Sony Xperia 5 II
recenze

Sony Xperia 5 II

Sympatická už na první pohled
33

Pamatujete ještě na Compacty od Sony? Pokud se vám po nich (stejně jako mně) stýskalo, nezoufejte. Nová Sony Xperia 5 II je tak trochu jejich reinkarnací. V kompaktním těle najdeme výkonný Snapdragon 865, 120Hz displej bez výřezu i překvapivě velkou baterii. Jak jsem byl s elegantní novinkou od Sony spokojen?

Sony Xperia 5 II je v podstatě menší verzí Xperie 1 II, která je v některých klíčových paradoxně lepší, i přestože stojí zhruba o čtvrtinu méně. Jaké jsou silné a slabé stránky Xperie 5 II zjistíte na řádcích níže.

Sony Xperia 5 II – videorecenze

Obsah balení: jen to nejnutnější

V jednoduché bílé krabičce, která je typická pro telefony Sony, čeká kabel typu USB-C/USB-C a napájecí adaptér. Sluchátka, případně ochranné pouzdro, si tedy budete muset dokoupit samostatně. V současnosti však můžete stále využít akce, kdy k Xperii 5 II obdržíte zdarma špičková bezdrátová sluchátka WF-1000XM3 v hodnotě přibližně 6 tisíc korun.

Líbilo se nám
  • nic podstatného neschází

Konstrukční zpracování: štíhlá kráska

Xperia 5 II je stejně jako Xperia 1 II vcelku podlouhlý telefon a s rozměry 158 × 68 × 8 mm se jedná o kompaktní zařízení. Rovněž nízká hmotnost 163 gramů napomáhá k tomu, že je držení a ovládání tohoto telefonu velmi příjemné. Umístění kapacitní čtečky otisků prstů na pravém boku je ideální jak pro praváky, tak leváky (čtečka není zbytečně vysoko, ale zhruba uprostřed) a stejně dobrý pocit ve mně zanechala kolébka hlasitosti. Čtečka funguje spolehlivě za předpokladu, že ji nechcete používat v průběhu krátkého časového úseku několikrát za sebou. Jakmile zhasnete displej, trvá přibližně sekundu, než dotyk/prst zaregistruje a telefon se odemkne. Pokud však čtečku používáte běžným způsobem, kdy nezapínáte a nevypínáte obrazovku několikrát během pár sekund, nebudete mít problém. Čtečka by tedy mohla být o něco pohotovější, ale při běžném používání mi toto chování nepůsobilo žádné nepříjemnosti.

Velkou výhodou je dvoustupňová spoušť fotoaparátu, na kterou pohodlně dopadne pravý ukazováček, respektive levý palec při otočení. Zajímavostí je, že se prostředí fotoaparátu neumí přetočit na správnou stranu, pokud telefon otočíte po směru hodinových ručiček doprava. Jako poslední na pravé straně číhá dedikované tlačítko pro Google Asistenta, které alespoň v době testování nebylo možné přemapovat, což je rozhodně škoda.

Nechybí 3,5mm jack ani podpora paměťových karet.

Jako tradičně se i tentokrát můžete těšit na prémiové zpracování i použité materiály, tedy hliníkový rámeček a skleněná záda (samozřejmě také displej) s ochranou Gorilla Glass 6. Na zadní straně si lze všimnout příliš nevystupujícího modulu fotoaparátu, uprostřed vycentrovaného loga výrobce a kousek od fotoaparátů také malého loga upozorňujícího na přítomnost NFC. Slot na dvojici nanoSIM, případně kombinaci nanoSIM a microSD karty, lze snadno vytáhnout pomocí nehtu, není potřeba žádných jehel. Mobilu však nechybí zvýšená odolnost IP65/IP68 (ponoření do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut). Posledním zajímavým prvkem je 3,5mm jack na horní straně, na který Sony stále nezanevřelo a zaslouží si za to pochvalu.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost
  • takřka nevystupující fotoaparát
  • snadno dostupný slot
  • kompaktní rozměry
Nelíbilo se nám
  • tlačítko Google Asistenta nelze přeprogramovat
  • kapacitní čtečka otisků prstů občas potřebuje chvíli na rozmyšlení

Displej: 120Hz paráda

Xperia 5 II sází na 120Hz OLED panel, který je plně srovnatelný s těmi nejlepšími displeji (například od Samsungu nebo Applu) na trhu. Uhlopříčku 6,1" považuji za zcela dostatečnou, zejména s přihlédnutím k tomu, že displej nehyzdí žádný výřez/průstřel. Horní a spodní rámečky jsou sice tlustší, ale vzhledem k přítomnosti selfie kamerky, praktické notifikační diody a stereo reproduktorů mi nečiní problém to odpustit. Stejně tak výsledné jemnosti 449 PPI nelze nic vytknout.

Díky 120Hz obnovovací frekvenci, kterou lze buď aktivovat, nebo vypnout (a používat 60 Hz), je vše extrémně plynulé. Líbí se mi, že Sony nedělalo kompromisy a nasadilo rovnou 120 Hz, na druhou stranu bych byl rád za možnost používat třeba jen 90 Hz nebo mít možnost adaptivního režimu. Nezklame vás ani maximální svítivost, která pravděpodobně nepatří k těm úplně nejvyšším na trhu, ale s čitelností venku na přímém slunci jsem rozhodně problém neměl. Nechybí ani režim Always-On, který navíc doplňuje již zmíněná notifikační dioda. Ta svítí také při nabíjení.

Nechybí ani speciální „Režim autora“, který se postará o to, aby přehrávané video s využitím normy BT.2020 vypadalo, jak nejlépe je to jen možné a odpovídalo záměru autora.

Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • nechybí notifikační dioda ani režim Always-On
  • bez výřezu/průstřelu

Zvuk: stereo zážitek

Mobil se chlubí stereo reproduktory, které směřují přímo k uživateli, což znamená lepší zážitek při sledování seriálů/filmů nebo hraní her. Repráčky hrají dostatečně hlasitě, avšak ne až tak hutně jako například u Galaxy S20 Ultra, což je vzhledem k rozdílu ve velikosti telefonů vcelku pochopitelné.

Kromě možnosti využít bezdrátová sluchátka se mohou uživatelé spolehnout také na 3,5mm jack. Podle Sony by měl být poslech skrze něj kvalitnější než přes UBS-C. Přítomnost klasického jacku je užitečná také z toho důvodu, že do telefonu můžete připojit například mikrofon. Xperia 5 II je skvělým příkladem toho, že i do kompaktního zařízení lze vměstnat hudební jack. Právě na kompaktnost se totiž ostatní výrobci často a rádi vymlouvají.

Při poslechu můžete využít také funkci dynamických vibrací, kdy se telefon snaží vibrovat do rytmu přehrávané skladby nebo doplnit zvukové efekty ve videu. Osobně jsem tuto funkci nechával deaktivovanou.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: výkon na budoucí léta

Sony nasadilo supervýkonný Snapdragon 865 s podporou 5G, jemuž dělá společnost 8 GB RAM a také 128GB úložiště, ze kterého zůstane dostupných zhruba 110 GB. Chod zařízení je extrémně svižný, telefon se nezahřívá ani při hraní náročnějších her nebo natáčení 4K videa. Nechybí ani podpora paměťových karet o velikosti až 1 TB. O výkon tedy není nouze a zařízení poběží velmi svižně i v následujících letech.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • brutální výkon

Výdrž baterie: maratonec

Uvnitř telefonu se ukrývá 4 000mAh baterie jako v Xperii 1 II. Vzhledem k menšímu tělu/displeji (ačkoliv 120Hz) se tak můžete těšit na delší výdrž. Dlouhou výdrž na nabití jsem chválil již u Xperie 1 II, ale v tomto případě zašlo Sony ještě dál. Procenta baterie totiž mizí až překvapivě pomalu, ať už telefon používáte, nebo jen přes noc leží na stole. Komfortně tak zvládne jeden náročný den, ale i dva dny při běžném používání (vyřizování e-mailů, brouzdání na internetu, používání chatovacích aplikací a občasné hraní her, vše při 120Hz obnovovací frekvenci).

