Samsung Galaxy S20 FE
recenze

Samsung Galaxy S20 FE

Postaví do latě i vlajkové modely?
6

Samsung Galaxy S20 FE přináší zajímavou výbavu za přívětivou cenu, navíc hned v několika líbivých barevných provedeních. Ještě předtím, než se začnu detailně zabývat tím, co všechno S20 FE umí, uvedu, že zkratka FE odkazuje na „Fan Edition“. Jedná se ale opravdu o splněný sen fanoušků?

Super AMOLED displej s malým průstřelem a 120Hz obnovovací frekvencí, velká baterie s podporou (reverzního) bezdrátového nabíjení i možnost výběru mezi procesorem Exynos a Snapdragon. To vše nabízí nový Galaxy S20 FE. Jak se povedl a má i nějaké nedostatky?

Samsung Galaxy S20 FE – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S20 FE

Kompletní specifikace
Konstrukce159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost,

Obsah balení: bez sluchátek a pouzdra

V bílé krabičce se ukrývá kromě telefonu také napájecí adaptér a kabel typu USB-A/USB-C. Na sluchátka či pouzdro se již vzhledem k nižší ceně (oproti standardním S20) nedostalo.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: hýří barvami

Samsung Galaxy S20 FE dorazil i na náš trh hned v šesti barevných variantách a osobně jsem za to velmi rád, neboť se zde zpravidla setkáváme s černými, šedými či tmavě modrými telefony, které se postupem času okoukají. To vám v případě S20 FE nehrozí, neboť můžete vybrat z bílé, červené, levandulové, tmavě modré, oranžové a mátové. Záda, ačkoliv tentokrát pouze z polykarbonátu, mají navíc ve všech případech matnou povrchovou úpravu, což znamená, že odpadá věčně leštění. Absence skla mě osobně nijak neuráží, telefon pochopitelně nepůsobí tak prémiově, ale stále se můžete spolehnout na precizní zpracování. Nevýhodou však může být větší náchylnost k poškrábání.

Rámeček je kovový a v případě testované levandulové pěkně ladí se zbytkem těla. Na těle Galaxy S20 FE najdeme pouze klasické ovládací prvky, jako je kolébka ovládání hlasitosti, vypínací tlačítko, USB-C či slot na dvojici nanoSIM, respektive kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty. Zmíněná tlačítka jsou v ideálním dosahu palce v případě praváků, leváci budou muset mírně natáhnout ukazováček.

Galaxy S20 FE je stále odolný dle IP68.

Velkou předností Galaxy S20 FE je stále zvýšená odolnost IP68, takže můžete telefon klidně polít vodou a vůbec nic se nestane. Samozřejmě jej lze také ponořit (do certifikací stanovené hloubky a pouze po určitý čas), v případě vytopení se na to však záruka (stejně jako u ostatních výrobců) nevztahuje. Obecně vzato mám z mobilu velmi dobrý pocit, čemuž napomáhá také rozumná hmotnost 190 gramů či nepříliš vystupující modul fotoaparátu na zádech, takže se telefon nehoupe ani na rovném povrchu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • mnoho barevných variant
  • povedené zpracování polykarbonátových zad
Nelíbilo se nám
  • plastová záda jsou náchylnější k poškrábání

Displej: ďábel se skrývá v detailech

Podobně jako v oblasti zvýšené odolnosti nešetřil Samsung ani u displeje. Jedná se o krásný Super AMOLED panel s 6,5 palci, poměrem stran 20:9 a jemností 407 PPI. Nemám mu ani po několikatýdenním používání co vytknout, nabízí líbivé podání barev, dostatečně vysoký jas i skvělé pozorovací úhly. Potěší také miniaturní průstřel selfie kamerky, který je paradoxně menší než u dražšího Galaxy Note20.

Samsung Galaxy S20 FE

Podobně jako u ostatních novinek od Samsungu i zde najdeme čtečku otisků prstů v displeji. Tentokrát se ovšem nejedná o čtečku ultrazvukovou, nýbrž o levnější optickou, která musí při každém odemknutí prst uživatele prosvítit. Její spolehlivost je poměrně vysoká, občas se mi však stávalo, že se telefon odemkl až napodruhé nebo napotřetí. Ultrazvuková čtečka podle mých zkušeností u řady S20 tedy funguje o něco spolehlivěji. Rovněž její umístění by mohlo být lepší (nachází se totiž poměrně nízko), což však může být hodně subjektivní.

Rámečky jsou oproti ostatním Galaxy S20 mírně širší.

Úplně největší pochvalu však Galaxy S20 FE zaslouží za to, že nabízí 120Hz obnovovací frekvenci, která zajistí krásně plynulé používání. Uživatel si tak může vybrat, jestli chce 60, nebo 120 Hz, adaptivní regulace, případně 90 Hz, však chybí. Doposud jsem displej Galaxy S20 FE hlavně chválil, má tedy i nějaké nedostatky? Dá se říci, že ne a jediné, čím se odlišuje od ostatních telefonů série S20 jsou rámečky, které jsou v tomto případě mírně širší. Nejedná se však o žádný průšvih a na komfortu používání to nijak neubírá.

Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • kvalitní AMOLED panel
  • miniaturní průstřel
Nelíbilo se nám
  • čtečka otisků prstů by mohla být spolehlivější
  • rámečky kolem displeje jsou mírně širší

Zvuk: stereo ano, 3,5mm jack nikoliv

Jak je uvedeno na začátku, Galaxy S20 FE by měl podle výrobce v podstatě splňovat všechny požadavky fanoušků, 3,5mm jack byste však hledali marně (ačkoliv by si jej někteří fanoušci jistě přáli). Co naopak nechybí a je podle mě důležitější než 3,5mm jack, jsou stereo reproduktory. Jsou klasicky nahoře a dole v rámečku a nabídnou solidní kvalitu i dostatečnou hlasitost. Subjektivně jsou o trochu tišší než třeba u Galaxy S20, i tak se však jedná stále o velmi slušně hrající sestavu. Nezklame vás ani kvalita telefonních hovorů, kdy jsem se s protistranou vždy slyšel zcela bez problémů.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: je libo Snapdragon, nebo Exynos?

Samsung Galaxy S20 FE dorazil na náš trh jak se Snapdragonem 865, tak s Exynosem 990. V mém případě jsem měl k dispozici druhou verzi bez podpory 5G, která však stále nabízí naprostý dostatek výkonu. Telefonu nečiní problém hrát hry na nejvyšší detaily, náročný multitasking nebo natáčení videí ve vysokém rozlišení. Rovněž jsem nepozoroval, že by se nějak zvlášť zahříval ani u náročnějšího používání.

Společnost procesoru v mém případě dělalo 6 GB RAM a 128GB úložiště typu UFS 3.1, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 110 GB. Jak již bylo zmíněno, můžete jej rozšířit o microSD kartu o velikosti až 1 TB. Jsem přesvědčen o tom, že svižného chodu se tedy dočkáte i u 5G varianty se Snapdragonem 865, která může být vybavena až 8 GB RAM a 256GB úložištěm.

Líbilo se nám
  • v nabídce Snapdragon i Exynos
  • dostatek výkonu u obou variant
  • rychlé úložiště UFS 3.1
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: nabíjíme s drátem i bez

Integrovaná baterie o kapacitě 4 500 mAh je s ohledem na velikost displeje velmi solidní volbou, která se podepsala na dlouhé výdrži. Standardně Galaxy S20 FE bez problémů přečká jeden nabitý pracovní den a při mírnějším používání (třeba přes víkend) zvládne i dva dny. Důležité je navíc zmínit, že nechybí podpora 15W bezdrátového a 4,5W reverzního bezdrátového nabíjení, takže si můžete telefon nabít třeba v autě nebo na nabíjecí podložce. Pokud se rozhodnete nabíjet drátem, můžete do telefonu posílat energii až výkonem 25 W, kvůli nižší ceně však v balení najdete pouze 15W adaptér. Rychlost nabíjení dodávaným 15W adaptérem si můžete prohlédnout na přiloženém grafu.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 41 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 48 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 58 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 73 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 89 minut
Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového (i reverzního) nabíjení
  • drátově lze nabíjet až výkonem 25 W

Konektivita: se Snapdragonem připraven na 5G

Po stránce konektivity výrobce nedělal žádné kompromisy a v případě varianty se Snapdragonem budete moci využívat také 5G sítě. Ať už se rozhodnete pro Exynos, nebo Snapdragon, telefonu nechybí Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 či GPS, GLONASS, BDS nebo Galileo. Samozřejmostí je také NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní placení.

Líbilo se nám
  • volitelná podpora 5G
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: trojnásobný teleobjektiv jako největší novinka

Sestava tří fotoaparátů na zadní straně je do velké míry identická s tím, co již známe z Galaxy S20 a S20+. Hlavní snímač má 12 Mpx, světelnost f/1.8 a ohnisko 26 mm, zatímco ultraširokoúhlý objektiv se chlubí světelností f/2.2, rovněž 12Mpx rozlišením a ohniskem 13 mm. V obou případech se můžete těšit na pěkně saturované snímky, ačkoliv lze v případě Galaxy S20 FE pozorovat mírně rozlišně fungující HDR i výsledné podání ve srovnání s Galaxy S20. Barvy až tolik „nekřičí“ a odpovídají více realitě, což není na škodu. Stejná situace panuje u ultraširokoúhlého objektivu, který toho díky rozsahu 123 stupňů zabere opravdu hodně a snímky jsou navíc obvykle pěkně ostré a s minimem šumu (při focení za dobrých světelných podmínek).

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, 3× teleobjektivu, 30násobného přiblížení a nočního režimu

Tím nejzajímavějším je však trojnásobný teleobjektiv, který nahradil 64Mpx fotoaparát s „cropem“. Jím pořízené snímky jsou upscalovány do 12 Mpx a kvalitou jsou srovnatelné se zmíněným 64Mpx snímačem. V některých aspektech jsou o něco lepší (například šum), v některých naopak o něco horší (dynamický rozsah). K dispozici je také noční režim, který funguje u všech tří snímačů a solidně prosvítí snímky. Ostatní zástupci S20 však v této oblasti podávají o něco lepší výsledky a jimi vyfocené noční snímky na mě udělaly lepší dojem.

Samsung Galaxy S20 FE (snímky z trojnásobného teleobjektivu)

Další změnou oproti Galaxy S20 a S20+ je selfie kamerka. Ta má nově místo 10 Mpx hned 32 Mpx. Video lze natáčet pouze ve 4K při 60 FPS, což osobně nepovažuji za nijak velký ústupek, neboť je využitelnost 8K záznamů přinejmenším diskutabilní.

Líbilo se nám
  • kvalitní sestava fotoaparátů
  • lepší selfie kamerka
  • reálnější podání snímků oproti zbylým S20
Nelíbilo se nám
  • horší noční snímky oproti zbylým S20

Software: prostředí svižné a praktické

Samsung i tentokrát vsadil na povedenou nadstavbu One UI 2.5, která přináší líbivé a přehledně zpracované prostředí s důrazem na pohodlnost ovládání jednou rukou bez přehmatávání. V době psaní této recenze (zhruba v polovině října) byly v telefonu zářijové bezpečnostní aktualizace. Prostředí One UI má spoustu praktických vychytávek, z nichž jedna z nejpovedenějších je podle mého názoru tzv. Odkaz na Windows, díky čemuž docílíte podobného propojení jako u iPhonů a Maců, takže můžete přes počítat psát zprávy a odesílat je z telefonu, prohlížet si obrázky a podobně. Pro úplnost dodám, že Odkaz na Windows nově již není výsadou pouze telefonů Samsung.

Líbilo se nám
  • svižné a dobře zpracované prostředí
  • praktický Odkaz na Windows

Zhodnocení

Samsung Galaxy S20 FE je trefou do černého. Za cenu na úrovni 17 až 20 tisíc korun nabízí skvělý 120Hz displej, vynikající výdrž, dostatek výkonu i zvýšenou odolnost IP68. Vše navíc doplňuje povedené prostředí One UI a velmi slušné fotoaparáty. Nákupem S20 FE tedy chybu rozhodně neuděláte. Pokud vám nedělají problém polykarbonátová záda či mírně tlustší rámečky okolo obrazovky, věřím, že budete maximálně spokojeni.

Samsung Galaxy S20 FE

Konkurence

Pokud vás odrazují plastová záda, mírně širší rámečky a zároveň vám nevadí o něco menší displej, můžete zvážit nákup základního Galaxy S20, který je v mnoha aspektech podobný Galaxy S20 FE.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

V případě, že preferujete (takřka) čistý Android v podání OxygenOS, můžete zvážit nákup OnePlus 8. Musíte však počítat s absencí zvýšené odolnosti i bezdrátového nabíjení.

OnePlus 8

Rozměry160,2 × 72,9 × 8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 300 mAh
samsung-galaxy-s20-feDoporučujeme
Klady
  • zvýšená odolnost IP68
  • podařené fotoaparáty
  • dostatek výkonu a možnost volby u procesoru
  • malý průstřel v obrazovce
  • 120Hz displej
  • kvalitní zpracování
  • několik barevných variant
Zápory
  • záda jsou náchylnější k poškrábání
  • mírně širší rámečky okolo displeje
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Dneska v Planeu za 15300kc a s cashbackem za 12300kc...nejvyhodnejsi koupe momentalne :)
Miroslav Boucník
Miroslav Boucník
Ohledně výkonu u Exynosu není problém, problém je, že se šíleně zahřívá třeba i po videu a taky není efektivní při nakládání s baterií...
Ing. Pavol Mydlár
Ing. Pavol Mydlár
Má možnosť natáčať aj spomalené videá ?
Tom K.
Tom K.
S tím vytopením je to jako byste řekli, že drží skvěle pohromadě, ale když se rozsype, nebudete moct uplatnit záruku. Tak to prostě není, buď výrobce slibuje voděodolnost a pak tuto vlastnost drží po celou dobu záruky nebo ji nemá slibovat, nic mezi tím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze