Testujeme Sony Xperii 1 IV s unikátním teleobjektivem a skvostným 4K displejem

První dojmy včetně videa
35
Testujeme Sony Xperii 1 IV s unikátním teleobjektivem a skvostným 4K displejem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zobrazovací panel má nově mnohem vyšší jas
  • Nechybí slot pro paměťové karty, 3,5mm jack nebo spoušť fotoaparátu
  • Ptejte se, co vás zajímá

Sony nás již několik let zásobuje špičkovými modely řady 1, které se chlubí 4K zobrazovacím panelem, variabilní fotovýbavou i unikátním vzhledem. Zbrusu nová Sony Xperia 1 IV, která dorazila k nám do redakce, však posouvá vše zmíněné ještě o třídu výš. Jaké jsou naše první dojmy?

První dojmy ze Sony Xperie 1 IV s unikátním teleobjektivem

Povědomé tvary a vylepšená haptika

Sony Xperia 1 IV zůstává věrná designu svých předchůdců, který se vyznačuje podlouhlým tělem (kvůli displeji s poměrem stran 21:9) a přítomností dedikovaného tlačítka fotoaparátu či 3,5mm jacku. Přítomna je stále rovněž krytka slotu pro SIM, do něhož lze vložit i paměťovou kartu, což dává Xperii 1 IV další plusové body. Co je naopak nové, to je haptika, která se dočkala podstatného vylepšení. Ačkoliv lze vibrační odezvu popsat jen velmi obtížně, působí „jistěji“ a také prémiověji.

Za velmi povedené považuji rovněž fialové barevné provedení s matným povrchem, díky čemuž je na zádech telefonu prakticky nemožné zanechat otisky. Na závěr dodám, že neschází ani dvojice certifikací zvýšené odolnosti IP68 a IP65.

4K displej, vyšší jas

Ihned po zapnutí telefonu jsem zaznamenal rovněž podstatně vyšší jas 4K displeje, výrobce konkrétně uvádí až o 50 % vyšší hodnotu maximální svítivosti. Jedná se tak o velmi příjemnou (a především) praktickou inovaci, neboť si mohou nyní uživatelé vychutnat nejen 4K zobrazovací panel bez výřezů či maximální 120Hz obnovovací frekvenci, ale i špičkovou čitelnost na přímém slunci. V rámečcích na horní a spodní straně displeje se poté nachází vylepšené hlasité reproduktory, které hrají kvalitně i na nejvyšší hlasitost a nechybí jim ani solidní basová složka.

Optický zoom v rozsahu 85 až 125 mm

Sony představilo u Xperie 1 IV unikátní teleobjektiv, který zprostředkuje optický zoom v celém rozsahu mezi 85 a 125mm ohniskové vzdáleností (u předchozí generace a ostatních telefonů se jedná o digitální přiblížení). Jedná se tak vůbec o první typ tohoto zoomu u smartphonů. Ve fotoaplikaci je pak tento rozsah vyznačen podlouhlým tlačítkem s označením 3,5× a 5,2× (úroveň přiblížení, jakožto ekvivalent ohniska).

Nejen na unikátní teleobjektiv s 12Mpx rozlišením, 1/3,5" snímačem, OIS a automatickým ostřením se zaměříme v samostatném fotočlánku, který pro vás připravujeme. Xperia 1 IV totiž disponuje rovněž hlavním 1/1,7" snímačem s 12Mpx rozlišením a OIS či 12Mpx ultraširokoúhlým objektivem s automatickým ostřením, který tak zastoupí i makro kamerku.

Ptejte se, co vás zajímá

Pokud vás ohledně nové Xperie 1 IV cokoliv zajímá, pište nám dotazy do komentářů. Zodpovíme je buď přímo v komentářích, případně v klasické recenzi.

Sony Xperia 1 IV

Rozměry165 × 71 × 8,2 mm, 185 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Dan413
Dan413
Šel bych do něj hned, ale co jsem viděl srovnávací foto test s jablíčkem, tak mi přijde že i moje xperia 5 první, fotí lépe. Všichni jsou úplně vedle z toho úžasného zoomu, ale já stejnak využiju nejvíc hlavní fotoaparát..
Martin Vit
Martin Vit
Zajímalo by mě, jak je to s přehříváním telefonu. Podle řady recenzí s tím má telefon při zátěži dost velké problémy a evidentně Sony tenhle aspekt podcenilo u Snapdragonu 8gen1. Možná se jedná ještě o nějakou softwarovou nesrovnalost, těžko říct. Samozřejmě poté kvalita fotek ze zoomu, viděl jsem různé fotky a maximální přiblížení nemá úplně uspokojivou kvalitu, řekl bych, že výřez z 3,5x přiblížení udělá lepší snímek než z 5,2x, opět může to být pouze otázka aktualizace. Umí telefon např. 10x hybridní přiblížení nebo jaké maximální nabízí a jaká je opět kvalita fotek? I tak, sláva, že se tahle technologie konečně někde objevila a Sony má za to poklonu. Upřímně, problém vidím v ceně na našem trhu. Je to vlajka se vším všudy, ale pokud se nemýlím, tak 35k za základní model je opravdu moc. Díky za odpovědi.
Mara Studna
Mara Studna
Už mám předobjednáno,špičkový stroj.
Petr Paulika
Petr Paulika
Jen aby zase ty výsledné fotky nepokazili postprocessingem. Nebo jak u Sony bývá občas velkou ztratovou komprimací.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze