Samsung Galaxy Buds Pro
recenze

Samsung Galaxy Buds Pro

Trefa do černého
8

Po sérii úspěšných sluchátek Galaxy Buds přichází Samsung s nejnovějším modelem s přídomkem Pro, který disponuje technologií aktivního potlačení hluku, je vysoce odolný a přináší i nový design a dlouhou výdrž. Jak se sluchátka povedla? A odpovídá výbava vyšší ceně? To prozradím v této recenzi.


Na trend „opravdu bezdrátových sluchátek“, který odstartovala legendární Apple AirPods, chce dnes naskočit kdekdo. V dnešní recenzi se však zaměříme na nejnovější počin renomovaného výrobce Samsung, který navíc již nějaký ten pátek vlastní společnost AKG a její know-how patřičně využívá. Samsung Galaxy Buds Pro se mohou na první pohled zdát jako trefa do černého – mají dlouhou výdrž, jsou nadstandardně odolná a nechybí jim oblíbené ANC nebo naopak transparentní režim. Pojďme si je tedy podrobně zhodnotit.

Samsung Galaxy Buds Pro – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Buds Pro

Hmotnost (pouzdra bez sluchátek/sluchátka) 44,9 g/6,3 g
Barevná provedení černá Phantom Black, fialová Phantom Violet, stříbrná Phantom Silver
Připojení Bluetooth 5.0
Kodeky Scalable, SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 8 hodin hudebního poslechu (bez ANC)
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) 28 hodin poslechu (bez ANC)
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-C nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky tří velikostí
Výrobcem doporučená cena 5 990 Kč

Konstrukční zpracování: pohodlná, přesto odolná

Sluchátka dorazila se zcela novým designem, který je odlišný od Galaxy Buds+ i Galaxy Buds Live. Konstrukce nově neobsahuje prostor pro silikonové ploutvičky, stále zde však najdeme silikonový nástavec, který si zasunete do zvukovodu. Díky tomu sluchátka v uších velmi dobře drží, a to i při sportovních aktivitách (běhu), Galaxy Buds se silikonovými ploutvičkami jsou na tom však subjektivně v této oblasti ještě o trochu lépe.

Samotná sluchátka (bez pouzdra) každopádně splňují nevídaně vysokou certifikaci odolnosti IPX7, což znamená, že je můžete kromě potu, deště či sněhu vystavit klidně i ponoření do vody (až 1 m po dobu 30 minut). Možná si říkáte, že tuto funkci stejně nikdy nevyužijete, ale věřte mi, že až vám Galaxy Buds Pro spadnou v zimě na zem do bláta, budete za možnost opláchnout je pod vodou neskonale vděční. Opláchnutí jsem osobně zkoušel a ani po rychlém usušení a zpětném nasazení do ucha jsem nevnímal žádné zkreslení zvuku.

Sluchátka můžete klidně opláchnout pod vodou.

Pouzdro pak tvarem připomíná pouzdro z Galaxy Buds Live, není tedy tak oválné jako třeba u Galaxy Buds+. Rozměry jsou příjemné stejně jako hmotnost (se sluchátky uvnitř zhruba 56 gramů), tuhost otevírání víka je tak akorát. Při zavírání naopak pomůže pružinka, která pouzdro dovře místo uživatele. V testované černé variantě vypadá navíc velmi nenápadně stejně jako sluchátka samotná. Pochválit mohu také kvalitní zpracování sluchátek i pouzdra, v tomto ohledu zkrátka není co vytknout. Environmentálně smýšlející navíc potěší, že 20 % materiálů použitých na výrobu pouzdra a sluchátek pochází z recyklovaných plastů.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • nadprůměrná odolnost
  • dobře drží v uších

Zvuk: kvalita je priorita

Sluchátka od Samsungu jsou vyhlášena velmi dobrou kvalitou a vyváženým zvukovým projevem, nejinak je tomu u Galaxy Buds Pro. Uvnitř těla sluchátek se ukrývá 11mm měnič (woofer) pro mohutné basy a také 6,5mm měnič (tweeter) starající se o lepší zprostředkování vysokých tónů. Nejen díky tomu se můžete těšit na velmi povedený zvukový zážitek. S Galaxy Buds Pro jsem poslouchal několik různých hudebních žánrů (rap, rock, dance i vážnou hudbu) a vždy byl maximálně spokojen. Nechybí hutné basy (zvlášť, pokud si upravíte nastavení ekvalizéru), plné středy i čisté výšky. Zároveň se můžete spolehnout na to, že sluchátka jednotlivé instrumenty dobře separují (za předpokladu, že máte dostatečně kvalitní nahrávku, například z Tidalu).

Samsung Galaxy Buds Pro

Skvělý dojem z poslechu umocní také velmi schopné ANC, které opravdu dokáže odstranit velkou část okolních ruchů (zejména nižších frekvencí). Pouze nečekejte takový zážitek jako při využití ANC u kvalitních sluchátek uzavřeného typu, což je dáno samotnou konstrukcí. Stejně dobře funguje transparentní režim, který zesílí okolní hluk (až o 20 dB), ačkoliv zní stále trochu „digitálně“ a občas trochu nepřirozeně.

Díky soustavě mikrofonů a speciální jednotky snímající hlas uživatele se můžete spolehnout i na bezproblémovou kvalitu telefonních hovorů. Bohužel jsem neměl možnost naplno vyzkoušet novou ochranu proti poryvům větru (telefonování za opravdu ošklivého větrného počasí), celková kvalita byla však vždy na velmi vysoké úrovni a rozhodně jsem si nemohl stěžovat já ani protistrana.

Samsung Galaxy Buds Pro

Bohužel i tentokrát schází podpora aptX HD (jehož absence však vůbec nemusí mrzet majitele iPhonů) k dispozici je základní SBC, AAC a proprietární kodek Scalable od Samsungu, který prioritizuje stabilní přenos (88 kbps až 512 kbps).

Líbilo se nám
  • vysoká kvalita zvukového projevu
  • povedené ANC
Nelíbilo se nám
  • bez aptX

Funkce a ovládání: klasika od Samsungu

Ovládání je identické s předchozími sluchátky od Samsungu. Standardně se tak dvojitým poklepáním vracíte/přeskakujete na předchozí/další skladbu, jedním klepnutím pozastavíte přehrávání a dlouhým podržením dotykové plošky můžete de/aktivovat ANC či transparentní režim, spustit Spotify, asistenta Bixbyho nebo zvýšit/snížit hlasitost. Ovládání je velmi pohodlné a nutno podotknout, že i dostatečně přesné, takže sluchátka správně zareagují na dotyk. Pokud však chcete vše ovládat přímo z telefonu/tabletu, můžete zapnout funkci blokování veškerých dotyků.

Samsung Galaxy Buds Pro

Samozřejmostí je u Galaxy Buds Pro také ekvalizér s šesti různými režimy (normální, zesílení basů, měkký, dynamický, jasný a zesílení výšek) či funkce vyhledávání, která spustí aplikaci SmartThings Find a polohu sluchátek zobrazí na mapě, případně umožní sluchátka „prozvonit“. Mezi zajímavé funkce pak patří rychlé přepnutí z telefonu na jiná blízká Galaxy zařízení (a naopak). Pokud tak například sledujete se sluchátky video na tabletu a někdo vám zavolá na smartphone, sluchátka se automaticky přepojí k telefonu. Zaujal mě také režim „360 zvuk“, který však v době testování příliš prostorový zážitek z poslechu nenabídl, tudíž je možné, že se s další aktualizací vylepší. Tato funkce je momentálně dostupná pouze s nadstavbou One UI 3.1.

Povedená je také funkce „Detekce hlasu“, která rozpozná, když něco vyslovíte a poté na 5, 10 nebo 15 sekund (dle nastavení uživatele) automaticky aktivuje transparentní režim a sníží hlasitost přehrávané hudby/videa. Tento režim funguje vcelku spolehlivě, přičemž prodleva mezi rozpoznáním toho, že něco vyslovíte a aktivací transparentního režimu, činí zhruba jednu sekundu. Díky tomu odpadá nutnost nejprve pozastavit přehrávání ve chvílích, kdy víte, že budete na někoho mluvit.

K sluchátkám je dostupná také dedikovaná aplikace Galaxy Wear, kde lze vše výše uvedené nastavit a také aktivovat ANC, případně transparentní režim neboli „okolní zvuk“. V obou případech navíc lze regulovat intenzitu potlačení hluku či propustnost okolních ruchů. Aplikace je přehledná a velmi rychle se v ní zorientujete, škoda jen, že se Samsung tentokrát rozhodl nabídnout pokročilé možnosti nastavení pouze majitelům telefonů s Androidem (ideálně s nadstavbou One UI), ale už ne zákazníkům s iOS. I telefony s logem nakousnutého jablka na zádech k sluchátkům připojíte, nebudete však mít možnost nastavení v aplikaci, respektive aplikace Galaxy Buds sluchátka Galaxy Buds Pro vůbec nepodporuje. Stejný přístup má na druhou stranu Apple v případě připojení AirPods k zařízením s Androidem, kde také není žádná aplikace k dispozici.

Líbilo se nám
  • povedená aplikace
  • podrobné nastavení dotykových tlačítek
  • možnost regulace ANC i transparentního režimu
Nelíbilo se nám
  • majitelé zařízení s iOS nemohou využít pokročilé možnosti nastavení

Výdrž baterie: nabíjíme jednou týdně

Výdrž sluchátek Galaxy Buds Pro je více než dostačující. Při plném nabití se můžete spolehnout až na 8 hodin poslechu bez zapnutého ANC. V případě, že aktivní potlačení hluku využíváte, můžete se těšit zhruba na 5 hodin poslechu na jedno nabití. V ochranném a nabíjecím pouzdru s kapacitou 472 mAh je navíc uložena energie pro dalších 15 až 20 hodin poslechu. Osobně jsem se tak nikdy nesetkal s tím, že by sluchátka byla úplně vybitá a výdrž mě jakkoliv omezovala. Pokud denně posloucháte maximálně 2 až 3 hodiny, budete pravděpodobně nabíjet pouze jednou týdně.

K nabíjení poslouží klasický konektor USB-C (USB-C/USB-C kabel se nachází přímo v balení) nebo cívka pro bezdrátové nabíjení. Galaxy Buds Pro tak stačí položit na jakoukoliv kompatibilní Qi nabíjecí podložku nebo třeba záda vašeho telefonu. V případě nouze (naprostého vybití) stačí pouzdro připojit ke kabelu na pět minut a získáte tak energii na jednu hodinu poslechu.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení

Zhodnocení

Galaxy Buds Pro jsou doposud nejlépe vybavenými bezdrátovými sluchátky Samsung. Mile mě překvapila vysoká odolnost, kterou jsem si mohl otestovat, dostatečně dlouhá výdrž i vysoce kvalitní zvuk, který ospravedlňuje i relativně vyšší prodejní cenu. Sluchátka jsou navíc pohodlná a disponují povedeným aktivním potlačením hluku.

Samsung Galaxy Buds Pro

Vezmeme-li v potaz možnost drátového i bezdrátového nabíjení a povedenou aplikaci, nenapadá mě snad žádné negativum. Jediným mínusem může být snad jen absence lepší podpory pro zařízení s iOS, tu na druhou stranu Apple zase neposkytuje zařízením s Androidem. Nákup Galaxy Buds Pro vám ve zkratce mohu vřele doporučit.

Konkurence

Skvělou alternativou z vlastní stáje, avšak bez podpory ANC, jsou vylepšená sluchátka Samsung Galaxy Buds+. Za 3 tisíce korun nabídnou kvalitní zvuk, nadprůměrnou výdrž a podobně kompaktní pouzdro, navíc rovněž s podporou bezdrátového nabíjení.

Majitelé iPhonů by rozhodně měli zvážit nákup Apple AirPods Pro, které fungují napříč celým ekosystémem Applu, nabízí kvalitní zvuk i skvěle fungující ANC.


Klady
  • velmi dobře fungující aktivní potlačení hluku
  • dlouhá výdrž
  • povedený design
  • vysoká odolnost IPX7
  • kvalitní zvuk
  • konstrukce částečně vyrobená z recyklovaných plastů
  • široké možnosti nastavení v Galaxy Wear
  • podpora bezdrátového nabíjení
Zápory
  • majitelé iPhonů nemohou využít možnosti podrobného nastavení
  • podpora kodeků by mohla být širší
Diskuze ke článku
Honza Krass
Honza Krass
Kdy bude recenze na Samsung Galaxy S21 Ultra? Pokud vím, tak embargo skončilo ve čtvrtek po 17 hodině.
Honza Krass
Honza Krass
"Bohužel i tentokrát schází podpora aptX HD" Vzhledem k tomu, že je to kodek Qualcommu, tak je jasný, že ho může podporovat jenom Snapdragon procesor. Je škoda, že si ho od nich Samsung nelicencuje. :/
Jan Hora
Jan Hora
Dobrý den, lze sluchátka připojit k PC a telefonu zároveň? K využití při HO. Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze