Sony LinkBuds S
recenze

Sony LinkBuds S

Nejpohodlnější sluchátka pod sluncem?
3

Sony svou pestrou nabídku sluchátek rozšířilo o zajímavý model LinkBuds S, který přináší dlouhou výdrž, podporu kodeku LDAC i kompaktní rozměry. Jak se novinka osvědčila v našem testu?

Sony relativně nedávno představilo unikátní sluchátka LinkBuds, která byla přímou odpovědí na potřeby uživatelů spojených s prací z domova během pandemie koronaviru. Tato sluchátka si dala za cíl propojit online a offline svět, zprostředkovat křišťálově čistou kvalitu hovorů a zároveň mít pod kontrolou vše, co se děje okolo nás, což se jim podle mě povedlo znamenitě. A i z tohoto důvodu by vaší pozornosti neměl uniknout jejich nástupce s označením LinkBuds S.

Sony LinkBuds S – videorecenze

Technické parametry Sony LinkBuds S

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 35 g/4,8 g
Barevná provedení černá, bílá, ecru
Připojení Bluetooth 5.2
Kodeky LDAC, SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 9 hodin hudebního poslechu, až 6 hodin hovoru
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky několika velikostí
Výrobcem doporučená cena 4 999 Kč

Konstrukční zpracování: méně futuristické, stále environmentální

Pokud vás původní LinkBuds zaujala, ale měli jste výhrady k jejich nekonvenčnímu vzhledu, mám pro vás dobrou zprávu, protože LinkBuds S vypadají jako klasická bezdrátová sluchátka. Na rozdíl od vlajkového modelu s označením WF-1000XM4 jsou však podstatně menší a nijak zvlášť netrčí z ucha, jako tomu bylo u WF-1000XM3. Co jsem měl však na LinkBuds S během testování úplně nejraději, to byla úroveň komfortu. Jedná se totiž o opravdu velmi pohodlná sluchátka, která si dokážu představit mít nasazená v uších třeba i několik hodin v kuse během dlouhého letu, aniž bych z toho měl nepříjemný pocit.

Z nošení sluchátek přitom můžete mít příjemný pocit nejen proto, že jsou velmi pohodlná, ale také z toho důvodu, že jsou z velké části vyrobena z recyklovaného plastu (jak samotná sluchátka, tak pouzdro). V testovaném šedém barevném provedení se jedná o matný povrch, na kterém snadno ulpí otisky, pokud nemáte dokonale suché ruce, vzhledově se mi však barva líbí, a to stejné platí u rozměrů, díky kterým se pouzdro snadno ztratí v kapse. Víko pouzdra vydá při zaklapnutí sympatické cvaknutí a působí jistě při pohybu nahoru a dolů. Na pouzdru se nachází rovněž LED pásek, který signalizuje úroveň nabití. Potěší i zvýšená odolnost IPX4, takže není problém se sluchátky sportovat nebo zmoknout.

Líbilo se nám
  • vyrobena z recyklovaných materiálů
  • extrémně pohodlná
  • stále kompaktní rozměry
Nelíbilo se nám
  • šedé pouzdro je náchylnější na otisky

Zvuk: velký pokrok

Změna konstrukce zároveň souvisí s úpravou kvality přenášeného slova u hovorů. V tomto ohledu jsou na tom původní LinkBuds o trochu lépe, ale pokud porovnáváme LinkBuds S s ostatními sluchátky této konstrukce, tak se stále jedná o jedny z nejlepších sluchátek na hovory. Sluchátka se navíc již neovládají ťukáním přímo na ucho, jako tomu bylo u LinkBuds, ale zcela standardně na tělo sluchátek.

V čem se naopak LinkBuds S oproti původním LinkBuds podstatně vylepšila, to je kvalita zvuku při poslechu hudby. Uzavřená konstrukce přináší výraznější basy i pěkně oddělené středy či křišťálově čisté výšky. Pokud vám jde primárně o kvalitu poslechu, stále platí, že mají WF-1000XM4 navrch, ovšem průměrně náročný posluchač bude s LinkBuds S nadšený, stejně jako z podpory kodeku LDAC schopného přenášet zvuk v podstatně vyšší kvalitě než běžné AAC či SBC.

LinkBuds S mají praktickou funkci „Speak-to-Chat

Vzhledem k rozdílné konstrukci nepřekvapí ani velmi dobře fungující aktivní potlačení hluku a snad ještě lepší ambientní režim, kdy LinkBuds S propouští ruchy z okolí. Díky povedené aplikaci Headphones od Sony si přitom můžete přesně nastavit, aby sluchátka rozpoznávala automaticky, jestli se nacházíte na místě, kde je vhodné mít aktivovaný ambientní režim, nebo mohou aktivovat ANC. Stejně tak můžete zapnout rozpoznávání často navštěvovaných míst, třeba kanceláře, a k těm přidružit konkrétní nastavení. V aplikace je rovněž podrobný ekvalizér, kde lze vše podrobně nastavit, tudíž si každý přijde na své. Na závěr uvedu, že mají sluchátka dostat v budoucnu formou aktualizace rovněž podporu LE Audio.

Líbilo se nám
  • vysoce kvalitní přenos hovorů
  • podstatně vylepšený poslech hudby oproti LinkBuds
  • podpora kodeku LDAC
  • povedená aplikace

Funkce a ovládání: promluvte a bude ticho

LinkBuds S i mají pro každodenní používání extrémně praktickou (a také pohotovou) funkci „Speak-to-Chat“, která zprostředkuje okamžité pozastavení přehrávání hudby, když promluvíte, a po pár sekundách se opět spustí. Uživatel si přitom může zvolit, jestli se má jednat o 5, 15 nebo 30 sekund, případně se již hudba (bez iniciativy uživatele) nemá znovu spouštět. Na procházce se psem jsem ocenil, že při zapískání na psa sluchátka tento zvuk nerozpoznají stejně jako bych něco vyslovil a s přehráváním hudby nepřestanou.

Sony LinkBuds S

Kromě zmíněného nechybí ani DSEE Extreme pro vylepšení kvality některých nahrávek či praktická možnost rychlého párování s Windows a Androidem.

Líbilo se nám
  • rychlé párování
  • dobře fungující „Speak-to-Chat“

Výdrž baterie: bez problémů

Výdrž baterie by měla činit celkem až 20 hodin poslechu, s čímž jsem si bez problémů vystačil, co však zamrzí je u relativně dražších sluchátek absence bezdrátového nabíjení. Bezdrátové nabíjení nepodporovala ani první generace LinkBuds, ta měla však ještě o něco menší pouzdro, zde bych tak již očekával, že si výrobce najde místo pro umístění cívky.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • neumí bezdrátové nabíjení

Zhodnocení

Pokud hledáte komfortní sluchátka se skvělou kvalitou zvuku pro hovory i poslech hudby, jsou LinkBuds S skvělou volbou. Příjemným bonusem je navíc environmentální přístup výrobce, kompaktní rozměry či možnost rychlého párování.

Konkurence

Pokud vám jde čistě o kvalitu u hovorů, můžete sáhnout po původních LinkBuds s otevřeným designem. Jestliže vám ale jde naopak čistě o kvalitu zvuku, doporučuji Sony WF-1000XM4.

Z řad konkurence mohou zaujmout Samsung Galaxy Buds Pro s odolností IPX7 i podporou bezdrátového nabíjení.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • slušná výdrž
  • dobře fungující „Speak-to-Chat“
  • podpora kodeku LDAC
  • podstatně vylepšený poslech hudby oproti LinkBuds
  • vysoce kvalitní přenos hovorů
  • kompaktní rozměry + nízká hmotnost
  • extrémně pohodlná
  • vyrobena z recyklovaných materiálů
Zápory
  • neumí bezdrátové nabíjení
  • šedé pouzdro je náchylnější na otisky