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 41 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 52 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 68 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 79 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 95 minut

Nabíjení probíhá výlučně drátově maximálním výkonem 21 W. V balení naleznete pouze 18W adaptér, i tím lze však telefon nabít relativně svižně. Škoda, že Xperia 5 II nepodporuje bezdrátové nabíjení, to by se na druhou stranu negativně podepsalo na rozměrech. Nechybí alespoň klasické pokročilé možnost nastavení šetrného nabíjení nebo úsporného režimu.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • režimy pro šetrnější nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: včetně 5G

Zařízení je připraveno na sítě 5G (s podporou u jednoho slotu nanoSIM), takže můžete využít nejvyšších rychlostí, které čeští operátoři zvládnou zprostředkovat. Zároveň podporuje celou řadu navigačních služeb (GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS), NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování a také Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1. Každý si tak přijde na své.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava včetně podpory 5G

Fotoaparát: tentokrát bez ToF

Fotoaparáty použité u Xperie 5 II jsou takřka identické s těmi u Xperie 1 II, o nichž jsem se rozepsal v podrobné recenzi. Největší změnou je chybějící ToF senzor pro portrétní snímky, případně rozšířenou realitu, což podle mého názoru telefonu vůbec neuškodilo.

Standardní senzor Trojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý snímač
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.4 f/2.2
Velikost snímače 1/1,7" 1/3,4" 1/2,55"
Velikost pixelů 1,8 µm 1,0 µm ? µm
Ohnisková délka 24 mm 70 mm 16 mm
Stabilizace optická stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu 82° 34° 124°
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Ostření Dual Pixel PDAF PDAF Dual Pixel PDAF

Na zádech je trojice 12Mpx snímačů, kromě hlavního fotoaparátu se jedná o ultraširokoúhlý objektiv a trojnásobný teleobjektiv. Při focení můžete počítat s poměrně konstantními výsledky. Snímky mají spíše realistické podání barev (na rozdíl od Samsungu, který fotografie obvykle výrazně saturuje), nabízí dostatek detailů i nízkou úroveň šumu. Naopak nepotěší dynamický rozsah, který často pokulhává za konkurencí, takže budou některé oblasti zbytečně přesvětlené nebo naopak tmavé.

Xperia 1 II: Sony Alpha do kapsy?

Ostatně HDR můžete regulérně aktivovat až v aplikaci Photo Pro, která umožňuje manuální nastavení parametrů v rozhraní podobném tomu z fotoaparátů Alpha. Podobně funguje Cinema Pro. Aplikace jsme detailně rozebíraly s Petrem Vojtěchem v samostatném videu, které doporučuji zhlédnout. Po aktualizaci je možné snímky ukládat také do RAW a dále s nimi pracovat. Ve Photo Pro také doporučuji pořizovat noční snímky.

Nechybí zaostření na oko nebo možnost točit ve 4K při 120 FPS.

Přístup Sony je v tomto ohledu dosti neobvyklý a je diskutabilní, jestli je správný a bude běžnými uživateli oceněn. Ne každý totiž chce kvůli nejlepšímu výsledku spouštět dedikovanou foto/video aplikaci. Mnoho uživatelů od telefonu očekává, že pořídí ty nejlepší možné snímky hned ze základní fotoaplikace. Xperia 5 II je tedy podobně jako Xperia 1 II volbou spíše pro ty, kteří se focením více zabývají nebo se mu chtějí věnovat. Zklamáním je také 8Mpx selfie kamerka, která kvalitou nijak neoslní a výrobce mohl nasadit lepší snímač.

Sony nasadilo v Xperii 5 II také užitečné funkce, jako je například Eye-AF, které funguje i u zvířat, nebo možnost natáčet 4K video až ve 120 FPS. Xperie 5 II rozhodně není nejlepším fotomobilem, který můžete za danou cenu zakoupit, bezpochyby má však nejpropracovanější aplikace pro focení a natáčení a navíc podává konzistentní výsledky.

Ukázky snímků z hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu a trojnásobného teleobjektivu
Večerní/noční snímky (hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv, trojnásobný teleobjektiv)
Líbilo se nám
  • trojice kvalitních snímačů
  • pokročilé aplikace pro natáčení a focení
  • ostření na oko u lidí i zvířat
Nelíbilo se nám
  • diskutabilní přístup výrobce k rozdělení funkcí do více aplikací
  • dynamický rozsah není vždy nejlepší
  • selfie kamerka by mohla být lepší

Software: Android pro puristy

Xperia 5 II běží na takřka čistém Androidu 10, který Sony obohatilo pouze o několik málo funkcí. Jednou z nich je boční nabídka, která se objeví po poklepání na okraj displeje. Díky tomu máte po ruce oblíbené aplikace. V telefonu zároveň najdete nástroj Xperia Transfer 2 pro rychlý přenos dat mezi Xperia smartphony nebo aplikaci Vylepšení her, která má poměrně široké možnosti nastavení notifikací, displeje nebo záznamu z hraní.

Díky funkci Multi-window switch je u Xperie 5 II velmi pohodlné používání dvou otevřených oken aplikací zároveň. Během testování jsem narazil také na propracovanou aplikaci Hudba, která potěší uživatele, jež si chtějí do zařízení přesunout hudební soubory. V době psaní této recenze (polovina října) byly v telefonu srpnové bezpečnostní záplaty. Aktualizace na Android 11 by údajně mohla dorazit již ke konci tohoto měsíce.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android 10
  • promyšlený herní režim

Zhodnocení

Sony Xperia 5 II je sympatickým kompaktem, který vyniká hned v několika disciplínách. V prvé řadě jde o špičkový 120Hz displej bez výřezu, dále nechybí výkonný Snapdragon 865 a v neposlední řadě také velká baterie s dlouhou výdrží. Chybí sice možnost bezdrátového nabíjení a nepotěší ani trochu zbytečné tlačítko pro Google Asistenta, jinak lze však Xperii 5 II těžko co vytknout. Příjemným bonusem je 3,5mm jack, podpora paměťových karet a samozřejmě kompaktní rozměry s nízkou hmotností. Pokud hledáte menší telefon s výkonným hardwarem, který není tuctový, mohu vám nákup Xperie 5 II vřele doporučit.

Sony Xperia 5 II

Konkurence

O pár tisíc korun levněji můžete zakoupit Samsung Galaxy S20 FE s procesorem Snapdragon 865, jenž je i na našem trhu nabízen v několika barevných variantách. Má větší displej (ovšem s průstřelem) a nechybí mu podpora bezdrátového nabíjení.

Samsung Galaxy S20 FE 5G

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Pokud toužíte po větším displeji s jemnějším rozlišením a máte slabost pro Sony, zvolte nákup Xperie 1 II, která je v mnohém podobná Xperii 5 II.

Sony Xperia 1 II

Rozměry166 × 72 × 7,9 mm, 181 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

V případě, že hledáte zařízení s displejem okolo 6 palců, můžete do výběru zařadit také Galaxy S20, jemuž nechybí bezdrátové nabíjení, zapomenout však musíte na 3,5mm jack nebo displej bez průstřelu.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin
sony-xperia-5-ii
Klady
  • stereo reproduktory
  • notifikační dioda i režim Always-On
  • krásný 120Hz displej bez výřezu
  • dostatek výkonu
  • dlouhá výdrž
  • zvýšená odolnost
Zápory
  • slabší selfies + HDR
  • tlačítko Google Asistenta nelze přeprogramovat
  • absence bezdrátového nabíjení
Diskuze ke článku
Martin Zicha
Martin Zicha
Pěkná recenze. Přemejšlíme s přítelkyní, že si jí oba pořídíme. Velice sympatickej telefon.
Hanz S
Hanz S
až na to, že jejich kvalita (v auto režimu) absolutně neodpovídá telefonu za 25 tyček
Jan Rejlek
Jan Rejlek
Skvělá recenze, díky za ní.
Jsem majitelem XZ1 Compact a pomalu začínám koukat po nějaké náhradě, doteď jsem jí viděl pouze v S10e, kde se mě ovšem vůbec nelíbí slabá výdrž.
Tato nová Xperia mě velmi oslovila, tedy až na cenu. Snad to časem trochu spadne.
Marhule Humule
Marhule Humule
Telefon jsem o víkendu držel v ruce a je to fakt pěknej kousek. Hlavně pro lidi co chtěj něco menšího si myslím zajímavá volba a s pár věcma který konkurence nenabídne. Akorát mě štvou s tim foťákem. Ten systém více aplikací je z mého pohledu naprostej nesmysl a totálně to zabíjí schopnosti foťáku. Přitom na manuální režim se s tim daj udělat fakt pěný fotky. Na automatiku týhle Sonce ale napráska i S20 FE, kterej je o desítku levnější. Strašná škoda. Ale pořád bych šel raději do Sony než třeba do Huaweie nebo Xiaomi. Nějak těm číňanům nemůžu přijít na chuť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze