete libovolně umístit na plochu.

FM rádio a trojice užitečných aplikací od Yahoo!

Sociální sítě v telefonu od základu zajišťuje pouze nativní klient pro Google+ a jeho IM chat program Kecálek. Pokud holdujete spíše Facebooku, Twitteru, Instagramu, Foursquare či jiným sociálním sítím, musíte si příslušné aplikace dodatečně stáhnout z marketu Google Play.

Fotoaparát a videokamera: šlo by to i lépe

Čočka na zadní straně telefonu nabízí snímač schopný pořizovat fotografie v maximálním rozlišení 5 Mpx. Nechybí automatické zaostřování a v případě focení v tmavších prostorách dokáže vypomoci LED diodový blesk. Co mě na LG mrzí je to, že jde s davem, a stejně jako Apple, HTC nebo Samsung, stále častěji své telefony ochuzuje o hardwarovou spoušť fotoaparátu. Musíte se tak spolehnout na pořizování snímků skrze tlačítko na displeji, což může být v mnoha situacích docela nevýhoda.

V nastavení fotoaparátu najdete poměrně široké možnosti. Vybrat si můžete velikost výsledné fotografie, různé scénické režimy, hodnotu ISO, vyvážení bílé barvy, barevné efekty, hodnotu expozice atd. Nechybí ani samospoušť na 3,5 a 10 sekund. Nastavení nahrávání videa jsou velmi podobná, navíc je zde ale i mnohdy celkem praktická možnost vypnutí nahrávání zvuku.

Výsledné fotografie bohužel už jen při mírně špatných světelných podmínkách, které představuje například zatažená obloha, nejsou příliš povedené. Chybí jim ostrost a při přiblížení je vidět velké slévání detailů a celková ztráta kvality. Příliš hezky nevypadají ani takzvané makro snímky, tedy focení blízkých objektů v detailu. Vždy ale výsledná kvalita snímku záleží i na tom, jak umíte používat výše uvedená nastavení.

Ukázkové snímky

Video

Videa, která si Optimusem L5 nahrajete, raději prohlížejte pouze s přáteli na displeji telefonu. Pokud je totiž pustíte na větší obrazovce, budete se za ně muset stydět. O jejich kvalitě vypovídá už jen maximální možné rozlišení VGA 640 x 480 pixelů (30 fps). Na příště se určitě přimlouváme za zvýšení této hodnoty do HD kvality, a také za přidání stabilizace.

LG Optimus L5 (testovací video)

Telefonování

Aplikace telefon se skládá ze čtyř záložek. V té první najdete klasický číselník pro vytáčení čísel. Ten navíc umí vyhledávat s našeptáváním. To znamená, že vždy, když začnete psát číslo, začne telefon vyhledávat kontakty obsahující část tohoto čísla, takže je jejich vyhledávání rychlejší. Druhá záložka záznamy obsahuje seznam zmeškaných a přijatých hovorů a vámi vytáčených čísel.

Číselník pro vytáčení hovorů a aplikace kontakty

Třetí záložka kontakty v sobě, jak už sám její název napovídá, sdružuje všechny kontakty. Záměrně píši všechny, jelikož nutně nemusí jít jen o kontakty s telefonními čísly. Seznam totiž tak, jak je u Androidu zvykem, umožňuje zobrazovat i kontakty z Facebooku a Google účtu. U samotných kontaktů můžete kromě jména a čísla přidávat ještě hromadu dalších údajů. Za všechny zmíním adresu, možnost nastavení vlastního vyzvánění a nebo e-mailovou adresu.

Zprávy a email

Editor zpráv se vlastně ani moc neliší od podoby klasické nativní, Androidí aplikace. Zprávy se zobrazují přehledně v podobě konverzací v bublinách. Psát můžete buď v režimu na výšku nebo na šířku. První jmenovaný skýtá dvě možnosti psaní, a to buď na QWERTY klávesnici a nebo na klasické telefonní alfanumerické klávesnici. Zapnout si samozřejmě můžete i predikci T9 či zadávání textu hlasem.

Pro psaní SMSek je k dispozici několik podob dotykové klávesnice

Pokud budete psát na šířku, máte k dispozici celkem prostornou QWERTY klávesnici. Na té se mi psalo celkem pohodlně, k čemuž přispělo i to, že každý stisk tlačítka byl doprovázen vibracemi. Místy mi ale docela vadili pomalé reakce při rychlém psaní. Stisknutím speciálního tlačítka se symbolem „123“ se dostanete do nabídky číselné klávesnice, která kromě čísel samotných ukrývá ještě celou škálu speciálních znaků.

Od základu v telefonu najdete i oficiálního klienta Gmail

Elektronická pošta je svěřena Gmail klientu nebo vestavěné aplikaci. Oba klienti zvládají push synchronizaci, zobrazované e-maily mohou mít různou velikost písma. Zvládají přílohy, došlou poštu třídí do složek. Podporují protokoly smtp, pop3 a imap4. K dispozici je i možnost synchronizace s Exchange serverem.

Organizační funkce a GPS

Organizační a pracovní funkce zvládá LG opravdu bravurně. Vestavěný kalendář podporuje různé časové režimy zobrazení – denní, týdenní a měsíční. Spárovat jej můžete i s kalendářem od Googlu a Exchangem. Z pracovních funkcí určitě dobře poslouží nativní kalkulačka s vědeckým polem, aplikace poznámky, schopná kromě textu připojit i multimediální soubory a nastavit si čas upozornění, a záznamník pro nahrávání zvuku. Pouze prohlížení, nikoliv však editování kancelářských dokumentů si vzal na starosti program Polarise Office, který slouží zároveň i jako souborový manažer.

Kalendář, kalkulačka a správce souborů

V každém dnešním průměrném mobilním telefonu najdete GPS. V případě LG L5 tomu není jinak. Pro navigování má v menu připraveny Google Maps. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí. Co se týče funkcí, nechybí zobrazování aktuálního provozu, satelitní či klasický pohled, a nebo zobrazení míst jako jsou kavárny, restaurace či bary.

Navigaci i jednoduché brouzdání po mapě zvládnou Google Maps/figcaption>

Citlivost GPS v případě LG L5 není z nejlepších, jedná se spíše o jakýsi průměr. Fixace satelitů většinou trvala 20 a více sekund.

Datové funkce, internet a NFC

Velký displej „elpětky“ je jako předurčen ke čtení a prohlížení internetu. Nativní prohlížeč je opět upravený z čistého Androidu ICS. Líbilo se nám jednoduché přepínání a ukončování otevřených karet se stránkami. Prohlížeč zvládne i ukládání stránek do záložek či zobrazovat historii prohlížení. Stejně jako celý Android ani on nepodporuje zobrazování Flashových prvků, což ale dnes prakticky vůbec nepoznáte.

Prohlížeč internetu v Androidu 4.0 umí spoustu věcí

Internetu si budete moci užívat díky bezdrátovému modulu Wi-Fi. K dispozici jsou ale samozřejmě i bezdrátové sítě druhé (GPRS/EDGE) a třetí (HSDPA 7,2 Mb/s, HSDPA 5,76 Mb/s ) generace.  Spojení s počítačem zajistí USB kabel a Bluetooth ve verzi 3.0.

Využití NFC nabízí LG Tag+

Jak už jsme si řekli v úvodu, LG Optimus L5 podporuje NFC. Vzhledem k prozatím docela pomalému vývoji mobilních plateb skrze tuto technologii v ČR, je jeho reálné využití zatím dost malé. Výrobce alespoň připravil aplikaci s názvem LG Tag+. Její princip spočívá v tom, že si do okolí přilepíte speciální nálepku (LG tag přítomný v balení), nad kterou pak stačí mávnout telefonem. Tím se automaticky nastaví požadované spektrum funkcí, od vyzvánění a zvukového profilu až po jas displeje či jednotlivé aplikace. Pokud jste tak například v práci, aktivujete si kancelářský režim. Po zalehnutí pak spustíte režim Spánek.

Závěrečné hodnocení: velký úspěch to asi nebude

Pokud cena LG Optimus L5 nepůjde výrazně dolů, pravděpodobně se v Jižní Koreji příliš velkého úspěchu nedočkají. Telefon na to má až příliš mnoho nedostatků, a to ať už se budeme bavit o nepříliš vysokém výkonu, nepřesvědčivém fotoaparátu nebo podprůměrném rozlišení jinak povedeného displeje. Je to sice bez debaty hezký telefon, co to ale pomůže, když se u vás při držení v ruce dostaví pocit, jako byste drželi prkýnko na řezání masa. Pokud půjde cena minimálně o tisíc korun dolů, mohl by se přístroj stát celkem úspěšným.

Získá si LG Optimus L5 právě vaši přízeň?

Přehled konkurence

Největším problémem LG Optimus L5 je velký zástup konkurentů. Zatopit mu můžou bestsellery ze stáje Sony a Samsungu, Xperia mini a Galaxy Ace. Oba dva se můžou pochlubit kompaktnějšími rozměry a také o něco lepší cenou. Na druhou stranu na něj oba ztrácejí třeba slabou vnitřní pamětí. Konkurencí v tomto cenovém odvětví je i Nokia. Ta tasí zbraně v podobě Lumie 610 s Windows Phone, která má jemnější displej, a také symbianové modely 603 a 700 se silnějším procesorem.

Konkurence pro Optimus L5 je více než velká

Rvát o přízeň zákazníků se s novým Optimem bude i HTC Desire C, který opět boduje kompaktnějšími rozměry a líbivou grafickou nadstavbou Sense 4. Konkurenci ale najdeme i mezi méně renomovanými výrobci. Huawei může nabídnout Ascend G300 s jemnějším displejem a rychlejším procesorem. ZTE s modelem Blade II je na tom velmi podobně.

Graf ceny produktu LG E610 Optimus L5 poskytuje server Heureka.cz
lg-optimus-l5
Klady
  • Povedené uživatelské prostředí
  • Velký displej
  • Líbivý design L-Style
  • Podpora NFC
Zápory
  • Slabší procesor
  • Nepříliš kvalitní fotoaparát
  • V základním balení pouze pecková sluchátka
  • Displej s podprůměrným rozlišením
  • Chybí čidlo automatické regulace displeje a ochranné sklíčko
  • záznam videa pouze ve VGA
Diskuze ke článku
loller
"na druhou stranu samostatný grafický čip mohou LG například některé Nokie s OS Symbian jenom závidět." Jedna jediná symbianová Nokia (^3 a výše) nemá grafický čip, a samozřejmě jste si nemohli odpustit rýpnutí...
moc velký
Docela se mi zamlouvá, jako druhý foun, proč ne? Ale musel by mít max 3.7", ideálně 3,2" S těma 4 to zabili.
jara
Takové parametry za tuto cenu, to je super koupě! A k tomu nevypadá vůbec špatně.
Sranda Polomuž
Nevím, kde jste přišel na to, že otvor na zadní straně je imitace reproduktoru. L5 právě leží přede mnou se sundaným zadním krytem, a repráčku, který se na tomto místě nachází, hraje hudba. Pokud je to imitace, tak opravdu povedená, a to včetně zachované funkčnosti:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze